Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy ktoś z was kupił labradora bez rodowodu?

Polecane posty

Gość gość

rodziców szczeniaków znam, wiem że matka nie rodzi co cieczkę, to jej drugi (i ostatni) miot. Między jedną i drugą ciążą miała 2 lata przerwy, obecnie ma 6 lat. Matka ma rodowód FCI, ojciec też, znajomy chce mi opchnąc szczeniaka za 500 zł. Wszystkie szczeniaki z poprzedniego miotu żyją i mają się świetnie. Czy ktoś z was kupował labka bez rodowodu (czyli w sumie kundla jak wyczytałam)? Co z niego wyrosło, czy rzeczywiście pojawiły się jakieś problemy ze zdrowiem?

Gość Sanepid z Radomia
idz na swiadka

Gość gość
ja nie labradora ale kupilam cocker spaniela bez rodowodu za 500 zl widzialam tylko jego matke pies niestety jest chorowity caly czas ma problemy z zoladkiem jak mial 6 miesiecy malo nie zdechl ma rownie niedrozne kanaliki lzowe moze ma cos wspolnego z jego zdrowiem brak rodowodu nie wiem ale i tak go kocham i jest moim najlepszym przyjaielem

Gość gość
moze i tak choc spaniele maja tez duze problemy z uszami a moj nic nigdy z uszami nie mial jeszcze moj jest koloru takiego zlotobrazowego a takie sa podobno najgorsze z zachowania szkoda gadac jest zlosliwy slucha sie tylko wtedy kiedy chce caly czas sie cieszy nie wiadomo z czego szczeka bez powodu jest bardzo zarloczny nie mozna bez niego nic zjesc nie lubi byc sam niedawno go wykastrowalam bo rzucal sie na psy i byl agresywny

Gość gość
to brzmi jak rasowy spaniel :P Autorko, kundel to pies mieszany. Szczeniakowi sama możesz wyrobić rodowód poproś tylko o kopie papierów rodziców.

Gość gość
No złote sa podobno charakterne, ja bym sie bala kupowac byle gdzie bo o tym rage syndrom sie naczytalam i cholera wie jak to z nim. Labek mi sie marzy, szukam po schroniskach szczeniaków w tym typie, ale od razu schodzą i jak już udało się znaleźć i niby "zaklepac" to jak pojechałam to mi oznajmili, że już go ktoś zabrał....pewnie na lewo opylili za większą kasę :|||

Gość gość
Autorko, kundel to pies mieszany. Szczeniakowi sama możesz wyrobić rodowód poproś tylko o kopie papierów rodziców. xxx no dla mnie matka labrador+ojciec labrador= szczeniak labrador, ale przeczytałam przed chwila, że nie, bo labradorem jest tylko pies z metryka FCI, a te jej nie beda mialy, bo znajomy zarejestrowany jest w jakimś tam Klubie czegoś, bo nie chciało mu się na wystawy jeździć

Gość gość
to co kundle krócej żyją?

Gość gość
no ten moj spaniel ma straszny charakter w nocy mnie budzi czasem bo ma pusta miske najszczesliwszy jest jak usiadzie na srdku pokoju w wszyscy beda sie nim zachwycac

Gość gość
w klubie Kennela czy jakos tak- akurat to nie jest wyznacznikiem tego czy pies jest rasowy. Jak możesz udowodnić rodowód to pies jest rasowy, a za przynależność do tego klubu trzeba co roku płacić...już wiesz o co chodzi? Kolejny sposób żeby ciągnąć kasę.

Gość gość
gość dziś to co kundle krócej żyją? xxxx ludzie pisza, ze psy bez rodowodu FCI bardziej choruja i ze ogolnie wiecej mozna wydac na leczenie niz na zakup takiego psa

Gość gość
mi tam na rodowodzie nie zależy, chce po prostu fajnego labradora, a znam matke tych szczeniaków i jest świetna do ludzi, dzieci i psów

Gość gość
laby mają obciążenia w postaci sysplazji, popytaj czy mają takie badania zrobione.To,ż ematka lat, ojciec lab o niczym jeszcze nei świadczy.Sama sie zastanów, czy mają sukę z metryką, jak piszesz następnie z rodowodem, nie pojechałbyś na 3 wystawy, no góra 5, bo suce wystarczy ocena bdb , ni szukałbyś psa z uprawnieniami i nie sprzedawała szczyli po około 2000? Skoro to taka dobra suka, to po ją ją właściciciel dopuszcza i sprzedaje szczyle po 500 zł, gdyby mógł dorżej.Nie wierz,że chodzi o koszt wyrobienia papierów , przegląd miotu, bo to nie są wielie koszty. W słabej hodowli nawet zarejestrowanej w ZKw P, tez mozesz kupić bardzo słabego psa, ale taj jak planujesz to może być jedna wielka niewiiadoma, w sumie ten sam poziom co te wszystki śmieszna stowarzyszenia psa raswego i inne wynalazki.

Gość gość
g.... prawda. Owszem, jak nie wiesz jak wyglądają rodzice ani czy są rasowi to ktoś mógłby ci wcisnąć mieszankę która akurat zebrała tendencje do wszystkich potencjlnych chorób jakie są częste w rasach z których ją zmieszali. Tylko, że ty wiesz, że rodzice są rasowi i jak wyglądają.

Gość gość
moim zdaniem rodowod o niczym nie swiadczy pies z rodowodem tez moze byc chory

Gość gość
Właśnie z tymi wystawami to nie jest tak łatwo, jeździć musisz regularnie i żeby rejestrację utrzymać musisz płacić (tak, tak...płacic, nawet kontroli nie zrobią tylko ciągną kasę).

