Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KasiaMonachium

Wyjazd do Niemiec, Monachium

Polecane posty

Gość KasiaMonachium

Witajcie, Wraz z mężem i synem (3l) planujemy wyjechać do Niemiec a dokładniej do Monachium. W moim przypadku niemiecki na poziomie podstawowym - dogadam się i pracowałam już kiedyś w Niemczech. Mąż nie zna niemieckiego, ale komunikatywnie zna angielski, jest programistą z doświadczeniem. Mamy nadzieję, że jakaś praca na początek się znajdzie. Posiadam obywatelstwo niemieckie, mąż nie, jesteśmy 3 lata po ślubie. Pytanie czy z racji tego, że posiadam obywatelstwo możemy liczyć na jakąś pomoc od Państwa na początku ? Docelowo chcemy oboje pracować a syna zapisać do niemieckiego przedszkola. Moi rodzice posiadają także mieszkanie z miasta na którym jesteśmy zameldowani i wszystkie opłaty będziemy płacić, ponieważ rodzice już tam nie mieszkają. Czy w takim wypadku dostaniemy jakąś pomoc z miasta na opłaty związane z mieszkaniem jeżeli nie jesteśmy jego właścicielami, a jedynie ponosimy koszty związane z opłatami ?. Będę wdzięczna za rady, jaka pomoc od Państwa jest możliwa w przypadku posiadania obywatelstwa, interesują mnie np: - kursy j. niemieckiego - dopłaty do przedszkola, mieszkania itp. - pomoc w poszukiwaniu pracy Pozdrawiam !

Gość gość
myslalam ze komuna i pojscie na darmowe juz sie w polsce skonczyla wiec nie wiem nawet dlaczego ten temat nauczcie sie sami pieniandze zarabiac jak kapitalism 333 www.youtube.com/watch?v=GuszCNR-5Lo

Gość gość
i tak każde zero wyjeżdża za granicę a jedyne na co liczy to na pomoc od państwa :O czy wy już wstydu nie macie ? to jest jakaś paranoja z tymi polskimi darmozjadami !