Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nadia65

darowizna

Polecane posty

Gość nadia65

Witam , czy orientuje sie ktoś na forum w ciągu ilu lat od przekazania darowizny można ją odebrac ??

Gość gość
Odebrać darowiznę jest bardzo trudno , czas nie ma tu znaczenia. Tylko rażąca niewdzięczność osoby obdarowanej.Bardzo trudna sprawa sądowa, może jakieś 1 % szansy na odwołanie darowizny.

Gość nadia65
aha bo wiesz dostałam od mojej babci dom w darowiznie 11 lat temu moja babcia jest starszą osobą ma juz 77 lat ciężko z nią wytrzymac nie lubi dbac o porządek , zbiera różne przedmioty , które wogole nie są potrzebne i ogólnie zrobiła się straszna na stare lata po ostatniej kłótni ( bo chciałam wymienić meble w kuchni ) babcia zagroziła ze pojdzie do sądu i zniesie darowizne , i jestem teraz w kropce

Gość gość
To raczej mało prawdopodobne aby babcia zdołała odebrać ci ten dom.Nie tak szybko , że pójdzie do sądu i odwoła .Na to trzeba kasy , czasu i podstawa czyli twoja rażąca niewdzięczność. Sąd bada sprawę, przesłuchuje świadków, zarządza badania jeśli jest podejrzenie choroby psychicznej , itp. Myślę , że możesz spać spokojnie.Nie tak łatwo będzie jak się babci wydaje.

Gość gość
nie wiem jak jest z odebraniem, chyba dosyc ciezko - to pytanie do prawnika. Ja miałam odwrotnie – miałam już chwilami ochote oddać darowiznę. Bezdzietna ciotka przepisala mi mieszkania ale w akcie notarialnym była uwzględniona służebność , tzn ze mogla mieszkac tam, a ja się nia opiekowalam, niestety z wiekime coraz ciężej jest dogadać ze straszą osobą . My wszystkie umowy notarialne załatwiliśmy w notariacie we Wrocławiu www.kancelariarejenta.pl.. Odpowiadaja na pytania bezpłatnie więc możesz się odezwac do nich.

Gość wiktoria741
Nie sądzę żeby twojej babci chciało się latać na starość po sądach. Pewnie tylko cię tak straszy. A zapłaciłaś podatek od darowizny? To bardzo ważne bo US może się przyczepić. Przeczytaj sobie artykuł Podatek od darowizny - http://thak.pl/podatek-od-darowizny/ Dowiesz się ile podatek powinien wynosić.

Gość gość
w rzadkich sytuacjach dochodzi do odebrania darowizny, możesz skontaktować się z notariuszem, by ten temat dokładnie omówić, ja znam dobrą kancelarię w Krakowie

Gość gość
istnieje taka możliwość, ale niełatwo jest to udowodnić, w sprawie szczegółów można udać się do notariusza, ja znam dobrego http://www.notariuszkarczewska.pl/ w Krakowie