Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badanie rezonansem

Polecane posty

Gość gość

miałam skierowanie na badanie przysadki mózgowej. Wynik zawiera tylko opis przysadki plus zdjęcia całego mózgowia . Czy jeśli byłoby coś nie tak i ujawnił by się gdzies jakiś guzek to czy opisaliby go mimo że to badanie tylko przysadki?

Gość gośćula
tak ,możesz być spokojna ,skoro badane było całe mózgowie i nic nie wykazało to możesz spać spokojnie,a z kontrastem robiłas czy bez ?

Byłoby w opisie, że są nieprawidłowości, więc prawdopodobnie nie masz powodów do niepokoju, ale tak czy siak trzeba pokazać zdjęcia specjaliście, bo czasem neurolog, zwłaszcza jeśli wie, czego konkretnie szukać, zauważy coś, czego osoba opisująca wynik może nie uznać za anomalię.

Gość gość
robiłam z kontrastem.Dostałam to skierowanie od endokrynologa, bo miałam bóle głowy i w opisie mam podejrzenie mikrogruczolaka na przysadce po stronie prawej a mnie głowa boli po lewej . dziwne i tak sie zastanawiam czy to od tego czy może coś przeoczyli i nie opisali reszty , ale może gdyby się coś działo w innej części mózgu to by napisali

Gość gość
a boli ci też oko i skroń?

Na 90% nic poważnego tam nie ma, bo wtedy byłyby zmiany ogniskowe i one są widoczne na zdjęciach, zwłaszcza z kontrastem. To badanie jest bardzo wiarygodne, więc ja bym się specjalnie nie przejmowała. A jakieś miałaś inne dolegliwości czy tylko z tą głową? Bo trochę dziwne, że od razu takie podejrzenie ten endokrynolog miał.

Gość gośćula
powiem tak,lekarz opisujący to nie jakiś tam pielęgniarz tylko specjalista radiolog,on ma obowiązek bardzo wnikliwie obejrzeć zdjęcia i dokładnie je opisać,na 99% śpisz spokojnie,ale jak pisze psychoderilum warto skonsultowac wyniki z neurologiem,tylko zapewne nie masz skierowania ,może endokrynolog Ci da,albo prywatnie +-120 zł

Gość gość
bolało mnie czasami za okiem a skroń to momentami masakrycznie , czułam takie szczypanie. przewaznie przed okresem albo w trakcie dodatkowo mroczki przed oczami i podwyzszaoną miałam prolaktyne to było powodem do skierowania na rezonans

Gość gość
może masz migrenę mnie też męczy przed miesiączką i zawsze tylko jedna strona głowy boli

Gość gość
no nie mam stwierdzonej migreny. nie wiem jak dokładnie sie te bole charakteryzują? mnie szczypało nawet koło ucha tak powierzchownie

Gość gość
bole trwały 3 miesiące non stop i nic nie pomagalo

Gość gośćula
może to nerwobóle

Gość gośćula
poczytaj o neuralgii nerwu trójdzielnego