Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serifa

zachowek

Polecane posty

Gość serifa

Dzień dobry. Moja teściowa cztery lata temu wykupiła mieszkanie i przepisała je na swoją wnuczkę z którą mieszkała. Treści aktu notarialnego nie znamy ponieważ wnuczka zadała o to ,żeby tego dokumentu nikt nie znalazł . Wnuczka wyszła za mąż i wyprowadziła się od babci .Nie opiekowała się i nie interesowała się babcią. Trzy lata temu babcia zachorowała i nikt się nią nie zainteresował. Ja wraz z moim mężem(synem) przez okres prawie trzech lat opiekowaliśmy się teściową (zakupy ,lekarze ,lekarstwa ora obiady) pomimo ze odległość między nami to 30 kilometrów. Teściowa trzy tygodnie temu trafiła do szpitala ,(oczywiście nikogo to nie interesowało) niestety zmarła .Wszystkimi formalnościami zajęliśmy się z mężem. Wnuczka nawet w podczas ceremonii do nas nie podeszła. Czy w takim przypadku mojemu mężowi jako synowi przysługuje zachowek.

Gość gość
kiedy jej przepisała to mieszkanie? ile lat temu?

Gość gość
i jeszcze napisz ile teściowa miała dzieci itd, jeśli darowizna była wcześniej niż 10 lat temu to należy się Twojemu mężowi zachowek

Gość gość
nie przysługuje! to było babci mieszkanie i zapisała komu chciała a jak chcecie pieniędzy to weźcie się do pracy!!!

Gość gość prawnik
"nie przysługuje! to było babci mieszkanie i zapisała komu chciała a jak chcecie pieniędzy to weźcie się do pracy!!!" ależ przysługuje - jeśli mieszkanie zapisała wcześniej niż 10 lat temu to wlicza się ono do masy spadkowej i może dochodzić zachowku - czyli 1/2 udziału, który by mu przypadł po jej śmierci gdyby było dziedziczenie ustawowe

Gość gość
więcej wydacie na adwokatów niż wyniesie ten zachowek

Gość gość
nic sie nie nalezy. jesli babcia w pelni swiadoma byla przekazujac wnuczce prawa spadkowe to po ptakach

Gość gość
nastepni dobroczyncy liczacy na kase jak przepisala w akcie darowizny wnuczce to nie zawracajcie sobie tym glowy NIC WAM SIE NIE NALEZY

Gość gość
Dziewczyno, idź do radcy prawnego wydasz ok 100zł za poradę a otrzymasz wyczerpującą odpowiedź na swoje pytanie i jeszcze stosowny wniosek za ciebie napisze. Moim zdaniem przysługuje Ci zachowek.

Gość gość
powtarzam raz jeszcze - zachowek się należy jeśli darowizna była zrobiona nie więcej niż 10 lat temu

Gość gość
Kodeks Cywilny Art. 993 Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów zwykłych i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych, darowizny oraz zapisy windykacyjne dokonane przez spadkodawcę.

Gość gość
Twojemu mezowi należy się zachowek. Musialaby go wydziedziczyc udawadniajac ze się zneca itd. Jeśli wydziedziczenia nie było to twoj mąż dostanie połowę tego co mu się należało. Jesli dziewczyna nie będzie miala kasy na splate to sąd nakarze sprzedaż domu

Gość gość
Niekoniecznie. Mąż stanie się współwłaścicielem mieszkania tzn. będzie właścicielem części proporcjonalnej do zachowku. Będzie mógł chcieć zniesienia współwłasności poprzez spłatę jego części. Sąd nie może czegoś takiego jak nakazanie sprzedaży mieszkania.

Gość serifa
Ne jestem pazerna jak niektórzy piszą,nie zależy wielkości zachowku ,chcę tylko żeby wnuczka w ramach rekompensaty postawiła babci pomnik i tyko a może aż tyle.Nie chcę się włóczyć po sądach bo nie mam na to ani czasu ani ochoty.Ale gdybym wiedziała ,że ten zachowek się należy to może wnuczka zrozumiałaby, że to dla niej jest niewielki wydatek.

Gość Wanda

Takie problemy są niestety bardzo częste. Wiadomo, w rodzinie różnie do bywa. Zamiast jednak na forach radzę szukać informacji na takich jak ten zachowek.biz.pl blogach prawniczych. Tam jest komplet informacji. Sporo można się dowiedzieć. Blog zawiera wyłącznie artykuły dotyczące spadków i zachowku.