Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy 1,5 roczne dziecko moze jesc a łakomstwa i samo sie przejadac?

Polecane posty

Gość gość

Czy je tyle ile potrzebuje? Bo wydaje mi sie ze syn sporo je inie wiem czy dlatego ze mu smakuje ze z lakomstwa czy dlatego ze jest glodny

Gość gość
co je?

Gość gość
oczywiście, ze może już się przejadać. Miałam takiego łakomczucha:)

Gość gość
Normalnie jakbym czytała o moim dziecku. Też by ciągle jadło, mimo, że wiem, że nie ma glodu.

Gość gość
Np dzis 6.00 2 srednie kromki z makrela w pomidorach Ok 8 troszke suchych platkow kukurydzianych 9.00 2 normalne kromki z makrela 11.30 1,5 nalesnika z serem 14.40 kilka lyzek zupy warzywnej 15.30 caly duzy kotlet rybny, troche ziemniakow i buraczki 17 kilka chrupek kukurydzianych i kulek ptysiowych 18.30 suchy nalesnik 19.30 niecaly nalesnik z serem - nie chcial jesc kaszki

Gość gość
Jezu, ile on waży? Od dawna tak je? :o Strasznie dużo! Podsuwaj mu więcej owoców i warzyw do przegryzania skoro ma taki apetyt. Nie rozpychaj go naleśnikami 3x dziennie, na II śniadanie też mógłby zjeść coś innego niż czwartą z kolei kromkę pieczywa :o

Gość gość
je to, co zaspokaja apetyt na krótko i po czym jeszcze bardziej chce się jeść, trzeba by spróbowac zmienić mu dietę, ale to już zależy od Ciebie... nie ma żadnego owocu i mizeria z warzywami... za to dużo mąki, to sie źle skończy

Gość gość
A np wczoraj 7.00 kulki na mleku kilka lyzek 1/2 serka waniliowego 9.00 1,5 parowki miedzy czasie troszke kulek ptysiowych i kawalek jablka 14 kilka lyzek zupy brokulowej 16.00 ziemniaki 1/2 kotleta mielonego buraczki 17kilka chrupek kukurydzianych 19 kaszka z 7 lyzeczek kopiastych nie zawsze ma chec na owoc czy warzywo w postaci zupy wszystko zalezy od dnia..nie wiem czy on glodny czy co zje i za jakis czas chodzi i jeczy i widzeze cos mu si chce..

Gość gość
Bo jadl maz te kanapki i malemu tez sie zachcialo.. warzy 13 kg. 1 marca odstawilam go od piersi po tygodniu bardzo ruszyl mu apetyt.

Gość gość
To prosze o propozycje kalorycznych posilkow w jadlospisie bo ja juz nie wiem co zle robie;-(

Gość gość
13kg w takim wieku to dużo. Ile mierzy? Wyrzuć z menu te kulki ptysiowe i chrupki, bezwartościowe zapychacze. Obiady są w porządku, fajnie, że podajesz surówki, a mały je chętnie je. Ale to drugie śniadanie - jak dla mnie za słodkie. Dajesz kulki na mleku? To zrób potem 1h przerwy i niech doje kanapkę z wędliną (albo na odwrót, bo po słodkim kiepsko z ochotą na normalne jedzenie). Kolacja - po co kaszka, jak mniemam dosładzana? Zrób mu lepiej kaszę manną - sycąca, wartościowa, możesz dodać odrobinę soku malinowego do smaku. Mniej cukru, wiesz co jesz, smaczne to i sycące :) Generalnie skupiłabym się na tych przekąskach. Pokrój mu w wygodne do jedzenia kawałki banany, pomarańcze, jabłka, winogrona. Niech pije dużo płynów. Jeśli naprawdę obawiasz się o to, że mały za dużo je i to odbija się na jego wadze, budowie - podawaj mu szklankę wody czy herbaty pół h przed posiłkiem. Najpewniej to chwilowy skok, ale jeśli rozepcha sobie zbytnio żołądek, możecie mieć problem.

Gość mamalakomczuchha
moj ma 16 mies i je wiecej wazy 11 kg,tez non stop by chcial jesc ;(

Gość gość
przede wszystkkim nie tyle zapychaczy. je twoj maluch jajecznice/omlety? ja dodaje corce pomidora,papryke,parowke,ananasa i wcina az jej sie uszy trezsa. kluseczki leniwe? z obiadami widze,ze nie masz problemu jednak sniadanie powinno byc pozywne,a platki to raczej slaby pomysl. na 2 sniadanie zamiast przekasek typu ptysie moze jakas bulke maslana,a najlepiej owoc. podwieczorek cos slodkiego i kolacja juz normalnie

Gość gość
Je wszystko jajecznice czy tez inne cuda..tylko zalezy od dnia i checi na dana rzecz..twraz nie wiem ile mierzy ale 21.02 83 cm i ma dokladnie 16.5miesiaca. Podaje kaszke na mm bo od urodzenia nie pil mm

Gość gość
No to więcej jak 85cm na pewno nie ma. W takim układzie to 13 kg to jest bardzo dużo. Stop przegryzaniem zapychaczy, więcej owoców i wody czy cienkich herbatek i bedzie ok! A kaszę manną na krowim mleku możesz już podawać spokojnie, czas najwyższy! Będzie bardziej kaloryczna niż mm, naje się tym na dłużej :) Nie ma tragedii, ale możesz popracować nad tym menu :)

Gość gość
czyli generalnie je wszystko co mu podasz. a moze wieksze porcje? nie wiem...z pewnoscia glodny nie jest tylko musi ruszac buzia. ja swojej zabraniam podjadac,bo pozniej ciezko z obiadem(tzn zje ale np kilka lyzek) a moze sprobuj od rana podawac najbardziej syte dania? u nas byl okres,ze o 8 rano musialam podac zupe,bo pozniej nie bylo opcji zeby zjadla,a np miala chec tylko na ciastko. po tygodniu wrocilo do normy ale od rana same obiady owoce kanapki,a pozniej mogla szalec z chrupkami i ciastkami. po kilku dniach zrezygnowala z takiej diety z glodu i zaczela wolac cos tresciwszego.

