Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
CVEL

TE zawody w ciagu najbliższych 20 lat przejmie sztuczna inteligencja...

Polecane posty

Najbliższe 5 lat (2025–2030)

AI w tym okresie będzie w stanie przejąć głównie zadania powtarzalne, przewidywalne i oparte na danych. Nie wszystkie zawody znikną, ale wiele stanowisk ulegnie redukcji.

1. Obsługa klienta i administracja

Konsultanci call center (obsługa zapytań, reklamacji, podstawowe wsparcie techniczne)

Recepcjoniści i sekretarki (automatyczne umawianie spotkań, odpowiadanie na maile)

Pracownicy wprowadzający dane (data entry clerks)

Pracownicy administracyjni w bankach i urzędach

2. Transport i logistyka

Kurierzy w magazynach (roboty transportowe)

Kierowcy lokalnych dostaw (np. drony lub pojazdy autonomiczne w kontrolowanych strefach)

Magazynierzy przy kompletacji i sortowaniu towarów (roboty i systemy automatyczne)

3. Produkcja i przemysł

Pracownicy linii montażowych (automaty robotyczne, AI do kontroli jakości)

Operatorzy maszyn pakujących i sortujących

4. Marketing i treści proste

Twórcy prostych raportów i opisów produktów

Moderacja treści i obsługa social media (AI do filtrowania treści i podstawowej komunikacji)

Charakterystyka zmian: Rutynowe zadania zostaną przejęte, ale wymaga to nadal nadzoru człowieka.

Najbliższe 10 lat (2030–2035)

AI będzie zdolna do wykonywania bardziej złożonych zadań wymagających analizy danych i podejmowania decyzji na podstawie wzorców.

1. Transport i logistyka

Kierowcy ciężarówek na trasach międzymiastowych (autonomiczne ciężarówki)

Kierowcy taksówek i przewozów typu ride-sharing w miastach (autonomiczne pojazdy)

Operatorzy dronów w logistyce

2. Finanse i księgowość

Księgowi (rozliczenia podatkowe, audyty, prognozy finansowe)

Analitycy finansowi (automatyczne raporty, prognozy, rekomendacje inwestycyjne)

Specjaliści ds. ubezpieczeń (analiza ryzyka i wypłaty odszkodowań)

3. Prawo i administracja publiczna

Prawnicy zajmujący się prostymi sprawami i dokumentacją (umowy, kontrakty, wnioski)

Pracownicy sądów przy sortowaniu akt i wstępnej analizie spraw

Specjaliści ds. podatków i compliance

4. Media i komunikacja

Dziennikarze tworzący standardowe treści (raporty sportowe, finansowe, prognozy)

Redaktorzy treści internetowych (generowanie artykułów, newsów, newsletterów)

Twórcy prostych materiałów marketingowych

5. Medycyna wspomagana AI

Radiolodzy i analitycy obrazów medycznych (AI wstępnie diagnozuje zdjęcia)

Technicy laboratoryjni wykonujący powtarzalne testy diagnostyczne

Charakterystyka zmian: AI wspomaga ludzi w decyzjach, ale wciąż potrzebny jest człowiek do ostatecznej weryfikacji, szczególnie w branżach regulowanych.

Najbliższe 20 lat (2035–2045)

AI może przejąć także zadania kreatywne, decyzyjne i strategiczne, choć nadal pewne obszary wymagające empatii lub intuicji ludzkiej będą ograniczone.

