Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile dać jako chrzestna?

Polecane posty

Gość gość

Prawdopodobnie zostanę chrzestną dziecka mojej siostry. Jestem na ostatnim roku studiów, pracuję i zarabiam 1300-1350 zł/msc. Mieszkam z rodzicami. Od 3 miesięcy odkładałam z każdej wypłaty po 800 zł, więc aktualnie mam zaoszczędzone 2400 zł. Po skonczeniu studiow planowalam przeznaczyc te pieniądze na kurs języka obcego. Ogólnie to staram się bardzo oszczędzać, aby odłożyc te 800 zł co miesiąc. Pracuję od roku w biurze, ale za 3 miesiące kończy mi się umowa na zastępstwo i zostane bez pracy. Tak wygląda moja sytuacja materialna. Chrzest będzie pewnie za jakieś 2 miesiące. Pytam się mamy ile pasuje dać w prezencie, a ona powiedziała, że 1000 zł. Dla mnie to ogromna suma :( Ile wypada dać jako chrzestna? Zaznaczam, że moja rodzina jest honorowa w takich sprawach i daje spore sumy.

Gość gość
Tez uważam ze 1000 to minimum

Gość gość
1000 na chrzest, to ile będę musiała dać na komunię i wesele.... Poza tym urodziny, mikołaje, dzien dziecka, pracowanie na cudze dzieci

Gość gość
Może wypowiedzą się osoby, które chrzciły dziecko...ile dostały? Albo wypowiedzą się chrzestni jaką sumę podarowali :P

Gość gość
Synek dostał od chrzestnego 500zl i byłam zdziwiona ze tak dużo , chrzestna dala synkowi delikatny złoty łańcuszek , nie wiem jaka ma wartość . Za miesiąc tez mamy chrzest i mąż będzie chrzestnym i nie wiem ile się teraz daje

Gość gość
No ja właśnie jestem chrzestna i dalam 1000 a zamożną nie jestem. Chrzestny tez dal 1000

Gość gość
A to ja wyżej drugi syn za to dostał od chrzestnego złoty łańcuszek ale taki masywny (chrzestny jest dość kasiasty) od chrzestnej 200 zł o kupiła ubranko

Gość gość
U mnie w rodzinie się uważa, że na chrzest chrzestni dają łańcuszek z krzyżykiem, najczęściej się dogadują między sobą i kupują razem porządniejszy :)

Gość gość
nie sluchaj idiotow. postaw sie a zastaw sie najlepiej ja dałam 200 zł i aniołka porcelanowego i jakos palcem mnie nie pokazuja . od poczatku wiedzieli ze na bogate prezenty ode mnie nie maja co liczyc. 1000 zl nie mam zamiaru dac nawet na slub

Gość gość
to na chrzest w ogole sie daje jakaś kasę ?

Gość gość
Teraz to już na każdą okazję najlepiej dawać kasę :O

Gość Było miło
Będę chrzestną.Zamierzam dać dziecku 1000 zł. kupiłam pamiątkę za 29 zł.U nas tak dają dzieciom chrzestni.

Gość gość
1.000ZL a co to ma do rzeczy ile odkladasz? I ile zarabiasz? bez przesady jak chrzesna to licz sie z tym ,ze wypada tac ten 1.000 a na jezyk pewnie jeszcze zdazysz odlozyc bez przesady nie badz skneruska

Gość gość
Ja dałem chrześniakowi Fortunę

Gość gość
ja bym dała 100-200 to chrzest. i tak zabiora rodzice

Gość gość
Tzn taką grę logiczną, żeby od małego uczył się logicznie myśleć;)

Gość gość
daj tyle na ile cie stac albo kup jakis prezent i juz. zarabiasz najnizsza wiec bys chyba byla nienormalna jakbys dala 3/4 wyplaty . Niektorzy mysla ze bycie chrzestnym to dawanie kasy. A to nie wszystko. nie wystarczy rzucic koperta i spokoj. Polowa ludzi sie nie nadaje na chrzestnych.

Gość gość
O tym 1000 to chyba pisze jedna osoba . To TYLKO chrzest teraz tysiąc na komunie pewnie z 5 tys. Na 18 samochód a na ślub to już dom trzeba postawić. .. W dup /ach się po przewracalo

Gość gość
No a chrzciny to chyba się robi już tylko dla kasy . Jak ja chrzcilam dzieci to nie liczyłam na kasę .

