Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Stosunki w pracy. Jak się zachować?

Polecane posty

Gość gość

Hej, Mam pytane i prosiłabym o rady. Od niedawna zaczęłam pracę i trochę nie wiem jak się zachowywać wśród współpracowników. Sytuacja jest taka, że ja (lat 25) zaczęłam pracować w miejscu gdzie większość pracowników pracuje od dawna (albo pracowali gdzieś wcześniej razem i się znali) no i do tego wszyscy są sporo starsi ode mnie (przedział wiekowy 45-60). Sytuacja w pracy wygląda tak, że wszyscy oprócz mnie są "na ty" i czasami jak wchodzę gdzieś to łapię, że sobie "plotkują". Natomiast do mnie i przy mnie wszystko bardzo oficjalnie. Moje próby small talków zostały dość szybko ucięte jakimś "jak idzie pani ten-a-ten projekt?". To, że zwracam się do wszystkich per pan mi nie przeszkadza zupełnie (dziwnie by było na ty do takich starszych ludzi mówić), dziwi mnie że oni do mnie się "pani" zwracają - jakoś przywykłam do tego, że ja się zwracam do kogoś pan a on do mnie na ty. No ale chyba nie wypada proponować, żeby mi mówili po imieniu... No i druga sprawa, co brzmi idiotycznie, ale nie chcą ze mną rozmawiać o bzdurkach, pogodzie itp. Trochę się tam nieswojo czuję - wszyscy się znają, lubią i plotkują, a do mnie są uprzejmi, ale z dystansem. Jak u Was w pracy to wygląda?

Gość gość
U nas nie ma w pracy stosunków bo dziewczyny się boją że zajdą w ciążę.

Gość gość
A u mnie same baby:(

Gość gość
ten-a-ten :D

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
Nie napisala ile tam pracujesz, ale z reguly trzeba nieco czasu zanim reszta zaakceptuje. Nie rob niczego na sile. Weszlas do znajacego sie grona no i roznica wieku. Byc moze to jest najwieksza przeszkoda. Musisz dac troche czasu.

A ja głupi myślałem że fala zniknęła razem z obowiązkową służbą wojskową :D

Gość gość
To, że zwracam się do wszystkich per pan mi nie przeszkadza zupełnie (dziwnie by było na ty do takich starszych ludzi mówić), dziwi mnie że oni do mnie się "pani" zwracają - jakoś przywykłam do tego, że ja się zwracam do kogoś pan a on do mnie na ty. Gdzie twoje poczucie wlasnej wartosci?Przywyklas ze ludzie traktuja cie jak uczennice??Masz 25 lat i chcialabys zeby mowili ci po imieniu?To niegrzeczne z ich strony by bylo . Jestes tam na etacie czy jaka role odgrywasz tak naprawde?

Gość gość
normalnie na etacie. I zupełnie nie widzę niczego w tym, że ja się do 60-latka zwracam pan, a on do mnie po imieniu.... W sensie do tego przywykłam raczej - trochę na zasadzie znajomych rodziców itp.

Gość gość
A, i pracuję 3 m-ce. Na początku myślałam, że to przejściowe, ale po 3 miesiącach zero różnicy.

Gość gość
olewaj chodzisz do pracy po pieniadze a nie zeby przypasować starej cioci kloci, wkurzałoby mnie jakby mi ciocie na Ty waliły a same wymagały aby do nich mówić per Pani, to swiadczy o niskim poziomie i wyższosci bez powodu, w pracy wszyscy pod tym wzgędem powinni być równi, albo kultura pracy mówi że każdy jest per Ty albo per Pani, ja bym sie cieszyła jakby takie ciocie klocie nie zawracały mi głowy i nie musiałabym z nimi prowadzić czerstwych rozmów a właściwie plotek i miałabym swoją prywatność i pzrestrzeń, częściej w pracach jest tak że wszystko chcą o tobie wiedzieć i twojej rodzinie aby potem mieć tematy do robienia sensacji