Gość gość
Nie jest gruby na serio. To dajcie przykladowe menu bo zalamalam sie

Gość gość
Praktycznie zjada wszystko co podam czasem cos mu nie pasuje..uwaaam ze dwie srednie kromki z ryba sa dosyc syte i powinny byc wystarczajce a po 1,5h jeczybo cos chce..je do syta sam rezygnuje z jedzenia nie wciskam.

Gość gość
Tu u mnie w USA kobiety czesto decyduja sie na zycie bez dziecka i maja duzo szczesliwesze i bardziej spelnione zycie i maja kariere i hobby i wolnosc i podroze… 333 www.youtube.com/watch?v=GuszCNR-5Lo

Gość gość
Ja wierze ze nie jest gruby. Moj ma 8 mies i 10 kg i tez nie jest gruby tylko duzy. Wyglada na roczne dziecko i co mam zrobic? Do dzis karmie piersia i dostaje juz obiadki owoce kaszki...zalezy jaka wage urodzeniowa ma dziecko.bo skoro sie urodzi 3 kg i jako roczne ma 8 kg to jest ok, ale jak sie urodzi 4,5 kg to tez ma miec 8 kg jak bedzie rok mialo?

Gość gość
dzisiaj 8:00omlet z pomidorem,papryka,ananasem i kielbasa 10:00 morele 13 pulpeciki z indyka z ziemniakami i buraczkiem 16 buleczka maslana 19 kanapka z serem i wedlina wczoraj parowka z chlebem i maslem sliwka pomidorowa z ryzem i koperkiem chrupki racuchy jutro musli truskawkowe z jogurtem kanapka z pasztetem i ogorkiem kotleciki rybne badz ryba w sosie koperkowym budyn jajko na miekko

Gość roukola
Waga urodzeniowa nie ma nic do przyrostu wagi pozniej. Moje corki: jedna 2900 przy porodzie kiedy miala rok wazyla 10kg, druga 3600, i w tym samym wieku miala ledwo 8. Tendencja sie utrzymuje, teraz sa starsze.

Gość gość
zapomnialam dopisac,ze jemy zawsze mniej wiecej w tych samych godzinach (+-30min) do picia woda,badz herbatka bez cukru z rumianku(hipp) albo sok porzeczkowy badz malinowy(babcia robi)

Gość gość
Do rukoli. W twoim przypadku waga urodzeniowa nic nie ma do pozniejszej wagi, ale znam matki co rodzily w tym czasie co ja i ok kg mniejsze lub wiecej i jest z 2 lub 3 kg roznicy miedzy naszymi dziecmi

Gość mamalakomczuchha
oj 13 kg to wcale nie jest duzo autorko nie przejmuj sie , moj ciagle chce jesc, pediatra powiedzial ze to dobrze ze ma apetyt taki jego urok,urodzil sie z waga 2700 , teraz ma 11 i tez nie jest gruby ,pisze na forum z mamami w wieku mego syna i niektore waza nawet 14 kg i to nic takiego przeciez kazde dziecko jest inne.moja corka ur z waga 2900 a na bilansi2 2latka ma wpisane 11,5 kg,dopiero w wieku 6 lat zaczela normalnie przybierac.

Gość gość
Miesci sienw siatce centylowej wiec myslalam ze ok..a teraz piszecie ze gruby..ale na serio na brzuszek wiekszy, ale nie wydaje mi sie gruby..bie chce sie oszukiwac

Gość gość
ojej a jak bedzie troche nabity to co?oddasz go do domu dziecka?niech sobie je , chyba ze wolisz glodzic fo tylko po to zeby byl chudy.

Gość gość
autorko nie przejmuj sie tymi wpisami,ze gruby jest twoj dzieciak. moja miala 4msc i wazyla 7kg! byla nabita w sobie,nie gruba. na rok wazyla 10kg,teraz ma 15 i wazy 9,700 ale mielismy troche problemow z apetytem przez zabki(6na raz wychodza) i do tego biega jak najeta. natomiast syn kolezanki jest w wieku mojej corki i wazy 12kg(80cm) i rowniez nie uwazam zeby byl tlusty...

Gość gość
Autorko, nie martw się. Moja córka ma 21 miesięcy, 83 cm, waży 12 kg i nasłuchałam się co nie miara, że jest gruba, tłusta, pulpet, a ona się po prostu urodziła duża (4 kg). Też ma spory apetyt, lubi jeść i jak widzi, że jemy nie popuści. Podam Ci nasze przykładowe menu z wczoraj. 6:00 pierś 9:00 dwie kromki chleba razowego z masłem i mięsem. 13:30 zupa krem z dyni na króliku 15:30 (po powrocie z pracy taty) zjadła kaszę gryczaną z duszoną wołowiną do tego tarte buraczki 18:00 jedno jabłko 20:30 płatki jaglane na kozim mleku. W nocy już nie je. Między posiłkami pije wodę.

Gość gość
Ale to jest duzo lepsze menu niż to dziecka autorki!