Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sandra522

polacy w niemczech !! pytanie

Polecane posty

Gość sandra522

Witam. Za jakiś czas z mężem planujemy przeprowadzke z dzieckiem do Niemiec. Czy kiedy on podejmie prace będziemy objęte ubezpieczeniem czy będzie trzeba załatwić to dodatkowo?

Gość gość
Któreś z Was ma obywatelstwo BRD ?

Gość gość
To jest ciężko ze wszystkim. Mówicie po Niemiecku ? Ja po 15 latach wróciłem do Polski i jestem z tego szczęśliwy, choć miałem pracę i ... ale z żoną nie wychodziło.

Gość gość
jeżeli prace na voll w jakiejś tam firmie to ubezpieczenie powinien mieć pełne gorzej gdy u prywaciarza , różnie to bywa :) Niemcy teraz to nie te Niemcy co kiedyś , dzieją się tu takie same cuda wianki jak i w PL czy innych krajach :)

Gość gość
W dzisiejszych czasach nie wrócił bym tam. Choć pracęmiałem do renty. Przez tatę ubezpieczenie ? Jak to rozumieć. Jest Versicherungs Ausweiss (Numer ubezpieczenia) i każdy go ma dla siebie.

Chodzi mi tylko o to czy ja i dziecko będziemy ubezpieczeni przy mężu czy trzeba wykupić oddzielne ubezpieczenie?

Zasiłek rodzinny mogą otrzymać osoby: •Opiekujące się lub wychowujące dziecko, •Posiadające stałe miejsce zamieszkania w Niemczech, •Mieszkające z dzieckiem w jednym gospodarstwie domowym, •Które nie prowadzą działalności zarobkowej (ewentualnie wykonują ją częściowo

Gość gość
a czytać potrafisz? pisałem , że jeśli będzie pracował na pełny etat w normalnej firmie to pracodawca firma ma obowiązek męża i Ciebie ubezpieczyć gorzej gdy u prywaciarza bo zapłaci tylko krankenkasse i to wszystko ! czyli góffno byście mieli w przyszłości a nie rente emeryture

ubezpieczenie socjalne jest obowiazkowe:)jak w kazdym cywilizowanym kraju:)inaczej nie mozna korzystac z opieki zdrowotnej:) czyli jezeli nie pracujesz to dziecko i ty jestescie na meza:))jezeli oczywiscie jest zatrudniony:))

Gość gość
Nienawidze Niemiec. Byłam dziekuje wole swoja biede w Pl. Ludzie niegoscinni niemili, zarozumiali albo moze ja na takich tylko trafilam. Dostalam tam nerwicy. jedyne co mi pozostalo to płynny niemiecki. Teraz pracuje jako tlumacz w Pl i nie narzekam.

mam taka osobowosc:)))ze wszedzie mi dobrze,i wszedzie swietnie odbieram komunikacje z ludzmi:))nie potrafie narzekac :))

Meza/tate - chodzilo mi o to , ze i zona i dzieci bda ubezpieczone. Oczywiscie jesli to jest pelny Etat i praca legalna.

Gość gość
Witam, niebawem wyjeżdżamy z Mężem i Dzieckiem do Niemczech. Najpierw Mąż, a jak już się urządzi to ja i Dziecko. I mam pytanie czy wystarczy jak dziecku wyrobimy dowód czy konieczny jest paszport?