Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

intercyza, narzeczony z dzieckiem

Polecane posty

Gość gość

Planuje slub . narzeczony ma syna z poprzedniego zwiazku, który mieszka z eks. Mam dwa mieszkania, nieźle zarabiam, tez planuje mieć z nim dzieci. Czy intercyza to dobry pomysl?? Czy pasierb będzie miał prawo dziedziczyć po śmierci mojego narzeczonego to czego ja się dorobie będąc z nim w małżeństwie juz? Czy intercyza to wywykluczY?

Gość gość
intercyza przydaje się tylko podczas rozwodu musisz mieć rozdzielność majątkową w tedy to co zarobisz będzie twoje a po śmierci męża dostaniesz połowę jego majątku gdy nie ma rozdzielczości dostajesz po śmierci 3/4 wspólnego majątku a dzieci w tym pasierb dostają 1/4 wspólnego majątku

Gość gość
bezdzietnych nie było? po co to sobie na samym początku życie komplikować? a widać po Twoich kalkulacjach,że do szczodrobliwych nie należysz więc kiedys nerwy stracisz na dzieleniu się z obcym dzieciorem i na dzieleniu się swoim facetem , bo nie ukrywajmy będziesz się nim musiała dzielić z "tamtą" rodziną

Gość gość
a może być i tak że do alimentów się będziesz dokładać..

Gość gość
Nie było ;) Chce po prostu aby to do czego ja dochodze, zostało dla mojego dziecka, dzieci, zobaczymy, zeby one się nie darly o to z pasierbem, który ma też mamę ( swoja droga bardzo leniwa) . mój narzeczony nie jest jakimś golodupcem , boso go nie zostawi.

Gość gość
więc rozdzielność majątkowa ale pamiętaj w tedy prz rozwodzie nic nie dostaniesz

Gość gość
do niczego nie dojdziesz, bo lada chwila zacznie się wojna i c***a będziesz miała. Dosłownie i w przenośni

Gość gość
Czemu wojna? Pasierb jest jeszcze mały, narzeczony miał obiekcje na poczatku, ale rozumie.

Gość gość
po co się żenić ? przeciez teraz takie modne konkubinaty, papierek nie jest wa dla Ciebie to akurat dobra opcja bo będziesz , a raczej Twój majątek bezpieczny

Gość gość
jeśli chcesz zabezpieczyć swój majątek dla swoich przyszłych dzieci przed ewentualnymi roszczeniami pasierba i jego matki to intercyza jest dobrym wyjściem. Stracisz na niej jeśli przyszły mąż będzie miał większe dochody/majątek i dojdzie do rozwodu, wtedy rozdzielność majątkowa chroni kasę narzeczonego przez Tobą, więc działa na Twoją niekorzyść. x Nie jestem pewna, ale z tego co się orientuję to możecie przy rozdzielności majątkowej zrobić zapisy, że jeśli np dojdzie do rozwodu z jego winy to on Ci oddaje połowę majątku, ale jeśli z Twojej to już nie itp. takie zapisy są podobno modne na zachodzie, ale nie wiem jak to załatwić u nas. Musiałabyś spytac prawnika.

Gość gość
może zróbta taki zapis: co je moje to je moje, co je twoje to je moje

Gość gość
Moim zdaniem majątkowe umowy małżeńskie pomagają uniknąć wielu nieporozumień w przyszłości,dlatego czasem warto wybrać się do notariusza i taki akt sporządzić. Ja korzystałam z kancelarii www.notariuszegrodzisk.pl i tam wszystko sprawnie mi załatwili.

Gość gość
Intercyza jest dowodem na brak miłości i odpowiedzialności. Po co więc taki związek? Gdybyś kochała narzeczonego, kochałabyś też pasierba dlatego, że jest jego dzieckiem.

Gość gość
myślę,że jednak warto będzie udać sie z tym pytaniem/pytaniami do notariusza i to dobrego - na konsultacji, każda dobra kancelaria notarialna wyjaśni czym jest intercyza i jakimi warunkami jest obłozona. Możesz o to zapytać np tutaj - http://www.notariusz-prawobrzeze.pl/

Gość gość
Myślę, że intercyza jest dobrym pomysłem. Nie świadczy wcale o braku miłości czy zaufania, to rozsądne wyjście i partner, któremu zależy powinien to zaakceptować. My z mężem podpisywaliśmy intercyzę w http://www.jeziorscy.com.pl/ , to znakomita kancelaria.

Gość gość
Intetcyza nie diala dziecka nie mozna wydiedzicyc , Czyli dtwoj majątek na ciebie zapisany jest twój, po twojej śmierci twoim dzieciom i mężowi się należy, a po śmierci męża spadek dostaja jego dzieci czyli te pierwsze też! A jeśli ty żyjesz a macie wspólny dorobrek ,to tylko z jego połowy ty dostajesz pełną połowę ,a dieci z druguej polowy ,czyli jakies 3/4 skapnie bahhorowi ,nie Dixonm.M.n. ala czesc ale zawsze jest balaagan,najlepiej z nim nic nie kupuj ,a jak będziesz miała z nim.dziecko to on ma podpisać pismo u adwokata ze po twojej śmierci zrzeka się swojej części spadku na wasze dzieci,i bez kłopotu jest,