Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trudne położenie

Sprzątanie domu w Polsce, a stawka jak na zach. Europy...

Polecane posty

Gość trudne położenie

Witam, piszę, bo chcę się zorientować, ile kosztuje wynajecie osoby do sprzątania? Interesuje mnie mycie okien. Mam 2 małych dzieci (4 latka i roczek) i jestem w ciąży zagrożonej. Caly dom ogarniam, bo jestem dokladna i systematyczna, ale okien nie moge teraz myc. Wynajelam więc panią do sprzątania mycie okien, z którą umowilam się wcześniej na 10 zł/godz. Nawet chciałam jej dać więcej(myślałam ok 15 zł ),bo wiem, że mycie okien to ciężka praca. Polecilam tą panią chorej teściowej, bo niby taka tania. I dziś myla u mnie i u niej. Za 4 godz. pracy wzięła od niej 160 zł- niby 20 zł od okna-8 okien i 70 zł ode mnie- 4 okna duże podwójne, ogólnie mam ich 15 w domu, ale dzieci są chore i myla tylko kilka niezależnych okien. Moja mama w Niemczech bierze 8 €/godz. - w godzine są 4 okna duże na błysk umyte. Niestety mama umyć mi nie może wraca przed samymi świętami. a po tej pani okna byle jak umyte, teściowa drugi raz myla dziś po niej. Naszykowalam jej wszystko łącznie ze sciagaczka, wodę z płynem do ram i z szamponem do szyb. Powiedziałam o tym, że jak coś to może przyjść zmienić wodę, to prawie wszystkie w jednej wodzie umyla. .. nie spodziewałam się rewelacji i perfekcji, ale... i jeśli już zapłaciłam tyle kasy to mogłyby choć być przemyte. Pani myla przez 6 godzin w domu teściowej i w moim łącznie i dostała za to 230 zł. Na co moj maz pracuje w swojej pracy przez 3 -4cze4 dni... Zawsze sama sprzątalam dom, bo jestem podantka, ale skorojuż ktoś liczy na zachodnie stawki to wymagają one zachodniej jakości usług! !!

Gość gość
innymi slowy opiera oliwa ci okna... z***biście! od jutra zaczynam prace dorywcza, ssprzatanie-o******lanie :)

Gość trudne położenie
Poważnie pytam, bo wydaje mi się, że byl to wyzysk ze strony tej pani, a mieszkam w małym miasteczku na Śląsku. Może któraś z Was zajmuje się sprzątaniem, albo zatrudnia pomoc przy pracach w domu i się orientuje w stawkach. .. ???

Gość gość
to czemu jej zaplacilas skoro okna nadal brudne?

Gość trudne położenie
Opiekowałam się dziećmi a ta pani sprzątala w niezależnym pomieszczeniu okna (wejście z drugiej strony mojego domu) nawet mi nie przyszło do głowy, że może je tylko przetrzeć. Jestem podantka i mi się to w głowie nie mieści. ..! Skoro policzyła tyle za swoją pracę, to jej zapłaciłam.

Gość gość
O matko jak ja nie znosze bab z przedswiateczna wścieklizna sprzątania

Gość trudne położenie
Gość, ja msam błysk w domu cały czas. Na święta chciałam, by okna były umyte po zimie. Uważam, że mój dom i dzieci świadczą o mnie.

Gość w Polsce to wciaz luksus
W Polsce przyjęło się, że sprzątaczki to luksus dla najbogatszych. Dlatego jeśli ktoś korzysta z ich usług musi liczyć się z luluksusowymi stawkami. Na zachodzie jest to powszechniejsze zjawisko, to ceny nie są tak wywindowane. Po prostu tam sprzątaczki są częściej polecane i może przez to dużo tańsze niż u nas. W Polsce nie mają one takiego brania, więc wykorzystują okazję do łatwego i szybkiego zarobku wykorzystując kobiety takie jak Ty.

