Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eMTe123

Krdedyt po rozwodzie

Polecane posty

proszę o poradę. Żyjąc z facetem wziełam w banku kredyt na remont, poźniej drugi na zakup auta. po 2 latach bycia razem doszło do ślubu. teraz jestem po rozwodzie. Pytanie czy zobowiązania kredytowe wobec banku zaciągnięte przed ślubem moge wyegzekwować od byłego męża? w okresie bycia razem brałam kredyty dla Nas gdzie np. auto kupione za kredyt były zarejestrowany na niego.

Gość gość
Nie ma znaczenia na kogo zarejestrowane jest auto. Jeśli byłaś współkredytobiorcą jesteś współzobowiązana do spłaty.

czy kredyt przed ślubem brałaś tylko na siebie (widniejsze tylko Ty na umowie kredytowej) czy braliście go razem? kto widnieje na umowie kredytu, ten musi go spłacić

Tak. umowa była na mnie. Kredyt brany za jego namową. teraz po rozwodzie jesli jest szansa wolałabym nie odpuszczać. czy istnieje cień szansy odzyskac połowe zobowiązania?

Gość gość
zobowiązany jest ten kto widnieje na umowie no chyba że samochód jest wspólny albo do podziału, wtedy musiałby cię spłacić najlepiej byłoby sprzedać samochód i podzielić się kasą

Gość gość
kredyt jest na Ciebie więc ty musisz spłacać a samochód skoro kupiony po ślubie jest do podziału, więc w teorii były musi oddać ci za niego kasę, niestety samochód stracił na wartości więc odda tej kasy mniej

Gość gość
masz przesrane tak to jest jak się nie myśli i daje się namówić przed ślubem na kredyty, to potem jest się w ciemnej dooopie czemu twój luby nie wziął kredytu na siebie ? bo był mądrzejszy od ciebie

Gość gość
nie no super był w ciemnej doopie więc znalazł głupią która weźmie kolejny kredyt na siebie aż dziw że to skończyło się rozwodem, przecież tak dobrze rokowało od początku :-)