Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy na urlop macierzynski 80% musze zlozyc wniosek 6 tyg przed porodem?

Polecane posty

Gość gość

7 dni temu urodziłam i właśnie gdzieś wyczytałam, że nie mogę już wziąć 80% na rok a tylko 100 na pol roku i 60 na drugie pol?

Gość gość
Masz 14 dni na złożenie po porodzie

Gość gość
Dziękuje. Czy jesteś tego pewna? Co musze dołączyć do wniosku? Tylko zaświadczenie ze szpitala o porodzie czy cos jeszcze? Bo akt ur jeszcze niewyrobiony.

Gość gość
składaj od razu na rok na 80% masz na to czas do 14 dni po porodzie.

Gość gość
A co dolaczalyscie do wniosku?

Gość gość
akt urodzenia bodajże.

Gość gość
"Zgodnie z wymogami wniosków o udzielenie urlopu macierzyńskiego jego treść musi zawierać podstawowe informacje do których zaliczamy: dane osobowe dziecka oraz osoby składającej wniosek, dokładny zakres dat w jakich będzie wykorzystywany urlop macierzyński a także informację o okresie już wykorzystanego urlopu macierzyńskiego. Dodatkowo przy składaniu wniosku o urlop macierzyński, drugi opiekun (np. ojciec), musi złożyć oświadczenie, że on sam nie ma zamiaru skorzystać z urlopu macierzyńskiego w tym samym czasie w jakim osoba składająca wniosek będzie przebywała na urlopie macierzyńskim. Dodatkowym oświadczeniem jakie musi zostać dołączone do wniosku o urlop macierzyński jest to które będzie określało brak przydzielonego świadczenia emerytalnego lub renty oraz o nieposiadaniu innych tytułów do ubezpieczenia w tym okresie."