Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

konkubinat to grzech

Polecane posty

Gość gość

czy was oburzają te plakaty?

Gość gość
A gdzie są takie plakaty???

Gość gość
oburza mnie głupota i pycha tych którzy je wywiesili :o Jeżeli widzisz u bliźniego drzazgę w oku to zobacz u siebie belkę.....

Gość gość
mnie oburza to ze osoby w zaden sposob nie uprawnione do tego chca narzucic ludziom forme sformalizowania ich zwiazku. Ludzie dorosli podjeli decyzje o konkubinacie z cala odpowiedzialnoscia . Jezeli zdecyduja sie na slub napewno nikogo tez pytac nie beda o zgpde. Niech klerycy nie martwia sie o zbawienie calego swiata.

Gość gość
No i jak ma niby wpłynąć na mnie ten plakat? Jestem rozwódką, ślubu już w kościele nie dostanę więc po co mi dokładać? Za to księża w ogóle nie mają obiekcji żeby kopertę przyjąć po kolędzie, wtedy im mój konkubinat nie przeszkadza (jesteśmy tylko po cywilnym) Jestem wierząca, do koscioła chodzimy, nie mam też problemu aby złożyć ofiarę na kościół, bo czuję się w tej wspólnocie dobrze. Nie wiem zatem czemu sie na mnie najeżdża w plakatach.... jakbym sama nie wiedziała co jest grane. Przyjdzie czas to się z tego przed Bogiem rozliczę ale niech nie poucza mnie ktoś kto też jest tylko człowiekiem i to nie jakość specjalnie świętym :o

Gość gość
mysle ze tylko osoby nieszczęśliwe w konkubinacie moga poczuć sie urażone (np zwolenniczka konkubinatu) .

Gość gość
był już ten temat kilka dni temu

Gość gość
dla mnie jednak ślub cywilny to wyżej, cos więcej niż konkubinat jednak ci ludzie poszli do urzedu, publicznie przyznali się do siebie, uregulowali swój status cywilny poszli tylko do urzedu bo nie mogli do kościoła bo jedno juz miało slub kościelny chcieli ale nie mogli więc tylko cywilny przynajmiej przed prawem, państwem spełnili niejako swój obywatelski obowiązek natomiast jest wiele par, które mogą i kościelny i cywilny ślub wziaśc ale nie robią tego jest to oczywiście z wielu powodów ale czasem zdarza się że z ignorancji bo mają gdzieś i prawo państwowe i kościół niektórzy robią to ze sknerstwa bo po co wydawać pieniądze na wesele i ugoscić rodzinę niektórzy robia tak by wyłudzic od państwa zasiłki np. dla samotnej matki wszelkie takie niskie powody są godne potępienia no wyobraźcie sobie że każdy w naszym państwie obraża się na USC i nie bierze ślubu w urzedzie ani kościele! Byłaby anarchia, bałagan, dzieci na tym by ucierpiały inni członkowie rodziny, byłby problem z dziedziczeniem, z odwiedzinami w szpitalu tak że nie tylko kościół chce tej dyscypliny w slubach ale państwo również oczywiście szykuje sie ustawa o konkubinacie, związki partnerskie bedą miały jakis tam status prawny, mozna bedzie sie udac do notariusza i spiasac umowę jednak państwo też preferuje małzeństwa chocby cywilne po prostu tak jest łatwiej, większe ułatwienie chocby dla urzedów dla tego sa zawsze namowy ze stron różnych aby się młodzi pobrali i rodzina chce, i bliscy, i ksiądz po prostu sa jeszcze tradycyjne wzorce w naszym społeczeństwie wiele rodziców pragnie być na ślubie dziecka to samo ze chrztami większosc ludzi idzie i chrzci dla rodziny, dla otoczenia, by dziecko miało łatwiej a nie dlatego ze sami tego bardzo pragną

Gość gość
Nie od dziś wiadomo ze konkubinat to grzech tak samo jak in vitro . KK ma takie zasady a nie inne i nie widzę nic złego w tych plakatach .

Gość gość
BO teraz jest taka moda ...zyje w konkubinacie ale chodzę do kościoła . Ślub blee za to chrzest dziecka ok . Hipokryzja w najczystszej postaci . Kazda religia ma swoje zasady i nikt nikogo nie zmusza do wiary w cokolwiek .

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu ojej nie posraj sie .Idz spal sobie papieroska brudasie :) KROPKA NIE POZDRAWIAM :)

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu zmykaj do pracy śmierdzący leniu :)

Gość gość
Nie widzę nic złego w tych plakatach . Napisali prawdę i nic wiecej .

zdrady w malzenstwie ,Terror psychiczny ,znecanie sie ,to wiekszy grzech:O

Gość gość
Nikt nie mówi ze zdrady , bicie, in vitro , aborcja itd to nie jest grzechem .

Gość gość
Ja tam nikomu do lozka nie zagladam ale wkurzaja mnie rakie stare dewoty jak np.moja sasiadka ,moja cora z chlopakim zaliczyli wpadke a ze dopiero co zmarl moj maz to stwierdzili ze poczekaja z weselem ok ich decyzja ,a gdy juz brali slub to sasiadka do mnie no ale chyba Anka w welonie nie pojdzie......normalnie padlam a hej corka ma dzieciaka z rozwodnikiem i teraz znow ma jakiegos rozwodnika....niech kazdy sprzata na swoim podworku ksieza tez bo o konkubinacie to w kosciele cale kazania a o ksiezach pedofilach cisza jak makiem zasial