Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc_mama

dziwne zachowanie 2 latki

Polecane posty

Gość gosc_mama

Moja corka zna kilka liter, ale nie potrafi czytac. Od jakichs 3 miesiecy zdarzaja nam sie jednak sytuacje, gdy wskazuje palcem jakis wyraz I mowi, co jest napisane! nie mam pojecia, jak to mozliwe I maz rowniez. Jak to wytlumaczyc? Dodam, ze nikt inny nia sie nie zajmuje tylko ja z mezem, a wyrazow, ktore 'czyta' nie pokazywalismy jej wczesniej.

Gość gość
Jest inteligentna po prostu i szybko się uczy. Kto zajmuje się nią oprócz was? Może ktoś inny pokazuje jej słowa. Ja też bardzo szybko nauczyłam się czytać, wieku 4-5 lat czytalam już wszystko, mówić też sie szybko nauczyłam, miałam rok. Mam zdolności jezykowe, dzisiaj jak jestem dorosla to szybko mi przychodzi nauka języków ;)

Gość gość
Ja bym poszła do lekarza, to na pewno jakaś choroba!!!!! Serio, rak albo coś innego nieuleczalnego. Współczuję Ci bardzo :(

Gość gość
No wlasnie nikt inny sie nia nie zajmuje. Dlatego to jest dziwne. Mala uwielbia ksiazki, trzeba jej ciagle czytac, a najgorsza kara dla niej jest powiedzenie, ze nie bedzie czytania ksiazek wieczorem :-D Moze tez bedzie miala takie zdolnosci... Jesli tak, to na pewno nie po mnie :-s

Gość gość
ty gośc z godz. 14:49 szybko nauczyłaś się czytać?? do tej pory chyba nie potrafisz :O

Gość gość
Dlaczego uważasz, że nie potrafię czytać?

Gość gość_mama
Tak, na pewno choroba... :-s Tutaj to juz oczywiscie duzo mam mysli, ze zalozylam temat, zeby sie pochwalic. Tylko czym? My po prostu nie wiemy skad sie bierze to jej zachowanie I moze ktos inny podsunie jakis pomysl, zeby latwiej bylo nam to zrozumiec.

Gość gość
No przecież wiadomo, że chciałas się pochwalić!!! A moje dziecko w wieku 6 miesięcy stanęło w łóżeczku na nóżkach! Byłam w szoku! Skąd się to wzięło. Nigdy nie uczyliśmy go stawać, nie stawialiśmy na siłę, a ono nagle wstało!

Gość gość_mama
Ale wstawanie dziecka na nogi, chodzenie, to normalny rozwoj! Oczywiscie Twoje dziecko zrobilo ten krok znacznie wczesniej niz inne, ale to ciagle jest co wczesniej lub pozniej nastapi. U nas jest inaczej - moje dziecko nie umie czytac, a jednak wie, jak 'wygladaja niektore wyrazy'. Skad ona to wie? jak to dziala?

Gość gość
moja córka miała 2 lata i 10 miesięcy jak składała proste wyrazy buda, oko, kot, dom, w wieku 4 lat czytała biegle. dziś jako dorosła uwielbia czytać , czyta bardzo dużo i szybko. Natomiast z przedmiotów ścisłych już nie była taka dobra. Nauczyła się sama czytać na kartach do gry w Piotrusia, gdzie był obrazek i podpis.

Gość gość
Twoje dziecko nie umie czytać, tylko rozpoznaje globalnie wyrazy, np w telewizji widzi syrop pulneo, później ty dajesz jej butelkę z tym syropem a ona mówi tu pisze pulneo, to jest tylko przykład, to się nazywa rozpoznawanie globalne wyrazów, mam wykształcenie pedagogiczne i wiem ze to o to chodzi

