Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tokyo5968

Jak zorganizować wegańskie święta wielkanocne?

Polecane posty

Gość gość
awokado ma konsystencję jajka, dodaj przyprawy i będzie smak jajka ale nei wiem jakie przyprawy za to ostatnio przeglądałam rżóne przepisy i np. z dyni mozna zrobić sernik uwierz mi, wszystko mozna, ale poszukaj konkretnych przepisów, na pewno znajdziesz na wege stronach

Gość gość
ja bym dodała lucernę

Gość minimili
i jest fajne :-)

Gość gość
Zamiast żurku podałabym krem z czerwonej soczewicy (podsmażasz w garnku siekaną cebulę, potem dolewasz wody i wkładasz drobno pokrojoną/startą włoszczyznę, potem szoczewicę, a jak już wszystko będzie miękkie, to ze 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiasz na ostro). Łatwe i pycha. A jako danie główne myślę, że najfajniejsze będą faszerowane warzywa - papryka, pomidory...

Gość haicer
pieczeń i schabowego też można, jak się człowiek postara ;-)

Gość gość
a na deser sianko albo koniczyna

Gość tokyo5968
krem z czerwonej soczewicy brzmi fajnie. Często robię zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami suszonymi - jest pyszna :-) Co z tą pieczenią i schabowym vege? Jak to robicie?

Gość gość
moja świnka jest vege od urodzenia to i schabik też

Gość haicer
albo z tekstury sojowej, albo z seitanu, który z kolei można zrobić albo samodzielnie, albo kupić gotowy.

Gość minimili
z tofu wędzonego też dałoby radę

Gość gość
tektury to mam pod dostatkiem

Gość minimili
generalnie wszystko się da, tylko trzeba uruchomić wyobraźnię, trochę poszukać, a jeśli jest potrzeba, wspomóc się zamiennikami.

Gość gość
mi się ppodoba pomysł z tekturą tylko dużo popitki trzeba naciągnie się wody ze studni

Gość WDoopachSiePoprzewracalo
"... np. z dyni mozna zrobić sernik" SERNIK ??? Z DYNI ??? To jaki to "sernik" jak nie ma w nim sera ? Rozmumiem ze w doopach sie wam poprzewracalo, swiatowcow chcecie zgrywac ale nie robcie se jaj i nie nazywajcie psa kotem :O :O :O :O

Gość gość
ja się strasznie boję , bo mam wychodek z porcelany i boję się, że jak goście zaczną tymi bobkami strzelać, to żeby mi nie potłukli:(

Gość haicer
święta prawda, bo przecież mięso, jeśli je po prostu ugotować lub usmażyć bez dodatku przypraw i ziół, to też nie będzie dobrze smakować.

Gość minimili
otóż to.

Gość gość
wg mnie jak sie przyjezdza w goscie to GOSCIE powinni uszanowac zwyczaje GOSPODARZA a nie całą rodzine ustawiac pod garstke gosci . U mnie by to nie przeszło. Ja to bym przeżyla ale moj maz i syn to chyba by zwariowali jakby nie bylo białej kiełbachy żurku czy kaczki pieczonej i innych mięs :)

Gość tokyo5968
Tylko, że to nie gości inicjatywa, tylko nasza decyzja :-) Tak sobie myślę, że jeszcze latem weganizm jest całkiem prosty, ale zimą to chyba ciężko?

Gość gość
jajka ,kielbasa ,chrzan ,szynka ,wodeczka ,winko ,sernik ,mazurek to menu na swieta Wielkiej nocy

Gość minimili
wcale nie. Na targach i w sklepach jest mnóstwo pysznych produktów. Przede wszystkim warzywa korzeniowe, pory, cebule, pestki i orzechy, różnego rodzaju fasolowe, groch, soczewica.

Gość gość
Weganskie swieta ale chyba uprzedzilas o tym reszte gosci?? Bo ja bym wyszla od razu jakbym sie dowiedziala. Mowcie co chcecie jestem kobietą ale dla mnie obiad bez miesa to nie obiad :)

Gość gość
jak mozna zrobic wegańską biała kiełbase i wegańskie jajka? bo slyszalam ze jajek weganie tez nie jedza

Gość gość
Avocado z czosnkiem i troszkę brokuły, bardzo dobra pasta. Noi zrób humus, cieciorka z oliwą lub olejem zmiksowana, ja dodaje kawałki oliwek czarnych juz na końcu Jest pełno przepisów na ciasta w internecie. Natomiast jeżeli wy jecie mięso to nie widzę powodu dlaczego dodatkowo nie miałoby być pasty jajecznej albo jajek? A na ciepło zrób może curry z ryżem i warzywami, każdy to lubi, oprócz dzieci

Gość minimili
rzecz o jajkach i gościach jest poruszona we wcześniejszych wypowiedziach :-)

Gość gość
warzywa korzeniowe, pory, cebule, pestki i orzechy, różnego rodzaju fasolowe, groch, soczewica. x x to podajesz swoim gościom? Cebula zagryzana orzechami? Wiem,wiem dania wege są pyszne i takie sycące. Ale wybacz, żeby się najeść to musiałabym zjeść gar soczewicy. Nie mówiąc już o moim mężu-wzrost 190, waga 105- on z głodu by padł na przyjęciu wege. I ktoś dobrze powiedział, że gości trzeba uprzedzić o formie przyjęcia.

Gość haicer
W zimie też są smaczne i tanie cytrusy, granaty. Warto też kupować awokado.

Gość minimili
ale przecież to ze względu na gości będzie przyjęta opcja wege. Poza tym, rośliny strączkowe i mięso mają zbliżoną kaloryczność, więc z pewnością nikt nie padnie przy stole :-)

Gość gość
15.21 dokladnie, ja waze 60 kg ( 171 cm) i nie jestem gruba ale zjesc moge i warzywkami sie nie najem ani zadna soczewica. W sumie to podziwiam tych wegan. Coz za oszczednosc nie jesc miesa ani nic pochodzenia zwierzecego.