Gość gość jjnb
Przeplacilas. Do mnie przychodzi dziewczyna 2x w miesiącu. Standardowe sprzątanie kuchni, łazienki, kurze, podłogi plus do tego za każdym razem jakieś dodatkowe zajęcie czyli albo prasowanie albo uporządkowanie szafy albo umycie okien czy tarasu, zawsze cos sie znajdzie. Praca zajmuje jej max 8 godzin, dziewczyna jest swietnie zorganizowana, jeśli wyrobi sie wcześniej moze wyjść wcześniej. Dostaje 150 zł plus obiad i napoje. Obie jestesmy zadowolone.

Gość gość
8 euro ?? To jak ona zyje?? Ja biore 15 euro za godzine , okna myje stalym klientom na godzine od przypadkowych biore od sztuki

Gość gość
Podajcie proszę stawkę godzinowa za sprzątanie w Wawie. Też mam podobna sytuację do autorki i panią która przychodzi raz w tygodniu. Sprząta cały dom w 7 godz. W tym okna i prasowanie. Płacę 15 za godzinę plus bonusy. Pani czasem przebakuje że to mało. Napiszcie miasto i stawkę.

Gość trudne położenie
Dzięki. Tak myślałam, że przeplacilam.

Gość gość
Zalezy w jakiego rejonach De U Nas placa 10€ za godzine (NRW) W Polsce mysle ze 10zl/ h wystarczy

Gość trudne położenie
Moja mama bierze 8€ ale ogólnie wie, że stawka jest 10€. Po prostu jest tania i konkurencjyjna. Niemcy są bardzo dokladni w sprawdzaniu wykonanej usługi i tam nie przeszło by to, jak ta pani mi umyla. W 2 godz. 70 zł? To już wolę za godz. płacić może mylaby wolniej przez co dokładniej.

Gość gość
U mnie pracuje dziewczyna 3 x w tygodniu. Za 7 godzin bierze 100zl. Prasuje, myje okna, podłogi, garaż etc pracuje tez na dworze

Gość gość
W Warszawie panie z Ukrainy, przynajmniej te u moich znajomych, biorą 20/godz sprzątania

Gość trudne położenie
10 zł / godz. wydaje się być rozsądna stawką. Wiecie co jest najzabawniejsze, ta pani zaproponowała mi, że może u mnie sprzątać regularnie. .. zatkało mnie. Nie dość, że tyle wzięła kasy za to "niby mycie okien" to jeszcze ona mi proponuje sprzątanie mojego domu... gdzie nie ma grama kurzu a ubrania mam poukładane kolorystycznie. Przecież to niedorzeczne jest, więc nie na miejscu. Ślepa jest czy co?!

Gość gość
Może myślała, że ktoś u Ciebie sprząta na stałe. Dziwie się, że nie sprawdziłaś od razu, jak umyła te okna. Mogłaby poprawić.

Gość gość
20zl od okna? szok! za 10-15min. roboty 20zl nieźle! 10zł od okna mogłabym dac, albo 10-15 zł za godzinę pracy jest rozsądnie. Mam działalność gosp. (nie sprzątanie) handel -usługi, ale powiem ci, że gdybym jej nie miała, to pierwsze co robie to po analizie twojego postu zakładałabym firmę sprzątającą! Studia w tych czasach to mrzonki, jak Pani sprzątająca za parę godzin bierze 160zł :D

Gość trudne położenie
20zl od okna? szok! za 10-15min. roboty 20zl nieźle! 10zł od okna mogłabym dac, albo 10-15 zł za godzinę pracy jest rozsądnie. Mam działalność gosp. (nie sprzątanie) handel -usługi, ale powiem ci, że gdybym jej nie miała, to pierwsze co robie to po analizie twojego postu zakładałabym firmę sprzątającą! Studia w tych czasach to mrzonki, jak Pani sprzątająca za parę godzin bierze 160zł smiech.gif

Gość trudne położenie
godzin pracy i ta pani policzyła za to równiutko 230 zł Gość chciałam Ci odpowiedziec i mi sie skopiowala Twoja wypowiedz :)

Gość trudne położenie
tzn. 6 godzin - 230 zł uciekam do dzieci

Gość gość
Wzięłaś do pracy jakąś naciągaczke która nic nie zrobiła. To nie są żadne standardy tylko po prostu dla ciebie znak żeby jej nigdy więcej nie brać ani nie polecać nikomu. Szukaj innej sprzątaczki normalnej, nie oszustki.

