Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

5 latek a rodzenstwo

Polecane posty

Gość gość

jak wytlumaczyc 5 latkowi, że będzie miał brata/siostre? Jestem w 12 tc. Niestety rozmowy, książeczki - nie pomagają. Jakby nie chciał tego zrozumieć.. Nie wiem czy pomogłoby jak pojdzie ze mna na USG ? I lekarz troche mu tam wyjasni, że będzie w pazdzierniku mala dzidzia z nami? Przy mnie nie chce tego sluchac, zatyka uszy.. nie chce on rozmawiać o tym.Przed ciążą pytaliśmy z mężem czy chciałby rodzeństwo - i powiedział ze chce braciszka i bedzie szczesliwy. A tu okazuje się ze jednak nie.... Któraś miała tak podobnie?

Gość gość
moje dziecko było młodsze od twojego i jakoś nie kojarzę problemów z zaakceptowaniem faktu że będzie miało rodzeństwo. Byliśmy raz też u ginekologa i mógł zobaczyć na usg brata. Może zrozumie gdy brzuch ci się powiększy a maluch zacznie kopać. Narazie to pewnie dla niego taka abstrakcja.

Gość TakSobieToTlumaczcie
Jestes dopiero w 2 miesiacu (o ile odbrze licze), nie widac brzucha i nie nie ma zadnych innych znakow widocznych dla Twojeo dziecka ze bedzie miao rodzenstwo, wiec nie dziw sie ze dla niego to kompletna abstrakcja :O Wrecz sie dziwie ze juz z synem o tym rozmawiasz ... jescze wiele sie moze wydarzyc, ja na Twoim miejscu zaczekalabym jeszcze przynajmniej 2-3 miesiace, kiedy bedzie mogl dotknac brzucha, zobaczyc zdjecie (a nie rozmazana bialo-czarna plame :O ) poczuc kopniaki...

Gość TakSobieToTlumaczcie
Doczytalam ze jestes w 12 tyg ... ale to niewiale zmienia, za wczesnie o tym z synem rozmawiasz.

Gość łooola
Mój syn był dużo młodszy kiedy byłam w ciąży i bez problemu zrozumiał, ze niedługo będzie starszym bratem. To nie kwestia zrozumienia- Twoje dziecko ewidentnie nie chce zmian. Mówisz, że zatyka uszy, kiedy mówicie o rodzeństwie- to ewidentny sygnał, ze dziecko nie jest jeszcze gotowe, nie zaakceptowało sytuacji ale rozumie co je czeka. Moim zdaniem powinnaś trochę odpuścić. Nie bombarduj go informacjami o rodzeństwie. Myślę, ze powinnaś poświęcić teraz synowi dużo uwagi. Czasami staraj się mimochodem wspomnieć o maluchu ale nie dręcz go cały czas opowieściami o rodzeństwie. Być może starszy czuje się teraz zagrożony. Pewnie dużo w domu mówi się o powiększeniu rodziny, szykujecie się na to wydarzenie. Może starszak już czuje, ze stracił trochę Waszej uwagi na rzecz tego "nowego". Musicie dać mu teraz poczucie bezpieczeństwa i małymi krokami przygotować go na to, co nastąpi już wkrótce

Gość gość
up

Gość gość
no tak, juz przestalam mowic o tym.. rozmawialismy z nim max. 10 razy. teraz juz 5 dni nie ma rozmowy, po prostu nie chce go denerwowac:/

Gość gość
Moj tez miał niespełna 5. zaakceptował to normalnie. W końcu to nie dzieci decydują o powiększeniu rodziny. Na pewno jak zobaczy maluszka to pokocha:-) wy bądźcie cierpliwi poswiecajcie duuuzo uwagi mów mu jaki jest ważny bo będzie starszym bratem zapewniaj o swojej miłości a będzie ok:-)

Gość gość
Do października jest dużo czasu po co go teraz denerwujesz. Mój syn w lipcu będzie miał 6lat a ja termin.na wrzesień i mój syn chce dzidziusia ale nie mówię mu o tym.wciąż.tylko żeby mnie czasem nie uderzył w brzuch podczas zabawy i tyle.