Gość gość
"Szczeniakowi sama możesz wyrobić rodowód" nie pisz bajek, skoro nie wiesz.Nie wyrobi żaadnego rodowodu szczeniakowi, bo mie ma podstaw.Uprawnienia do rodowodu, a dokładnie jako szczyl do metryki, mają tylko szczeniaki rodziców z uprawnieniami. Miot zgłoszony do ZKw P, przegląd, tatuaże, metryczka , to się dostaje od hodowcy.Po żadnej suce bez uprawnień, nawet jeśłi suka ma rodowód, jak i po ojcu z rodowodem , ale też bez uprawnień, szczeniaki nie mają praw do rodowodu, nie mają metryk i wszelkich formalności. Wieć po co klepiesz, skoro pojęcie w temacie masz zerowe.

Gość gość
teraz jeszcze czytam, że żeby szczeniak był w tym klubie to trzeba go oddzielnie zapisać (znowu kasa...), jak ktoś nie ma dużej hodowli to trochę niepotrzebne.

Gość gość
ale po co c****es z rodowodem ? pies bez jest gorszy czy jak?

Ja mialam setera i nie wiem nawet czy jego rodzice byli zdrowi a on byl zdrowy w miare i ok a moja koleżanka kupila buldozka za 2,5 tysia z rodowodem i od poczatku chorowity a byl z super hodowli wiec to nie ma reguły ale mysle ze kolega by cie nie oszukal

Gość gość
ja mam laba bez rodowodu :) m,a prawie 6 lat i jedyne co mu "dolega" to wieczny głód :) To taki dziad co by pożarł cały świat :)

Gość gość
"Właśnie z tymi wystawami to nie jest tak łatwo, jeździć musisz regularnie i żeby rejestrację utrzymać musisz płacić" Tak płacisz za udział w wystawie, ale jak zdąbeziesz uprawniunia, to szczeniaka sprzedaje po około 2000 tys, jak ktoś pisał, a nie za 500 zł.Nie trzeba jeżdzić regularnie, suka , dobra suka moze być tylko na 3 i już ma uprawnienia.Słabsza góra 7 i da radę, no chyba,że całkiem lewa to wtedy to trwa. Płacisz składę szłonkowską do ZKw P i za udział w wystawie, ale to nie są wielki koszty, w porównaniu ze sprzedawaniem szczeniąt po rodzicach z uprawnieniami.Jeden miot z papierem i masz wszystkie koszta wystaw i składni, jak i inne odrobione z nawiązką.Takie bajki ja ty, opowiadają nawiniakom, aby łykali każdy mijający sie z prawą kit, a to są bzdury bez pokrycia.

Gość gość
Czemu ludzie kupują labradory ? Boksery sa mądrzejsze i ładniejsze

Gość gość
Pies z rodowodem, od psa bez rodowodu różni się tym,że jeden jest rasowy,a drugi w typie rasy.Reszta to loteria, rodowód to nie talizman, ani od choród nie chroni.

Gość gość
Ten hodowca to mój znajomy, znamy się długo i wiem, że dba o swoje psy. Ojcem szczeniaków jest pies jego kumpla, podobno bardzo fajny (i kumpel i pies ;)). Nie mają przeswietlonych stawów, ale z tego co czytalam nawet wynik HD A nie daje żadnej gwarancji, że szczenie nie bedzie miało dysplazji. Gdyby to się tak prosto dziedziczyło to by się nie zdarzały psy z dysplazją w miotach po rodzicach z HD A. Oprócz tego nawet jesli szczenie bedzie mialo dajmy HD C to nie zrobi to z niego kaleki jesli bedzie dobrze suplementowane i mialo zapewnioną odpowiednią ilość ruchu

Gość gość
ja mam laba bez rodowodu usmiech.gif m,a prawie 6 lat i jedyne co mu "dolega" to wieczny głód usmiech.gif To taki dziad co by pożarł cały świat usmiech.gif xxx a jaki jest z zachowania? taki typowy stereotypowy labrador czy ma jakies schizy?

Gość gość
gość dziś moj spaniel tak samo jadlby dotad az by pekl zzera wszystko kiedys przeczytala ze aby sprowokowac mu wymioty jak sie czyms zatrul zeby dac lyzeczke musztardy i pojdzie a ten nic oblizal sie i chcial jeszcze zarlok

Gość gość
to bardzo towarzyska suńka :) zrównoważona i zawsze chętna do zabawy . kiepsko znosi brak kontaktów z ludźmi dlatego to nie jest pies podwórkowy . Wszystkich lubi , do każdego sie łasi choć lubi sie " popisywać " jaka to jest groźna - szczeka na kozy za płotem a za chwilę już chce sie z nimi ganiać :D . Puszcza masę sierści , naprawdę masę . Teraz jest lepiej ale za chwile ciepło i wierz mi powinnam za jednym wyczesaniem nabić poduszkę wielkości jaśka :)

Gość gość
moj spaniel ma niezle jazdy jak zostaje sam w domu znosi wszystkie buty i wsrod nich spi nie wiem po co wchodzi na stol jak chce sie bawic wskakuje na lozko i wyglada sobie przez okno

Gość gość
cierpi na popchelne zapalenie skóry i dlatego nawet jedna pchła powoduje że robią się jej ranki, które podchodzą ropą i trzeba podawać albo lek w zastrzyku albo po prostu wapno w tabletkach i smarować miejsce trilackiem