1. Medycyna i opieka zdrowotna

Lekarze ogólni i specjaliści w diagnostyce (AI analizuje objawy i wyniki badań)

Chirurdzy wspomagani robotyką i AI

Farmaceuci i technicy laboratorium przy tworzeniu terapii spersonalizowanych

2. Inżynieria i IT

Programiści i inżynierowie oprogramowania (AI generuje, optymalizuje i testuje kod)

Inżynierowie projektujący systemy złożone (AI wykonuje symulacje i prototypowanie)

Specjaliści ds. cyberbezpieczeństwa (AI monitoruje zagrożenia i reaguje w czasie rzeczywistym)

3. Nauczanie i edukacja

Nauczyciele akademiccy i szkolni (indywidualizacja lekcji przez AI, automatyczne sprawdzanie i doradztwo)

Trenerzy zawodowi i sportowi (AI analizuje postępy i optymalizuje plan treningowy)

4. Zarządzanie i strategie biznesowe

Menedżerowie ds. strategii i analitycy rynku (AI przewiduje trendy, optymalizuje decyzje)

Specjaliści HR w rekrutacji (AI selekcjonuje kandydatów, przeprowadza wstępne rozmowy)

5. Sztuka i kreatywność

Twórcy treści artystycznych (muzyka, grafika, literatura) w pewnych niszach generowanych masowo przez AI

Designerzy koncepcyjni i architekci (AI generuje wstępne koncepcje, modele i wizualizacje)

Charakterystyka zmian: AI przejmuje dużą część pracy eksperckiej i kreatywnej, ale etyka, empatia i decyzje w warunkach niepewności pozostaną domeną ludzi.

Edytowano przez CVEL

Wszyscy pójdziemy z torbami... tylko Leżak przetrwa, bo on na życiu na bezrobociu zęby zjadł xD

• Like 1
  • Haha 1

Smutne, że tyle ludzi straci pracę i podzieli los Leżaka, choć woleliby pracować, w niektórych firmach już zwolniono połowę pracowników przez AI...

2 minuty temu, Klaudia Madowna napisał:

Ciekawe czy lipedzia tez zastąpi bot.

Ty nie potrzebujesz , dajesz radę obrobić 2 fora 3 dzieci i multikonta bez bota;)

1 minutę temu, libi sztisel napisał:

Ty nie potrzebujesz , dajesz radę obrobić 2 fora 3 dzieci i multikonta bez bota;)

To w końcu Caryca, Puchacz czy Wróbelek jest 

A poetka ostatni raz tu była jak ja doprowadziłaś do szewskiej qrwicy zacofana nieempatyczna homofobko, wiec sie tak nie wybielaj. Może ksiundz ci uwierzy.

Przed chwilą, libi sztisel napisał:

Psychiatra pilne. Weź odbij lewicowa julko, idź sobie do Lexa czy innych,  ja nie lubię atencji takowych.

1 minutę temu, Klaudia Madowna napisał:

Psychiatra pilne. Weź odbij lewicowa julko, idź sobie do Lexa czy innych,  ja nie lubię atencji takowych.

Haha pomyłka kont?😀

3 minuty temu, wuj boży napisał:

To w końcu Caryca, Puchacz czy Wróbelek jest 

Nie znam tego ostatniego. Z czego on tu zasłynął? Bo ten nik ciągle się tu powtarzał swego czasu.

Na wsi to może i wstyd z tym psychiatra ale mnie to nie obraza wiec próbuj inaczej 😀 lekarz jak lekarz 

Na wsi to może i wstyd z tym psychiatra ale mnie to nie obraza wiec próbuj inaczej 😀 lekarz jak lekarz 

Swojemu betonowemu lipedziowi o tym powiedz, nie mi, ja jedynie powtórzyłem jego obsesyjną frazę.

3 minuty temu, Klaudia Madowna napisał:

Swojemu betonowemu lipedziowi o tym powiedz, nie mi, ja jedynie powtórzyłem jego obsesyjną frazę.

Pieprz serio widać ze to ty 😃 naprawdę z czystej empatii - skoncz sie pogrążać. Pomódl sie może do portretu Snusa skoro psychiatry sie boisz 

• Haha 1

8 minut temu, libi sztisel napisał:

A poetka ostatni raz tu była jak ja doprowadziłaś do szewskiej qrwicy zacofana nieempatyczna homofobko, wiec sie tak nie wybielaj. Może ksiundz ci uwierzy.

Poetka była tu nie raz po naszej spinie. Każdy wie, że ona wchodzi raz na dłuższy czas, ale jak jest okazja robić aferę, to nawet oczywistości musisz wypaczyć na potrzeby hejtu. Jesteś srogo walnięta, won ode mnie hejtero.

