Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jakiej kolejności urlopy? Pomóżcie?

Polecane posty

Gość gość

Najpierw macierzyński 52 tyg, ale już wiem, że muszę zostac z dzieckiem dłużej? Po macierzyńskim wiele osób wybiera zaległy wypoczynkowy, a później można wziąć wychowawczy? Ale jeśli sie ma wrednego szefa, to jak wezmę zaległy wypoczynkowy może mnie w tym czasie zwolnić-dać wypowiedzenie bo wtedy nie jestem chroniona...wyjściem jest wzięcie po macierzyńskim od razu wychowawczego (nie ma prawa zwolnić) ale czy po tylu latach nie przepadnie mi zaległy wypoczynkowy? Czy będę go mogła wybrać po wychowawczym, czy może mnie wtedy zwolnić? Pomóżcie proszę. Może ktoś z Was sie zna???

Gość gość
Ciekawe pytanie, znajoma jest w tej chwili na drodze sądowej z pracodawcą, który zwolnił ją w czasie jej wychowawczego. Ona właśnie chciała po wychowawczym pójść na zaległe wypoczynkowe, które uzbierała przed macierzyńskim i w jego trakcie...powinien jej chyba wypłacić ekwiwalent za ten wypoczynkowy?

Gość gość
hej nikt nic nie wie? harowałam 2 lata bez ani jednego dnia urlopu wypoczynkowego (więc mam nazbierane) i ma mi to przepasc, gdybym poszła po macierzyńskim na wychowawczy?

Gość gość
"Zgodnie z art. 1821a § 6 K.p. w związku z art. 163 § 3 K.p, pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie rodzicielskim, nawet jeżeli pracownik wystąpi o całość urlopu wypoczynkowego, a więc o urlop bieżący i zaległy." "W okresie kiedy pracownik jest nieobecny w pracy, pracodawca nie może złożyć pracownikowi oświadczenia woli o wypowiedzeniu umowy o pracę (terminowej i bezterminowej). Stanowi o tym wprost art. 41 Kodeksu pracy – „Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.”

Gość gość
A nie przedawnił ci się ten urlop już tak czasem?

Gość gość
Po macierzyńskim bierzesz wypoczynkowy a później wychowawczy. Za wychowawczy nie należy ci się wypoczynkowy.

Gość gość
Dzięki za odp. ale te paragrafy co piszesz dotyczą rodzicielskiego ("ostatniej" części macierzyńskiego rocznego) a mnie chodziło o wychowawczy... Art. 1821a. § 1. Bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze określonym w art. 1821 § 1 pracownik ma prawo do urlopu rodzicielskiego w wymiarze do 26 tygodni – niezależnie od liczby dzieci urodzonych przy jednym porodzie. § 2. Urlop rodzicielski jest udzielany jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których żadna nie może być krótsza niż 8 tygodni, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej – w wymiarze wielokrotności tygodnia. § 3. Z urlopu rodzicielskiego mogą jednocześnie korzystać oboje rodzice dziecka. W takim przypadku łączny wymiar urlopu nie może przekraczać wymiaru określonego w § 1. § 4. Urlopu rodzicielskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika. § 5. We wniosku o udzielenie urlopu rodzicielskiego określa się termin zakończenia dodatkowego urlopu macierzyńskiego, a w przypadku gdy wniosek dotyczy kolejnej części urlopu rodzicielskiego – termin zakończenia poprzedniej części tego urlopu oraz okres dotychczas wykorzystanego urlopu. Pracownik składający wniosek dołącza do wniosku pisemne oświadczenie o braku zamiaru korzystania z urlopu przez okres wskazany we wniosku przez drugiego z rodziców dziecka albo o okresie, w którym drugi z rodziców dziecka zamierza korzystać z tego urlopu w okresie objętym wnioskiem. § 6. Przepisy art. 45 § 3, art. 47, art. 50 § 5, art. 57 § 2, art. 163 § 3, art. 165 pkt 4, art. 166 pkt 4, art. 177, art. 180 § 61–7, art. 1801 § 2 zdanie pierwsze, art. 182 zdanie pierwsze, art. 1821 § 5 i 6, art. 1831 § 1 oraz art. 1832 stosuje się odpowiednio.";

Gość gość
Bieg przedawnienia roszczenia o urlop wypoczynkowy nie rozpoczyna się, a rozpoczęty ulega zawieszeniu na czas korzystania z urlopu wychowawczego (art. 2931 K.p.). czyli chyba jednak bardziej się opłaca po macierzyńskim iść na wychowawczy...zamiast na wypoczynkowy

Gość gość
Kto ci powiedział, że pracownikowi na urlopie wypoczynkowym można wręczyć wypowiedzenie? Nie można. Umowa może być rozwiązana, ale bez wypowiedzenia z winy pracownika, kiedy wygasa w przypadku śmierci pracownika lub pracodawcy lub w przypadku porozumienia stron. Nikt ci wypowiedzenia nie da jak będziesz na wypoczynkowym. .

