Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Anoreksja ? Czy ona nie je za mało ?

Polecane posty

Gość gość

Moja narzeczona od pewnego czasu ma problemy z jedzeniem czego efektem jest stratą wagi. Jest coraz chudsza. Jak kiedyś pilnowala 5 posiłków dziennie to teraz kompletnie przestała. Np dzisiaj zjadła banana i na obiad jedno jajko. Od 3 tygodni walczy z ostrym zapaleniem zatok, wiec to może być wina antybiotyków. Ale ona 2 miesiące temu poronila. Nie mogę jej zmusić do jedzenia. Co mogę zrobić ?

Gość gość
to raczej nie wina antybiotyków tylko poronienia... jak je zniosła?

Gość gość
Przez całą noc po poronieniu płakała, a następne 3 dni była na środkach na sennych.

Gość gość
no to chyba oczywiste, że to z tego powodu. Planowaliście to dziecko? Myslę, że ona zamknęła się w swojej skorupie i nie chce obarczać je tym, że to przeżywa, dlatego nic nie mówi i nie je i jest w takim stanie. Rozmawiasz z nią o tym w ogóle?

Gość gość
Nie planowaliśmy, ale też nigdy nie powiedzieliśmy ,, nie". Ona ma swój świat do którego dopuszcza nie wielu. Gra silną kobietę, a w środku jest kobietą, która potrzebuje wsparcia. Po poronieniu płakała tylko przy mnie, a przy rodzinie umiała się uśmiechnąć i powiedzieć, że jest ok. O samym poronieniu nie rozmawiamy. Żyjemy normalnie idziemy do przodu. Narzeczona szybko wróciła do pracy. Wyjechaliśmy kilka tygodniu po poronieniu, żeby się odcięla od tego wszystkiego. W styczniu musiałem wyjechać na dwa tygodnie, ale kiedy wróciłem było wszystko ok. A do początku lutego nie dzieje się najlepiej.

Gość gość
mi się wydaje, że powinieneś, bez naciskania ale porozmawiąc z nią o tym temacie poronienia. Tu musi leżeć przyczyna, na pewno sama udaje na siłę, nawet przed soba, że jest ok ale nie jest

Gość gość
może wpadła w depresję. wiesz, że wiele osób ukrywa swoją depresję właśnie pod płaszczykiem roześmianej idącej do przodu osoby? ale np kłopoty ze snem, z jedzeniem mówią coś innego - że dzieje się z tą osobą coś złego nie sądzę, że ona nie je bo nagle ubzdurała sobie, że jest za gruba bo na logikę - nieodpowiednie odzywianie ma później zły wpływ na ciażę pogadaj z nią, w razie konieczności - zmuś do rozmowy nie czekaj na jakaś tragedię

Gość gość
Spadek wagi i brak apetytu jest w tej sytuacji niestety dość normalny. Niech się leczy i dochodzi do siebie a w międzyczasie pije dużo soków owocowych/warzywnych itd.

Gość gość
Problemu ze snem nie ma wręcz przeciwnie jest ciągle senna. Wiem, że to poronienie ją boli, a przyjemniej bolało. Ona nie jest i nie była gruba. Kiedy jestem z nią w domu rano robi sobie koktajl owocowy i pije to cały dzień. Przecież to nie jest normalne.

Gość gość
A każda rozmowa kończy się kłótnią, bo twierdzi, że naciskam.

Gość gość
kłopoty ze snem - nadmierna senność lub bezsenność jak i kłopoty z jedzeniem - objadanie się bądź wręcz przeciwnie = depresja

Gość gość
Jeśli to depresja to możliwe, że pojawiła się po miesiącu ? Co mam zrobić w takiej sytuacji, żeby jej pomóc. Często wyjeżdżam, wiec z polowaniem, żeby zjadła tez mam pod górkę.

Gość gość
Może chce schudnąć

Gość gość
Ona nie ma z czego schudnąć

Gość gość
Dziwisz się jej ?

Gość gość
Boże co za czasy.

Gość gość
jeśli ktoś z waszego otoczenia przesadnie dba o swój wygląd, odchudza się to trzeba skierować ją do specjalisty. Fachową pomoc znajdzie u psychologa. W Poznaniu jest pani doktor Natalia Guglas-Jankowiak http://www.psychologguglas.pl/, która specjalizuje się w pomocy osobom z zaburzeniami odżywiania, z anoreksją i bulimią.