Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wiecie ze Wielkanoc jak i BN to swieta ukradzione ze swieckich starych tradycji

Polecane posty

Gość gość

wiecie o tym ze takich Jezusow biegajacych po wodzie i zameczonych bylo kilku zanim chrzescijanie wymyslili swojego??

Gość gość
Jakie świeckie tradycje... Wiele elementów religijnych będących choćby ozdobą świąt zaczerpniętych jest ze starych religii, by lud łatwiej oswoił się z nową religią. To jest wiadome od dawna, nikogo tym nie zaszokujesz.

Gość gość
Gautama Budda zrodzony z dziewicy Mai; - Dionizos, grecki bóg zrodzony z dziewicy w stajni, zamieniał wodę w wino; - Adonis, babiloński bóg zrodzony z dziewicy Isztar; - Kriszna, bóg hinduistyczny zrodzony z dziewicy Dewaki, XII w. p. n. e.; - Zaratusztra, perski bóg zrodzony z dziewicy, XV - XII w. p. n. e.; Na koniec gwóźdź programu: Mitra zrodzony z dziewicy w stajence 25 grudnia, początki kultu sięgają VI w. p. n. e. Mitrianizm był syryjską odmianą starszego, perskiego kultu Zaratusztry, który to kult dotarł do Imperium Rzymskiego w I w. p. n. e. Jego elementami były chrzest, sakramentalny posiłek, wiara w nieśmiertelność, wiara w boga zbawcę, który umierał, a następnie powracał do życia, by działać jako pośrednik między człowiekiem a bogiem, wiara w zmartwychwstanie, sąd ostateczny, piekło i niebo. W czasie obrzędów ku czci Mitry palono świece, kadzidła i używano dzwonków. Święto ku czci zmartwychwstania Mitry obchodzono w okresie dzisiejszej Wielkanocy.

Gość gość
No i co? To hindusom i buddystom też rób wyrzuty, że zwalają od siebie. Wszystkie religie mają wspólne elementy. W końcu wszystkie religie wierzą w siłę wyższą, a to jak ją nazywają, to już ich sprawa. Ja mam Boga i nie robię wyrzutów innym, że ich religia jest podobna do mojej. Jest chyba coś takiego jak wolność wyznania.

Gość gość
w Polsce nie ma wolnosci wyznania