Gość gość
Nie ogarniam... Jestem matką 2. Ochrzczonych dzieci i od chrzestnych oczekuje wsparcia a nie kasy.... Pamiątka chrztu ok ale 1000 zł?? 100 rozumiem to jest chrzest... A nie slub.... Na komunię laptop za 5000 zł. Na 18 to pewnie auto z salonu na ślub mieszkanie.... To twoja siostra więc pewnie nie wybiera cię na chrzestna z powodu kasy....

Gość gość
,,1.000ZL a co to ma do rzeczy ile odkladasz? I ile zarabiasz? bez przesady jak chrzesna to licz sie z tym ,ze wypada tac ten 1.000 a na jezyk pewnie jeszcze zdazysz odlozyc bez przesady nie badz skneruska '' A to ma do rzeczy, że nie pcham się na tę fuchę i mnie po prostu na to NIE STAĆ! A odmówić nie wypada! Dam 1000 a potem będę wegetować, zwłaszcza, że niedługo stracę pracę ;) Nie bądź skneruska? Mogę dać 500 zł, to dla mnie i tak bardzo dużo! Ja skneruska, a w takim razie kim ty jestem skoro wymagasz takiej kasy?

Gość gość
Autorko nic a nic z pieniędzy. Mała pamiatka a jakby mi siostra powiedziała 1000zł to bym jej powiedziała, ze niech sama zostanie matką chrzestną.

Gość gość
500 to tez za duzo, troll cie podpuszczal. 100-300 zl to max TO CHRZEST TYLKO albo jakas ladna pamiatka

Gość gość
P****ało was z tym tysiącem na chrzest. Faktycznie zastaw sie a postaw sie. To niby ile na komunie? Albo na slub? Mysle ze 500zł to swiat i ludzie, a matka twoja jak tak gada to niech ci dołozy połowe, sorry twoje pieniadze i ty decydujesz. Ja kompletnie nie popieram takiego szastania kasa na chrzesniaków, przez to ze ludzie sami to nakrecaja to potem rosna takie żądania, bo sie kazdemu to normalne wydaje, a sorry ale nie jest. Bycie chrzestnym to nie jest utrzymywanie cudzych dzieci, a jak jacys rodzice tego oczekuja, to sie po prostu u nich chrzestnym nie zostaje, mówiąc wprost ze jest sie za biednym na ich wymagania...

Gość gość
1000 zl???!!! Kogoś chyba pogrzalo! W zyciu nie slyszalam zeby tyle sie dawalo na chrzest! Tyle czesto chrzestni daja na wesele! Pewnie zaraz sie na mnie rzuca, że zaluje ale ostatnio bylam chrzestna i kupilam tylko ubranko i pamiatkę. Na tyle mnie bylo stać bo jestem bezrobotna i na utrzymaniu męża. Poza tym w moich okolicach tak sie daje!

Gość gość
ja kupilam lancuszek za 300plus pamiatke chrztu za 30zl.chrzestny tez cos kupil w okolicy 200zl. teraz znowu bylam na chrzcinach jako chrzestna i rowniez kupilam lancuszek. chrzest jest sakramentem a nie impra na ktorej zbieta sie kase. 1000zl to na wesele moge dac bratu,obcemu max 500. nie zapominaj autorko,ze chrzestna oprocz kasy (max 300zl) na chrzest powinna kupic dziecku 2-3razy do roku jakis prezencik - urodziny,swieta,dzien dziecka. ja sie zawsze skladam z mamami moich chrzesnic na pol (jak cos drogie) i jestesmy zadowoleni,a mlode zawsze szczesliwe.

Gość gość
Ja mysle 1000zl :) I OK ;)

Gość gość
A jak nie stac autorki to niech zrezygnuje z fuchy ;) NIECHCIANEJ

Gość gość
Nie jestem troll jeżeli o mnie chodzi ... Mój synek od chrzestnego dostał 500 zł co ja poradzę ze on taki jest ze lubi dawać. ... Na pokaz. ..!! Głupio mi teraz bo mąż będzie chrzestnym jego córki i co mam oddać te 500 zł?