Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patty93cz

Alzheimer pomocyy

Polecane posty

Gość patty93cz

Witam. Jestem Patrycja. Dzisiaj lekarz zdiagnozowal u mojego 64 letniego ojca poczatkujaca chorobe alzheimera. Jestem tym faktem zalamana poniewaz mieszkam w Wielkiej Brytanii a rodzice mieszkaja sami w Polsce i na najblizszy czas nie jestem w stanie wrocic do domu. Chcialam dowiedziec sie jak szybko choroba sie rozwija ? po jakim czasie mozna spodziewac sie jakis zmian w zachowaniu. Mama mowila ze narazie tato ma problemy z pamiecia i koncentracja.Trwa to od jakiegos czasu moze od 2 lat. Lekarz przepisal lekarstwa i zalecil plywanie w basenie. Na co trzeba przygotowac sie psychicznie? Czy mozna jakos spowolnic przebieg choroby? Mama cierpi na wysokie nadcisnienie i chorobe serca nie wiem czy ona bedzie w stanie zniesc to wszystko. Nie chce zostawiac ich z tym samym, na sama mysl ze tato za jakis czas moze nie pamietac ze jestem jego corka przyprawia mnie o dreszcze i lzy. Prosze o rady i pomoc. z gory bardzo dziekuje.

Gość gość
nic nie poradzisz co do postępu choroby to kwestia indywidualna jak będzie źle, zatrudnicie kogoś do pomocy lub będzie trzeba umieścić ojca w jakimś ośrodku z czasem chory może przestać poznawać bliskich i zapomnieć jak się je, połyka itp. znajomi mają teściową chorą, nie poznaje już rodziny, mają dla niej opiekunkę

Gość gość
z tatusiem bedzie coraz gorzej,nic nie mozesz zrobic!nawet jak pojedziesz to chyba mu na tym nie zalezy(mowie o ludziach chorych) ktos to tak ladnie kiedys nazwal(jak pytalam co sie dzieje z pamiecia) powiedzial to jest CHOROBA ZAPOMINALSKA.chorzy na alzheimera sa szczesliwi i zyja w swoim malym swiecie.Nie musisz jechac,czy jest mozliwosc oddac tatusia pod jakas opieke?niech mamusia sobie tez odpocznie.pozdrawiam

Gość patty93cz
tak wiem ze bedzie coraz gorzej ale ile czasu to bedzie sie rozwijac? kiedy dojdzie do drugiego stadium ? co robic zeby spowolnic ? nie chcemy oddawac ojca pod niczyja opieke to by byl cios ponizej pasa , narazie jest w miare ok .. kiedy mozemy sie spodziewasc pogorszenia stanu zdrowia :((

Gość kiśkamiśka
No niestety jest ciężko opisać jak się choroba rozwija bo to rzeczywiście kwestia indywidualna.. Moja mama zapomniała właśnie nawet jak się gryzie. jedynym rozwiązaniem było wtedy karmić ją nutramilem. Bardzo dobry produkt , który pomaga uzupełnić braki w weglowodanach czy witaminach etc. dobrze , że możnabyło podawać to np zamiast zwykłego obiadu.

U każdego ta choroba rozwija się inaczej i w różnym tempie. Na szczęście istnieją leki, które skutecznie opóźniają postęp choroby. A dużo szczegółowych informacji znajdziesz w artykule: https://portal.abczdrowie.pl/alzheimer Trzymaj się i życzę dużo zdrowia dla Taty!

Gość gość
moj ojciec tez na to chorowal, to bylo straszne

Gość gość
U nas było podobnie...próbowaliśmy już wszystkiego: opieki na własną rękę, opiekunek, pielęgniarek... Niestety z dnia na dzień było tylko gorzej...nie mamy już więcej siły...Postanowiliśmy oddać mamę do domu opieki w Tychach na Katowickiej (www.pogodnyzakatek.slask.pl ). Wiem że będzie to dobra decyzja i dla nas i dla mojej mamy.. Mama będzie miała tam fachową opiekę, której ja nie mogłem jej zapewnić oraz wielu rówieśników.

Gość gość
Dobry neurolog jest bardzo ważny przy chorobach takich jak alzheimer. Jeżeli poszukujecie sprawdzonego gabinetu neurologicznego to polecam wam udać się dowww.ga-med.pl Znajduje się on w Ozorkowie pod Łodzią.

Gość Madzialla
Alzheimer to straszna choroba, zabiera wszystko. Opieka nad taką osobą jest bardzo wymagająca. My sobie sami nie daliśmy rady. Babcia ma alzheimera i przebywa w domu opieki w Nowym Dworze Mazowieckim w ZOL Dom Rodzinny. Ma tam fachową opiekę.

Gość Patty93cz
Hej słuchajcie. Pisałam tego posta ponad. 3 lata temu. Dostałam email ze ktoś się udziela. Jak do tej pory choroba nie postępuje w jakims szybkim tempie. Owszem tacie zdarza się pytać kilka razy dziennie jaki mamy dziś dzień albo kiedy trzeba jechać na zakupy mimo ze odpowiedź udzielana byla kilkukrotnie ale nie jest najgorzej. Czy możliwe ze lekarz postawił złą diagnozę i to poprostu jest zwykle zapomnialstwo.? Nie wiem co myśleć o tym. Tato mimo wszystko. Jest bardzo bystry.. Świetnie prowadzi samochód ostatnio zrobił remont.. Czy poprostu tak musi byc i wkoncu będzie gorzej??

Gość Patty93cz
Zaznaczę ze nie przyjmuje zadnych lekarstw od. Neurologa . Oprócz witamin i lekarstw na nadciśnienie.

Gość gosc

autorko a jak jest teraz z Tatą?