Gość gość
11:09 ale mnie chodziło o to, ze jak nie pójde po macierzyńskim bezpośrednio na wychowawczy, tylko "przedzielę" je wypoczynkowym, to tak jakby tracę prawo do wychowawczego, tzn nie tracę ale pracodawca nie musi się zgodzić, bo o wychowawczy nalezy wnioskowac 14 dni przed końcem macierzyńskiego, a biorąc w miedzyczasie wypoczynkowy ten termin nie zostanie zachowany

Gość gość
Nie znam przepisów, ale moja przyjaciółka miała tak, że była na rocznym macierzyńskim, potem wzięła 4 miesiące wypoczynkowego (tyle jej się nazbierało) a teraz jest na wychowawczym. Wszystko to dlatego, że wiedziała na 100%, że szef ją zwolni, więc korzystała na maxa ile się dało. Powodzenia Autorko! (a tak swoją drogą znasz jakąś księgową? One na pewno się orientują, zapytaj może).

Gość gość
A co ty kombinujesz? bierzesz wypoczynkowy a 14 dni przed końcem wypoczynkowego składasz wniosek o wychowawczy i tyle. Pomieszały ci sie terminy i tyle. Nie ma czegoś takiego jak obowiązek złożenia wniosku o wychowawczy 14 dni po rodzicielskim. Wychowawczy możesz brać kiedy chcesz nawet gdy popracujesz pół roku po rodzicielskim. Możesz wychowawczy brać w częściach ponadto. 14 dni to tylko termin w którym musisz sie zmieścić aby przekazac wniosek pracodawcy przed rozpoczęciem wychowawczego. Ja miałam macierzyński, potem wybrałam urlopy a potem wnioskowałam o wychowawczy. Pracodawca nie może się sprzeciwić i odmówić.

Gość gość
Te 14 dni to: "Wniosek o urlop wychowawczy powinien zostać złożony co najmniej dwa tygodnie przed rozpoczęciem korzystania z urlopu. W przypadku, kiedy wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca udziela urlopu nie później niż z upływem dwóch tygodni od złożenia spóźnionego wniosku."

Gość gość
dzieki za odpowiedzi a urlop bieżący to o co chodzi? jak mi się np skończy rodzicielski w kwietniu 2016, to mogę wybrac od razu cały wypoczynkowy za 2016 rok? czy źle to interpretuję?

Gość gość
Tak, możesz od razu za 2016, o ile pracodawca się zgodzi.

Gość gość
Jeśli po urlopie macierzyńskim/rodzicielskim kobieta choćby na jeden dzień wróci do pracy, szef nie musi już przystać na jej wypoczynkowy. Tak samo będzie, gdy po rocznym rodzicielskim wystąpi o dwa dni opieki na dziecko, a potem o wypoczynkowy. Dziewczyny czy to prawda, tzn nie wolno przedzielac rodzicielskiego i wypoczynkowego tymi 2 dniami opieki? Jeśli tak, to kiedy wybrać opiekę? Po wypoczynkowym a przed wychowawczym, czy tak też nie wolno przedzielać? Wiem, ze ktoś radził spytaj sie ksiegowej, ale u mnie w firmie ksiegowa jest premiowana przez szefa za "wycyckanie" pracownicy... muszę uważać, aby nie popełnić żadnego błędu, bo ona to wykorzysta...

Gość gość
"Tak, możesz od razu za 2016, o ile pracodawca się zgodzi. " Naprawdę musi byc zgoda, a jak to sie ma do tego co pisał ktos wcześniej?: "pracodawca nie może odmówić pracownikowi udzielenia urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po urlopie rodzicielskim, nawet jeżeli pracownik wystąpi o całość urlopu wypoczynkowego, a więc o urlop bieżący i zaległy"

Gość gość
A taka sprawa... jeśli wiem, ze ojciec nie będzie korzystał z wychowawczego to mogę napisać wniosek o 36 mcy wychowawczego, czy muszę o 35 mcy, bo podobno ten jeden miesiac nalezy do ojca i jesli nie wykorzysta to przepada całkiem?

Gość gość
nie ma tu pracodawca nic do zgadzania sie. Wykorzystujesz cały bieżący urlop za dany rok i tyle. Wiem bo sama wybierałam cały urlop za rok w którym skończył mi się macierzyński. Też tak możesz. Co do ojca to nie wiem trzeba doczytać.