Gość trudne położenie
Właśnie zasięgałam języka u kuzynki, która pracuje w Niemczech i bierze za dowolna pracę 10euro. Przy czym stwierdziła, że sprzątanie w Polsce to luksusowy towar i skoro nie myłam okien, tylko siedziałam (nadmienię, że w tym czasie zajmowałam się dziećmi, gotowaniem i domem), to za luksusowe samopoczucie, luksusowa cena :O ŻE CO?!!!!

Gość gość
jestem emerytka, a problem z kregoslupem, wiec nie moge myc oki=n i robic wielkich porzadkow, skazana jestem na panie spratajace i ogarnia nie coraz wieksze przerazenie. Zaczynalo sie od 12 /godz, teraz dochodzi do 20 a do kolezanki pzrychodzi kobieta za 30! Nie wiem, co zrobie dalej, W dodatky przecież spzrataczki domowe nie odprowadzaja podatku.

Gość gość
za okna płacę 15zl od jednego, a za sprzątanie nie płace na godziny. W każdy piątek przychodzi do mnie młoda dziewczyna na 7-8 (chyba ze wyrobi sie wczesniej) i jej obowiazki to: starcie kurzy, posprzatanie kuchni (bez mycia lodowki czy piekarnika), lazienki na polysk, odkurzanie podlog, mycie podlog, wyjecie naczyn ze zmywarki, czasem zrobienie prania. Dziewczyna bardzo dokladna, ma dostep do kawy, herbaty, zimnych napoi, moze sobie zrobic kanapke. Za takie piatkowe sprzatanie place 150zl. Za okna place dodatkowo oczywiscie.

Gość trudne położenie
15 zł to wydaje mi się też dużo. Okna mam myte regularnie w domu i wiem ile to pracy. Naprawdę dokładnie i nie spiesząc sie spocjalnie można je umyć w 20 - 30 minut. Uważam, że takie traktowanie schorowanej starszej osoby jest nie na miejscu. Sama mam babcie 93 letnią na rencie i myjemy u niej okna i sprzątamy na zmiane z moja mama i siostra. Teraz od kad jestem w ciazy nie pomagam juz babci w porzadkach domowych. Nie wyobrazam sobie zeby ktos wykorzystywał ją lub jakąś inną sarszą osobę, bo to ludzie, którzy zmuszeni są do takiego funkcjonowania. Sprzątaczka za 30 zł/ godz. wykorzystująca złe położenie starszej osoby to się nie mieści w głowie!

Gość wolny rynek
nie pasuje wam to same sprztajacie :D :P

Gość trudne położenie
Wieczorem byłam sprawdzić jak rzeczona pani sprzataczka umyla okna w tym pomieszczeniu. .. po przetarcia ręką ramy okiennej-ręka czarna. To samo dotyczy przetarcia parapetu... właściwie to wątpię czy ona umyla te okna, bo wygląda to tak,jak nalot po sadzy na oknach po zimie. Po prostu jestem niemile zaskoczona. A ja okna we wglebieniach patyczkami do uszu czyszcze... Oj, oj, żeby zabierać się za pracę zarobkową za sprzątanie, trzeba najpierw samemu umieć to robić. Wstyd!!!!

Gość gość
Autorko ja umiem sprzątać jak myślisz ile powinnam wziąć za umycie okien? ?? Myślę ze 60-80 zł / h za umycie do czysta okien to rozsadna kwota , hi hi :D