1 minutę temu, Śpiąca król...caryca napisał:

Poetka była tu nie raz po naszej spinie. Każdy wie, że ona wchodzi raz na dłuższy czas, ale jak jest okazja robić aferę, to nawet oczywistości musisz wypaczyć na potrzeby hejtu. Jesteś srogo walnięta, won ode mnie hejtero.

to ty sie doyebalas zacofańcu wiec sklej…jak to mawia srun w moja stronę i będzie spokoj. Talibko. I nie udawaj swietej bo jesteś tragiczna a nie swieta 

13 minut temu, libi sztisel napisał:

Pieprz serio widać ze to ty 😃 naprawdę z czystej empatii - skoncz sie pogrążać. Pomódl sie może do portretu Snusa skoro psychiatry sie boisz 

Lipedz - tyle razy widziałem, ze ktoś używał tego wyrażenia że nie zliczę. 😄  Jak sobie coś wmówi to będzie łazić to to i wmawiac wszystkim, ze czarne jest białe. Do psychiatry to się prędzej Ty nadajesz, z tą paranoją i weszeniem wszedzie "wrogów", podobnym do lipedzia. 

Edytowano przez Klaudia Madowna

5 minut temu, Klaudia Madowna napisał:

Lipedz - tyle razy widziałem, ze ktoś używał tego wyrażenia że nie zliczę. 😄  Jak sobie coś wmówi to będzie łazić to to i wmawiac wszystkim, ze czarne jest białe. Do psychiatry to się prędzej Ty nadajesz, z tą paranoją i weszeniem wszedzie "wrogów", podobnym do lipedzia. 

Ja nie widze wszędzie wrogów, mózgu logiko i intepretacjo, ja widze pieprz w twoim nicku;) zrob z tym co chcesz i już wez w końcu te leki o ktorych tyle piszesz ‚agnostyczny mężczyzno’ 😃

a ty srejzi co znowu szczekasz na wszystkich szczekaczko, libedzik niech cie moze mocniej wybolcuje nastęonym razem

Edytowano przez wizzards

ale srejzi była dziś żałosna z tym klamaniem, ze benny przez pieprz opuscil forum, bo wszyscy wiedza ze przez kotarbe

słabe to było 

Kończąc ten zalosny incydent - ‚klaudio’ Trochę niestabilny masz ten styl😀

wybacz pieprz ze nie dostrzeglam niuansow interpunkcji między wami, a miałam? 😀

mam nadzieje ze chociaz księdzu wyznasz prawde hahaha

37 minut temu, Klaudia Madowna napisał:

Nie znam tego ostatniego. Z czego on tu zasłynął? Bo ten nik ciągle się tu powtarzał swego czasu.

Ten nagle nic nie zna nikogo nie zna zna jakies moje niuanse ze niby miałam bekę z jakichś januszy ale nie zna wróbelka czy puchacza 😃a konto zrobił sobie hejterskie na klaudie  o tak o bo poczebowal coś incognito ale ‚bez Obrazy’. 😃😃 haha coz za konsekwentnie prowadzony projekt 😃 i wielka żenada  

Edytowano przez libi sztisel

2 minuty temu, libi sztisel napisał:

Ja nie widze wszędzie wrogów, mózgu logiko i intepretacjo, ja widze pieprz w twoim nicku;) zrob z tym co chcesz i już wez w końcu te leki o ktorych tyle piszesz ‚agnostyczny mężczyzno’ 😃

Ale skończ piërdolić i palić głupa juleczko, bo mówię ogólnie. W praktycznie każdym politycznym temacie jest to samo. Razem z lipedzem zawsze w każdym niku widzicie "dawnego pisiora" 😄 , jakiegoś wróbelka czy chui wie kogo jeszcze. I za kazdym razem jak ktoś śmie sie z wami z czymś nie zgodzić to jest dokładnie ta sama śpiewka. Ty nie masz tylko w tym temacie paranoi, ty masz ją zawsze. 😄 W tym sęk.

