Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie jest najbardziej oplacalne wyksztalcenie. Corka ma dylemat

Polecane posty

Gość co najbardziej oplacalne
Aha, widać ze większość tu siedzi dożywotnio na zasiłkach i tyle suksecu życiowego, o wyksztalceniu i zawodzie nawet nie macie się czym pochwalić Dobra ide stąd, z nieukami na zasiłkach co rusz w ciązy nie porozmawiam konkretnie , bo jedyna umiejętność wasza to zmienianie pieluch

Gość gość
Cora za 7 lat bedzie wybierac spec. a ty sie teraz nad tym zastanawiasz?

Gość gość
sama jesteś nieukiem jeśli piszesz o studiowaniu kardiologii:D

Gość co najbardziej oplacalne
nie prawda, pisałam caly czas o studiowaniu medycyny z specjalizacją wybrana kardiologoa Pisze o kierunku med. i specjalizacji która się wybiera po latach

Gość gość
Psychiatria jest mniej opłacalna od kardiologii, chirurgii, ginekologii czy nawet stomatologii. Naturalnie jeśli będzie dobrym lekarzem to będzie miała powiększające się grono pacjentów na każdej specjalizacji. Ale próbując porównać - mam sporo znajomych psychiatrów w różnym wieku i żaden z nich nie zarabia jakichś kokosów.

Gość gość
Ja jestem po medycenie i specjalizacji z psychiatrii klinicznej, pracuję w szpitalu psychiatrycznym i nie ma z tego kokosów. Tyle, że ja wybrałam tą specjalizację, bo mnie to interesowało, było moją pasją, a nie ze względu na pieniądze. Jeśli córka che być lekarzem i wybierać specjalizację pod kątem zarobków a nie powołania to opłacalnym jest zostać ginekologiem. Ewentualnie niech pomyśli o stomatologii, ci którzy mają własne gabinety zarabiają świetnie.

Gość gość
Slabe to provokejszyn... Specjalizacje wybiera sie po 2 roku studiow medycznych. W Polsce brakuje lekarzy wielu specjalizacji, jestesmy na ostatnim miejscu w calej UE pod wzgledem ilosci specjalistow przypadajacych na jednego mieszkanca. Kokosy zarabiaja jednak tylko ci ktorzy decyduja sie dorabiac prywatna praktyka, najczesciej w chodliwych kierunkach typu ginekologia, dermatologia, stomatologia.

Gość gość
Zdecydowanie weterynaria. Medycyna co stresujące studia po których pensja jest g.... Wysokie zarobki wynikają z pracy na 2 etaty, dyżurów, a generalnie braku wolnego czasu. Kardiologia to opłacalna specjalizacja... najpierw 6 lat studiów, potem rok stażu, a potem... no właśnie. Miejsce dostanie MOŻE, bo jest ich mało... a o ile nie będzie to rezydentura to będzie musiała pracować na zasadach wolonatariatu. Płatne będą tylko dyżury o ile dyrekcja czegoś nie wymysli. Po 12 latach nauki możesz zobaczyć 10k na koncie. Przez 12 lat żryj książki i kamienie, bo są tanie.

Gość gość
taak. Po 2 latach... Specjalizację wybiera się po zdaniu lepu, czytaj po 6 latach studiów. Sama specjalizacja to 4-6,5 roku w zależności od samej specjalizacji.

Gość gość
ps. stoma to nie specjalizacja jako taka tylko oddzielny kierunek.

Gość gość
stomatołki :P

Gość gość
moja bratanica była najlepsza w klasie, najlepsza w szkole, średnia najwyższa, na 100% pewna ,że pójdzie na stomatologię. na 18 wszyscy życzyli zdania matury, co ją bardzo denerwowało, bo niby za kogo ją mamy i wiecie co na maturze dostała za mało punktów z biologii. z tego wiosek, Nie mów hop puki nie przeskoczysz.

Gość LElonkaMi
Faktycznie specjalizację wybiera się po zdaniu LEKu i odbyciu stażu, ale jeszcze jest jeden problem - musi być miejsce na specjalizacji. Jednak jeśli ktoś nie czuje medycyny to powinien sobie odpuścić. Będąc dzieckiem marzyłam o medycynie, ale później zaczęło się to zmieniać, bardzo. I na studia poszłam na Społeczną Akademię Nauk w Łodzi na fizjoterapię. To zdecydowanie był dobry wybór. Bardzo dużo się uczę i mam sporo zajęć praktycznych. Kadra dydaktyczna jest na bardzo wysokim poziomie, widać że chce im się nas uczyć. Z dziekanatem zero problemów a atmosfera lepiej niż ok :)

Gość gość
Najbardziej przyszłościowy zawód dla twojej córki to psychiatria. Z taką mamusią ma ogromną wprawę w postępowaniu z ludźmi, którzy mają nierówno pod sufitem, więc ma już praktykę.

Gość gość
KARDIOLOGIA

Gość gość
Nie mozna kierowac sie tym co najbardziej opłacalne, wszystko jest opłacalne jeżeli będziemy to robic z sercem, ja np. poszlam na studium psychologiczne tutaj www.psychologia.org

Gość marlena5021
Otóż to, ma dużo znajomych, którzy po przeczytaniu rankingów poszli na politechniki albo http://www.wsb.pl bo to są kierunki po, których jest praca. Tylko jak można studiować coś co człowieka w ogóle nie interesuje:D Takie decyzje skutkują tym, że chodzimy później do pracy za kare i już w poniedziałki zaczynamy odliczać dni do weekendu.

Najpewniejsze są obecnie studia inżynierskie i informatyczne, ale wśród dziewczyn są one niezbyt popularne, a to błąd - takie kierunki dają największe szanse na znalezienie pracy. Same studia jednak nie wystarczą. Warto na studiach zrobić dodatkowo jakieś kursy, pójść na staż lub praktykę. Ja na studiach byłam na praktyce w Anglii i polecam. W razie czego tutaj jest trochę takich praktyk http://aiesec.pl/dla-studentow/wyjedz-na-praktyke-lub-wolontariat/global-talents