Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ryż z warzywami jak zrobić ?

Polecane posty

Gość gość

Mam ochotę na takie danie jarskie. Jak zrobić fajnie ryż i z jakimi warzywami ? Macie fajny przepis ? Coś innego niż ryż + gotowe warzywa na patelnię ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kup warzwa jakie lubisz pokroj na patelnie dodaj ryz i juz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ostatecznie tak mogę zrobić,ale może zna ktoś poda swój sprawdzony przepis na taki ryż. To jest też kwestia przyprawienia ryżu żeby był smaczny sam w sobie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
2 torebki ryżu podsmaż na kilku łyżkach masła klarowanego, zetrzyj na tarce o grubych oczkach kilka marchewek,2 pietruszki,kawałek selera,pokrój w kostkę cebulkę - warzywa podsmaż na łyżce masła klarowanego(możesz też dodać pieczarki) smaż kilka minut i połącz z ryżem,dolej ok 1 szklanki bulionu lub wody i na małym ogniu gotuj,aż ryż i warzywa będą miękkie(uzupełniaj płyn podczas gotowania),przypraw solą morską,pieprzem i odrobiną kurkumy:) w wersji nie wegetariańskiej możesz dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony uprzednio z cebulką:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzięki :-) Jeszcze jakiś fajny przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Editta van K
mieszanka orientalna mrozona torebka ryzu smazysz wazywa, na oleju sezamowym, na szybko, na chrupko dodajesz papryczke chilli, odrobine imbiru i sos sojowy wlasnie robie sobie taki ryz na lunch - jest przepyszny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gość i Editta dzięki za przepisy,brzmią smacznie :-) Znacie to uczucie gdy chce się odpocząć trochę od mięcha ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Podsmaż 1 szkl. ryżu na klarowanym maśle (1 łyżeczka). Potem dodaj warzywa mrożone (mieszanką jaką lubisz), zalej wodą (lub - jeśli masz - wywarem z ziemniaków), dopraw do smaku. Ugotuj i smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Może jeszcze jakiś przepis ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Generalnie to do takiego ryżu możesz użyć różnych warzyw,takie jakie tylko lubisz.Jak wspomniano podsmaż potrzebną ci ilość ryżu na masełku(zdecydowanie poprawia smak potrawy) a następnie zalej bulionem warzywnym i dodaj warzywa np.marchew,pietruszka,por,brokuł,kalarepa,pasternak,zielony groszek,dla odmiany dodaj tylko cebulę i prawd***** podsmażane,ja zawsze kombinuję,rzadki trzymam się przepisu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podsmaz pieczarki z cebula, do tego mieszanka warzyw chinska, przyprawic i poddusic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ryz-z-warzywami ryz-z-warzywami ryż-curry3 ryż-curry4 200 g ryżu Basmati lub jaśminowego 1 czerwona cebula masło 500 g filetów z kurczaka 500 g mieszanki warzyw 200 ml śmietanki 30% mąka pszenna sól pieprz curry słodka i ostra papryka mielona tymianek oregano bazylia natka pietruszki 100 g sezamu oliwa Wspaniały pomysł na obiad - ryż z warzywami i kurczakiem. Delikatny kurczak curry, warzywa na nutę włoską oraz hinduski ryż. Doskonała gama smaków i aromatów. sposób przygotowania Ryż ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie go odsącz i odstaw aby wystygł. Kurczaka dokładnie umyj i oczyść. Pokrój w kostkę o grubości ok 1,5 cm i przełóż do miski. Dopraw całość curry, solą, pieprzem, słodką papryką oraz odrobiną oliwy i wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła a następnie zeszklij na nim cebulę. Następnie dopraw ją 1 łyżką curry i smaż jeszcze 30 sekund. Do cebuli dorzuć ryż i smaż go 5 minut. po tym czasie przykryj pokrywką i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż kurczaka. Gdy będzie złocisty dodaj mieszankę warzyw. Całość dopraw solą pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią. Następnie wlej kilka łyżek wody i pod przykryciem duś, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i duś jeszcze 5 minut na średniej mocy palnika. W 1/3 szklance wody dokładnie wymieszaj łyżkę mąki. Następnie powoli dolewaj do kurczaka cały czas mieszając. Ryż wyłóż na talerze, polej sosem oraz nałóż warzywa i mięso. Danie udekoruj posiekaną pietruszką i prażonym na suchej patelni sezamem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×