Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świeżutcy rodzice

wyprawka podliczona a ile utrzymanie dziecka na miesiąc ?

Polecane posty

Gość świeżutcy rodzice

Udało mi się orientacyjnie podliczyć wydatki związane z ciązą: -ubrania ciązowe, leki, witaminy, wizyty prywatne u lekarza, badania lekarskie w laboratorium prywatne oraz wydatki związane z wyprawką - ubranka, kosmetyki, wózek, łóżeczko, akcesoria (większość z drugiej ręki zakupione w komisie przez internet) Wyszło, że cała ciąża i wyprawka kosztowała nas ok.9000-10000 złotych czyli zmieściliśmy się w 10 tysiącach To chyba dobry wynik? A teraz pytanie wiele razy zadawane przez przyszłych rodziców: -ile miesięcznie powinniśmy mieć gotowe uzbierane w gotówce na nasze maleństwo tak w przedziale ok? 300-500? 600-800? czy może 800- 1000?

Gość gość
Ja liczyłam, że będziemy wydawać głownie na pieluchy, kosmetyki jakieś witaminy. Myślałam, że wyjdzie ok 500zł. Życie zweryfikowało inaczej. Potrzebowałam ok 800-1200zł co miesiąc.

Gość gość
Na zdrowego noworodka - tyle, co na pieluchy. Na dziecko, które nie będziesz karmiła piersią - pieluchy + mm. Wszystko zależy od tego jakie pampersy (ale licz paczkę tygodniowo u takiego szkraba), mleko - ok paczka na 1.5 tygodnia. Kosmetyki - daj spokój, po pierwsze to groszowe sprawy, po drugie - kupujesz je raz na jakiś czas, co najmniej na miesiąc (płyn do kąpieli, maść do pupy, ja od samiuśkiego początku sypałam mąkę ziemniaczaną i w życiu żadnego odparzenia nie miała - koszt: 1.79/miesiąc :D).

Gość gość
przez pierwszy rok? karmiłaś mm? na co tyle poszło? leki? Wizyty u lekarzy? szczepienia?

Gość gość
ew możesz do tego doliczyć 100zł na nieprzewidziane wydatki typu pieluchy tetrowe, kocyk, nowe śpiochy itd, wiadomo, rzeczy się zużywają, trzeba dokupywać nowe. Jeśli chcesz być bardzo zachowawcza, możesz zawsze doliczyć kolejną stówę na ewentualne leki czy środki w razie choroby. Ale to bez sensu - moje dziecko pierwszy raz zachorowało w wieku 19 miesięcy, więc takie kalkulacje mijają się z celem, bo różnie może być; możesz wydawac na leki 200zł/mc, a możesz nie wydać nic do 2 roku życia.

Gość świezutcy rodzice
liczymy że zmieścimy sie tak do 1000 zł ale to chyba życie pokaże chcę karmic piersią, ale to też jak się uda trudno przewidzieć ile na leki, akcesoria ubranka mamy tak do 9 mies bo dostałam używane od siostry zabawek całe worki nam przywiozła powinnam dostać becikowe i z PZU na dziecko (chyba coś 500-1000 zł) wyprawka raczej dobrze zgromadzona, w sensie pieluchy na 1 szy miesiąc, kosmetyki, akcesoria do karmienia, ubranka i inne to juz zakupione

Gość gość
u nas ok 300zł/ms kosmetyków idzie bardzo mało. płyn do kąpieli mamy juz pół roku. chusteczki + krem bambino jedynie kupuje częsciej. sudokrem jak kupiłam w wyprawce to jeszcze jest, to samo inne maci czy zasypki. ogólnie malo używam kosmetyków, nie wale tego nie wiadomo ile. pampersy i mleko wiadomo razem 300-350zł Teraz ma 10 mies doszły soczki, jakies deserki, bo obiady gotuje sama tzn je z nami mniej doprawione. Ale mleka tez juz idzie dużo mniej bo mleko pije tylko rano i wieczorem

Gość gość
Nikt nie wspomniał o szczepieniach - szczepionki typu 5 w 1 i dodatkowe rotawirusy, pneumokoki itd to tez znaczna pozycja w wydatkach na dziecko.

Gość gość
U mnie (bliźniaki) był czas, że wydawaliśmy ok. 1000 zł m-cznie, ale to tak do 5-6 m-ca. Dużo kasy szło na mleko- opakowanie Enfamilu kosztujące ok. 50 zł wystarczało nam w pewnym momencie na 2 dni. Potem koszty zmalały, dzieci zaczęły jeść stałe posiłki, więc tego już nie liczę, bo to w ramach tego co sami dla siebie kupujemy. Teraz (dzieci mają rok) to w zasadzie tylko pampersy+ kaszki (do 300 zł/mc). Ubrania, kosmetyki, akcesoria, wiadomo- ale z czasem też kupujesz tego coraz mniej- dziecko już nie rośnie tak szybko, akcesoria właściwie poza zabawkami nie są już tak potrzebne.