Gość gość
Czytanie globalne. Tak czy tak jak na dwulatka super.. warto.doskonalić... Wprowadz syntezę i analizę wyrazów jeśli tak się tym interesuje.... Czyli wyraz mama dzielimy na głoski i czytamy pi koleji.... Bardzo ważne czytamy fonemowo czyli : m a m a, nie "em" "a" "em" "a"... Jeśli chcesz nauczyć ja podziału na głoski a potem z głosek czytać wyraz ważne żeby głosować tak jak fonemowo właśnie, czyli dzielimy na poszczególne głoski tak jak je słyszymy.... jak na dwulatka to super ze ma taką pamięć do czytania globalnego. Bardzo rzadko się to zdarza.... Nawet.dzieci 5/6 letnie mają z tym problem.... ciekawe czy sama się ubierzę ;-) ile to ja mam 3 latków które liczą, czytają globalnie a butów nie umieją założyć ;-) rodzice nie zdają sobie sprawy że dziecko 3 letnie powinno umieć się ubrać i rozebrać ( przynajmniej majtki, buty, spodnie, spódniczkę kurtkę bez zapięcia)....

Gość gość
Czytanie globalne. Dziekuje, sprawdze! Wlasnie o takie info mi chodziło! Tak, umie sie ubrać :) A wyrazy, które pokazuje i wie, co jest napisane, nie są typowe. Jest to np. nazwa naszej wioski (znalazła je w gazecie) i pokazała itp. Wiem, ze nie umie czytać, dlatego zawsze mnie to zastanawialo :)

Gość gośćiowa
Moje dziecko nie potrafi "czytać" ale ma 20 miesięcy i potrafi już płynnie mówić, zaśpiewa dwie zwrotki piosenki np kolede Jezus malusienki, opowiada bajki 4-5 zdaniowe zaczynając od słów dawno dawno temu... I potrafi postawić na swoim i się kłóci :) córka odkad zaczęła trzymać w rączkach to trzyma książki i wierzę że dzięki nim tak dużo umie.

Gość gość
Mój syn ma 17 miesięcy i rozpoznaje juz prawie wszystkie literki :) ale fakt jest taki ze on spośród wszelkich zabawek uwielbia tylko ksiazki i bierze jakąś, siada kolo mnie pokazuje palcem i ja mu muszę mówić ze to jest taka czy taka literka i tak przez pol dnia :) teraz jak idziemy na spacer to wszędzie gdzie zobaczy jakiś napis to pokazuje palcem i mówi ze to K czy P itd, po prostu lubi się uczyć i mam nadzieje ze tak mu zostanie

Gość gość
Ja bym się tak nie cieszyła takie zachowanie moze świadczyć o autyzmie. Poczytaj

Gość gość
To bylo o tym chlopcu wyżej

Gość gość
A czy na pewno córka nie widziała nigdy wcześniej tych wyrazów? Jest taka metoda nauki czytania, że pokazuje się dzieciom tabliczki z wyrazem. Dziecko nie musi znać liter. Zapamiętuje sam obraz i na jego podstawie odczytuje wyraz.

Gość gość
Do gościa 23;51 Tu mama chłopca, gwarantuje ze nie ma autyzmu, jest normalnym bardzo żywym chlopcem, po prostu lubi książki, lubi poznawać nowe rzeczy,wszystkiego jest ciekawy

Gość gość
Mamy oprócz nauki liter i liczenia uczcie dzieci samodzielności!!!! Bo do przedszkola oddajcie dzieci które liczą, znają litery ale kopaci same nie założą, łyżka jeść nie umieją, jak idą do ubikacji to czekają aż im się zdejmie i założy spodenki ;-) nawet nie wiecie jak dla dzieci jest stresujące ze nie są w stanie ubrać się na dwór same w szatni.... Pani nie jest w stanie ubrać 30 dzieci, pomaga, poprawia, ale minimum samodzielności dzieci muszą wykazywać.... Ile razy mowie rodzicom z naszego przedszkola proszę nie ubierać dziecka w szatni, niech próbuje sam.... Jak groch o ścianę.... a potem gdy nie ma mamy, dzieciaki płaczą bo nie są w stanie nawet butów założyć

Gość gość
Corka widziala wcześniej te wyrazy, ale nikt ich jej nie przeczytał. Np. widziala tablice z nazwa naszej miejscowości, ale nikt jej nie powiedział, ze jest na niej napisane np. Kurz. Ale znalaza nazwę Kurz w gazecie, pokazuje nam i mówi: Kurz!