Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sierotka ma Rysia

Czy pozwalacie dzieciom jeść lody w zimie?

Polecane posty

Moj czterolatek ostatnio strasznie meczy mnie o lody. Niby w domu cieplo, moglby zjesc, ale jakos sie boje, ze sie rozchoruje. Czy wy dajecie dzieciom lody w zimie? Tzn. w sumie juz wiosna jest ;-)

Gość gość
Większe ryzyko zachorowania od zjedzenia lodów jest latem,kiedy temperatura otoczenia jest wysoka ,lód zimny i taka nagła zmiana temperatury sprawia,że można się rozchorować na gardło.Zimą,jesienią wiosną takiego ryzyka nie ma ,moje dzieci wcinają lody także zimą,na gardło chorują raz w roku albo jeszcze rzadziej,nie rozumiem kompletnie takiego postrzegania jedzenia lodów..gorąco to jedzmy a jak zimno to absolutnie nie...

Gość gość
Dokładnie- lepiej w zimie, niż latem na rozgrzane gardło

Gość gość
Jak dziecko zdrowe to dlaczego niby miałoby nie zjeść. My jemy całą zimę, oczywiscie nie tak często jak latem.

Gość gość
Moje dzieci jedzą lody również zimą,od+10 stopni na termometrze nie noszą czapek,rajstop i czego tam jeszcze inne dzieci na sobie nie maja,piją i jedzą zimne z lodówki(na co moja teściowa dostaje spazmów)latem biegają w deszcz na podwórku,kapią się w morzu kiedy inne dzieci siedzą przykryte ręcznikami.Nie chorują prawie wcale,a kiedy dopadnie je wirus to 3 dni pod ciepłym kocem i po chorobie nie ma śladu,nie zbijam temperatury poniżej 39 stopni,nie faszeruje milionem suplementów i leków,mają 9 i 4 lata.Szwagierka uważa,że krzywdzę swoje dzieci ,ale wystarczy na nie popatrzeć:)Szczęśliwe i roześmiane od świtu do nocy:)

Gość gość
lody jemy latem, jesienia, zima, wiosna (dzieci tez) :P

Gość gość
Oczywiście. dlaczego nie?

Tez mi sie to zawsze wydawalo nielogiczne, ale jak sie z domu wynioslo "w zimie lody? Przeciez zimno jest!!" to sie jakos czlowiek waha. A czy gardlo nie ma stalej temperatury? W lecie jest bardziej rozgrzane??????

Gość gość
Moja je lody kiedy ma ochote..nie wazne jaka pora roku.tez pije zimne z lodowki ..czapke nosi sporadycznie. Nie ma nawet jednego szalika czy sweterka typu golf. Choruje sporadycznie.

Gość gość
Przez gardło przechodzi powietrze,którym oddychasz i kiedy powietrze jest gorące to automatycznie gardło jest ogrzane przez to powietrze,a kiedy jesteś na mrozie to gardło tez traci temperaturę w czasie oddychania,dlatego tak ważne jest by zwłaszcza dzieci w czasie zimowych spacerów nie oddychały przez buzię tylko przez nos.uwierz mi,że lody zima to nic dziwnego,nasze mamy maja takie przyzwyczajenia z lat kiedy one były mamami małych dzieci,teraz przenosimy o na swoje dzieci,ale to nie ma żadnego sensownego wytłumaczenia,ot taka łata z dawnych lat.

Gość gość
gardło dzieci też trzeba hartować. zarówno należy podawać i gorące jedzenie i zimne. Moja córka ma 1,5r jogurty, nieraz soki pije prosto z lodówki! niedawno jedliśmy lody bo naszła nas ochota Od urodzenia przyzwyczajam jej gardło do różnych temperatur. Jeśli ja łapałam anginę- to zawsze latem!!!

Gość gość
Tak, pozwalam, bo lody wszyscy lubimy, wiadomo, umiarkowanie jak wszystkie słodycze, ale uwielbia sobie sam nakładać do waflowego rożka. Też czterolatek. Jak na razie do tej pory raz w życiu miał chore gardło, a i to złapał ode mnie i od męża, więc się o nie nie boję jakoś specjalnie.

Gość gość
ja też daje synkowi

Oczywiście że tak ;) I tak jak dziewczyny piszą - większe ryzyko zachorowaniem latem , gdyż jest skok temperatur.

Gość gość
no właśnie się ostatnio zdenerwowałam :) Byłam z synkiem dwuletnim w Realu w galerii handlowej, później mieliśmy trochę czasu, żeby poczekać na męża, aż dojedzie.. Naszła mnie ochota na kręcone lody amerykańskie (taka zachcianka 8 miesiąca ciąży).. i co? Okazało się, że nie ma, bo "jeszcze nie ma sezonu" (ponoć już teraz są). To pytam się kobitki: znaczy, że lody są wtedy, kiedy nie powinno się ich jeść? Bo właśnie jedzenie lodów przy wysokich temperaturach jest niewskazane.. tzn. w domu to sobie można jeść kiedy się chce, bo przecież najczęściej mamy w mieszkaniach w Polsce od 18 do 25 stopni (no latem czasem się mieszkanie nagrzeje jeszcze bardziej). Ale na pewno lepiej jeść w mieszkaniu przy tych 25 niż na świeżym powietrzu, gdy w cieniu jest ok 30. Niestety tak się utarło, że lodów zimą się nie je i wszelkie punkty w miastach z lodami amerykańskimi czy włoskimi są pozamykane. A szkoda...

Gość gość
A tak poza tym autorko -mamy juz wiosnę :D

Gość Sierotka ma Rysia
Wiem, napisalam to pod koniec posta :-)

Gość gość
Tylko to taka wiosna, że właśnie przyszła zima ;) u mnie pada śnieg.... zrobiło się biało...

Gość neblina
podaje dzieciom lody bez względu na pore roku ale generalnie rzadko te smietankowe przesłodzone. jesli juz to sorbety albo schłodzone musy owocowe. robie je w domu albo wyciskam do miseczek jakies gotowe, np z Holle, bo mają same owoce i schładzam - mowie wam, jeszcze lepsze niz lody!:)