Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie o 10 dniowego noworodka.

Polecane posty

Gość gość

moj synek ma 10 dni, jeszcze ma zoltaczke. kiedy powinnam go zabrac n apierwszy spacer? werandowac? jak ubraac takiego malucha w nieciekawa pogode jak dzis?

Gość gość
Zapytaj pediatre o wychodzenie. Pierwszy raz wyjdz w słonecsny dzień. Nie spiesz się. Czapeczka i kompinezon powinien wystarczyć, chyba że jest cieńszy to jeszcze kocyk i w drogę.

Gość gość
Powiem ci, że w Polsce jest dziwnie. Najlepiej wychodzić w upał i czekać miesięce....Możesz już wyjść z dzieckiem. Gorsze jest przegrzewanie dziecka niż siedzenie w nagrzanym domu. Świeże powietrze dobrze na niego wpłynie. Nie słuchaj przesadnych matek, które krzywdę dziecku robią takim przegrzewaniem i stronieniem od świeżego powietrza.

Gość gośćmaja
a kiedy masz wizytę kontrolna tej żółtaczki? Ja proponowałabym zacząć od ubierania dziecka i otwierania szeroko okna na początek, przez kilka dni później balkon na jakieś 5/10 minut, a dalej już spacerki. Ja mam synka z lutego i miał 2 tygodnie jak byliśmy na pierwszym spacerze i później już dzień w dzień. Jednak co do żółtaczki to najlepiej dopytaj na wizycie kontrolnej.

Gość gość
aha ubrać tak jak siebie, tylko przykryć kocykiem. Naprawdę wózek osłania wiatr i daje ciepło. Nie ma senu przegrzewać. Wychowałam dwójkę dzieci. Już sa duże i muszę przyznać, że uwielbiają lekko chodzić ubrane i są "ciepłe"

Gość gośćmaja
no na pewno przegrzewanie szkodzi, ogólnie jedna warstwa więcej niż na siebie, ja zawsze brałam w takie chłodne dni jeszcze jeden kocyk w zapasie bo jak dłużej spał w wózku to się trochę wychładzał, ale to były temperatury koło zera, a spacerki z dnie na dzień robiliśmy coraz dłuższe. Kark możesz w trakcie sprawdzić czy jest ciepły, jak gorący ąz mokry to znaczy że przegrzane a jak ciepły lub delikatnie chłodny to może być, byleby nie był lodowaty. A jak po spacerze rozbierasz to jeszcze po udach możesz ocenić czy mają fajną temperaturę. Nie sugeruj się rączkami i stopami. Moj synek ma często chłodne stopy nawet w domu i nie zależy od tego że jest mu zimno.

Gość gość
Noworodka ubrac jak siebie...ech...pogratulowac tych mądrości :o

Gość gośćmaja
gość 17:06 jak siebie plus przykrycie kocykiem, do tego wózek osłania, no najlepiej opatulić nie wiem jak i wychowywać wiecznie chore dzieciaki, przegrzanie jest najgorsze

Na Twoim miejscu wyszłabym już! Jak najprędzej :) a co do żółtaczki to radzę przy okazji spacerów wystawiać dziecku buzię do słońca - naturalna fototerapia :)