Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa na zastępstwo a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Jestem zatrudniona na umowę na zastępstwo i dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Dziewczyna którą zastępuję jest w ciąży i lada dzień ma urodzić. Moja umowa skonstruowana jest tak, że jest to umowa na zastępstwo a czas nieobecności pracownika x spowodowanej zwolnieniem lekarskim i na czas urlopu macierzyńskiego, wychowawczego itp. W umowie nie ma podanej konkretnej daty do kiedy ta umowa jest zawarta. Jest tylko zaznaczone, że przysługuje mi 3 dniowy okres wypowiedzenia. I jak wspominałam wcześniej dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Nie wiem teraz co robić w tej sytuacji, bo wiem, że moja umowa trwa do momentu powrotu pracownika x do pracy. Jeśli pracownik x wróci do pracy przed moim porodem (chociaż raczej to niemożliwe,bo będzie wtedy na macierzńskim) to nie przysługują mi żadne świadczenia. Chciałabym być uczciwa i jak najszybciej poinformować pracodawcę o ciąży, ale boję się, że od razu dostanę te 3 dniowe wypowiedzenie i nie wiem co robić. Czy może jakbym dostała zwolnienie lekarskie, to pracodawca w trakcie zwolnienia też może wręczyć mi wypowedzenie? Proszę o poradę.

Gość gość
wydaje mi się że w przypadku umowy o zastępstwo zasiłek macierzynski nie przysługuje.