Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja koleżanka śmierdzi

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam 18 lat i chodzę do 2 klasy liceum. W tym roku byłam zmuszona siedzieć w ławce z jedną z dziewczyn. Zakolegowałyśmy się i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie śmierdziała. Wiele razy miała brudne ubranie, ale dzisiejszy smród był nie do wytrzymania. Ten zapach przypominał drożdże, pot. :/ Prawie zwymiotowałam. Gdziekolwiek się pojawiła czuć był ten okropny smród. Dziewczyny siedzące przed nami też to musiały poczuć bo zaczely otwierać okna i pytać się czemu tak śmierdzi. Najbardziej obawiam się, że bedzie na mnie. Jak powiedzieć koleżance, że cuchnie?

Gość gość
Powiedz jej w 4oczy, że dziewczyny z klasy się pytały czemu tak jest czy się nie myje czy co? może się zawstydzi i zmieni... Warto jej pomóc, bo może w domu nie ma jej kto takich rzeczy wytłumaczyć!

Gość gość
sama możesz zacząć, np. po wfie, że się spociłaś i przydałby się prysznic.... w tym wieku najwięcej się pocimy... a pot to smród!

Gość gość
Znam problem - z autopsji... polega on na tym, że człowiek sam siebie nie czuje. Koleżanka nie wie, że to ona śmierdzi i dopóki jej tego ktoś nie uświadomi, ona tego nie zmieni. Przyczyny mogą być różne. Może opowiedz jej, jak często Ty pierzesz swoje rzeczy i bieliznę po czym zapytaj, jak często ona to robi? O ile chodzi o nieprane rzeczy - bo np. z tzw. workiem niewiele się zrobi. Prawda jest taka, że ta dziewczyna nie ma koło siebie nikogo bliskiego, żeby się o nią zatroszczył i jej powiedział. Bądź dla niej serdeczna, spróbuj porozmawiać - na pewno to doceni jeśli będziesz delikatna.

Gość gość
Wątpię, że do 18 r.ż nikt jej nie powiedział, że należy myć się codziennie i zmieniać ubranie. Kilka razy pod rząd potrafi przyjść w tym samym. :/ chciałabym jej to powiedzieć delikatnie, bo jest bardzo wrażliwa.

Gość gość
To wina rodziców! Gdybym ja swoim nie powiedziała, że śmierdzą to też by się nie myli. Kurde ale to chłopaki, a dziewczyna to juz powinna sama myśleć... zapytaj ją wprost czy się myje

Gość gość
Przerabiałam ten problem kilka razy w życiu w szkole i potem w pracy. Mogę powiedzieć tak: nic nie mów tej dziewczynie. Albo ona wie o tym, że śmierdzi i nic na to nie moze poradzić (wtedy sprawisz jej przykrość, wprowadzisz napięte relacje a smród niestety nie ustąpi) albo ona nie wie/nie czuje wtedy zareaguje agresją / obrazi się?? a ... problem smrodu i tak pozostanie, bo trudno opanować coś czego się nie czuje.

Gość gość
Spytaj się jej czy jest zdrowa. Powiedz, że przy niektórych chorobach skóra wydziela bardzo nieprzyjemny zapach. Podpowiedz jej, że pomóc może codzienna kąpiel w naparze ziół. Tak naprawdę to każda kąpiel powinna jej pomóc, a te zioła to takie eleganckie zwrócenie uwagi, że należy często się kąpać

Gość gość
To może nie mów, ale spróbuj jej jakoś delikatnie okazać żeby zrozumiała.. Nie wiem, może kup jej zestaw żel, dezodorant.. Albo zaproś ją gdzieś, spytaj ja o radę w sprawie kosmetyków, spytaj jaki jest jej ulubiony żel pod prysznic.. cos takiego..

Gość gość
chyba że jest biedna i nie ma ciuchów na zmiane, a samo mycie to za mało jak masz kilka dni te same rzeczy....

Gość gość
Ostatnio nauczyciel zrobił nam wykład, że należy się myć codziennie, jak dobierać perfumy itd. Mówił też, że od chłopaków czasami czuć potem. Myślę sobie spadła mi z nieba i wreszcie do mojej koleżanki coś trafi. Zerkałam na nią od czasu do czasu czy słucha pana. Słuchała uważnie. :) I co? Zero poprawy. Tzn. ona nie śmierdzi aż tak codziennie tylko np. raz, dwa razy na tydzień. Może faktycznie ma problemy w domu.

Gość gość
właśnie kup jej na dzień kobiet żel pod prysznic, powiedz, że byłaś na zakupach i akurat była promocja i że to Twój ulubiony więc kupiłaś dwa....itd...a na drugi dzień zapytasz czy jej się podoba.. najwyżej stracisz 10zł....

Gość gość
Powiedz tak jak ktoś wyżej napisał ze dziewczyny z klasy sie pytaja :) ja znalam taka w liceum smród straszny...ale tapete poprawiala co przerwa ze by mozna ja skrobac a nie zmywac tyle warstw i to bogata panna..

Gość gość
Dzięki za radę gość 18.21. Kupię jej taki ładny zestaw do kąpieli. Jeśli to nie poskutkuje, to nie wiem. Boje się, że obrazi się na mnie, jeśli powiem jej wprost albo nasze relacje się ochłodzą.

Gość gość
Ja widzę największą szansę w madrym nauczycielu, który powie całej klasie, przy wszyskich i z humorem o higiena, o rozkładającym się pocie itd. Za komuny to była dość powszechna praktyka w szkołach zresztą, dzisiaj oczywiście nie wypada.

Jeżeli to Twoja dobra koleżanka to możesz jej to jakoś delikatnie wytłumaczyć

Gość gość
Co za idiotyczne rady z żelem i kosmetykami do mycia. Nikt się za nią przecież za nią nie umyje nawet jak dostanie mydło. Poza tym ciuchy jej się same nie upiora. Może jeszcze kupcie jej proszek do prania , pralkę i zaplaccie rachunek za wodę. Najlepsza idiotka że chłopakom mówi a dziewczyna sama powinna to wiedziec. Chłopaki nie muszą wiedzieć że trzeba się myć a dziewczyna powinna sama myśleć :O Następna psycholka wychowująca bachory na maminsynkow a potem zdziwienie że kobiety wszyscy traktują gorzej i ciągle wymagania wobec kobiet w społeczeństwie. A to wszystko wina głupich matek p***bek