Przed chwilą, Klaudia Madowna napisał:

Ale skończ piërdolić i palić głupa juleczko, bo mówię ogólnie. W praktycznie każdym politycznym temacie jest to samo. Razem z lipedzem zawsze w każdym niku widzicie "dawnego pisiora" 😄 , jakiegoś wróbelka czy chui wie kogo jeszcze. I za kazdym razem jak ktoś śmie sie z wami z czymś nie zgodzić to jest dokładnie ta sama śpiewka. Ty nie masz tylko w tym temacie paranoi, ty masz ją zawsze. 😄 W tym sęk.

Jesteś totalnie niewiarygodnym zenujacym projektem który pamieta jakies bzdurne meandry którymi zaden facet nie zawraca sobie duupy. Zawsze byłaś bezbekiem na podszywach:)

Zakończ ten schizofreniczny występ.

4 minuty temu, libi sztisel napisał:

Jesteś totalnie niewiarygodnym zenujacym projektem który pamieta jakies bzdurne meandry którymi zaden facet nie zawraca sobie duupy. Zawsze byłaś bezbekiem na podszywach:)

Ja tam bym nawet nie próbowała rozpoznawać zaangażowanych pisowców/ pseudoprawicowców. Przecież oni wszyscy piszą identycznie, 1:1, te same agrumenty, ten sam język tępej propagandy, nawet te same przymiotniki i bon moty. Jak zaprogramowane na nowomowę robociki 🙂

Ten nagle nic nie zna nikogo nie zna zna jakies moje niuanse ze niby miałam bekę z jakichś januszy ale nie zna wróbelka czy puchacza 😃a konto zrobił sobie hejterskie o tak o bo poczebowal coś incognito. 😃😃 haha coz za konsekwentnie prowadzony projekt 😃 

Czytaj może tępa strzało ze zrozumieniem, bo nie lubię się powtarzać. Tylko o Wróbelka zapytałem. A trudno nie pamietać twoich postów skoro ciagle tu nadajesz. Trzeba przyznac, że logiką faktycznie ni chuia nie grzeszysz, choć ciągle próbujesz się nią podpierać. 😄😄 

7 minut temu, libi sztisel napisał:

😄 Yhym, jeszcze jakieś życzenia amebko? 

2 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Ja tam bym nawet nie próbowała rozpoznawać zaangażowanych pisowców/ pseudoprawicowców. Przecież oni wszyscy piszą identycznie, 1:1, te same agrumenty, ten sam język tępej propagandy, nawet te same przymiotniki i bon moty. Jak zaprogramowane na nowomowę robociki 🙂

Ale ten beton uparł się, ze jestem Carycą i jej nie przemówisz, bo to lipedź w damskiej wersji.:D A co do reszty to dokładnie to samo można powiedzieć o lemingach. Zawsze dokładnie te same, dawno wyświechtane "argumenty" itd. Wiesz, ze z nikogo nie było tu tak wielkiej politycznej beki jak z leminga Szatyna? 😉 Ale pewnie udasz, że go nie pamiętasz. 😉 

10 minut temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Tyz prawda. Ale w ‚klaudii’

cos mi smierdzi😃

2 minuty temu, Klaudia Madowna napisał:

Ale ten beton uparł się, ze jestem Carycą i jej nie przemówisz, bo to lipedź w damskiej wersji.:D A co do reszty to dokładnie to samo można powiedzieć o lemingach. Zawsze dokładnie te same, dawno wyświechtane "argumenty" itd. Wiesz, ze z nikogo nie było tu tak wielkiej politycznej beki jak z leminga Szatyna? 😉 Ale pewnie udasz, że go nie pamiętasz. 😉 

Pamietasz szatyna a nie kojarzysz wróbelka czy puchacza?:) no wyznaj już kim jesteś bo naśle na ciebie psycho Bakiewicza żeby ci naprostował czym jest  buk hummus i włoszczyzna 😀

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się