Gość gość
10 tys na wyprawkę i całą ciążę? To po co ty pytasz w ogóle o koszty utrzymania dziecka jak się z kasą nie liczysz

Gość gość
przeciez juz same prywatne wizyty u gin i badania to kosz mniej wiecej 3000 zl, czasem tak trzeba

Gość gość
Dla nie kupowałam dla córki żadnego ubranka.Dostałam kilka worków od 4 koleżanek.Gorsze ubranka wyrzuciłam.Kremy mam od urodzenia do dzis a córka ma 9 miesięcy.Karmie piersią.Kupuje deserki i jogurty a obiady je te co my lecz zmiksowane.Kupuję oryginalne pampersy a chusteczki mokre najtańsze .Koszt utrzymania to może 200-250 zl.miesiecznie.

Gość gość
ubranka nie każdy dostaje :)

Gość gość
zmarnowane życie plus romasn męża plus frustrację kobiety tak po ok 1,5 roku

Gość gość
dziecko to nie pies czy kot ,więc trudno podliczyć :-D

Gość gość
na poczatku schodzilo nam ok 400 pieluch na miesiac czyli ok 400 zl. witaminy,jakis lek w razie "wu" na goraczke,espumisan ok 100zl. + chusteczki nawilzone 50zl. i to bylo tyle. duzy sudokrem starczal na 4msc. odkad zaczelam wprowadzac stale pokarmy czyli 4-5msc doszlo dodatkowo 300zl na jedzenie. fakt faktem pieluch zuzywalismy mniej wiec niech bedzie,ze 150 + chusteczki 50 i 300 jedzonko to daje 500zl. teraz mala ma rok wiec na jedzenie wydaje duzo wiecej. doszly buty itd ale w okolicach 1000-1200 sie mieszcze. z tym,ze ja nie licze pod kreska ile wydaje. kupuje dobrej jakosci zywnosc i tu wydaje najwiecej

Gość gość
u mnie sama wyprawka to ponad 10tyś, na prowadzenie ciąży i poród wydałam drugie tyle... co do utrzymania dziecka to koszt był spory chociaż karmiłam piersią. Pomijając pieluszki i witaminkę, jakieś kosmetyki, dochodził koszt szczepień, ubranek, zabawek/akcesoriów. Zaraz zaczęłam wprowadzać warzywa/owoce i inne "obiadki" - zanim nie miałam swoich warzyw i owoców to podawałam hipp. Kaszki, soczki, jogurciki... wszystko kosztuje. Przecież dziecko szybko rośnie i coraz więcej potrzebuje. Ciężko przeliczyć dokładnie, bo w jednym miesiącu wypadnie szczepionka a w innym zakup kombinezonu, ale na pewno są to spore wydatki.

Gość gość
Ja same ubranka od 0do 3 miesiecy kupilam za 500zl wraz z rozkiem bo czytalam ze do 6mies dziecko lepiej jak ma ze sklepu. Po 6 mies mysle zeby od kogos odkupic i zaoszczedzic, lozeczko 500zl nowe. Reczniki kocyki przescieradla na zmiane kosmetyki wanienka gabka duza, pare paczek pampersow nie marnowac, pieluchy tetrowe to kolejne 500zl wozek widzialam 3 czesciowy za 750zl. Na pierwszy tydzien pampersow chusteczek wystarczy. Zamierzam karmic piersią bo zdrowiej dla dziecka i lzej dla portfela Jeszcze tyle do kupienia ale mysle ze 1 mies juz z wszystkimi wydatkami zamknie sie w 5tys. Pozniej OK 600zl miesięcznie pojdzie na dziecko do 3mies zycia a w 3mies to znowu ubranka i d**erele zamknie sie w 2tys i znowu spokoj do 6mies

Gość gość
Jeszcze proszek do prania, dziewczyny wy jakiego proszku dla niemowlat stosujecie lub zamierzacie stosowac

Gość gość
Gdzies czytalam ze 500 zl/mc bez lekarza kosztuje utrzymacie niemowlaka i dziecko do lat 2. Wiadomo jak w jednym miesiacu wydasz 400zl to w nastepnym 600zl bo kupisz jakies ciuszki itd. Zawsze jest na co wydac chyba ze bedziesz miec ograniczone mozliwosci to trzeba gospodarowac z notesem w reku.