Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćgośćgośćgośćgość

Nadużywanie słowa "my"

Polecane posty

Gość gośćgośćgośćgośćgość

Zauważam tę przypadłość u coraz większej liczby moich znajomych, zwłaszcza tych w świeżych związkach oraz tych, które przez wiele lat zapierały się, że są same, bo związki nie są dla nich. A teraz co chwilę: "poszliśmy na spacer", "pojechaliśmy na zakupy", "nasza kamera" itp. Bez podawania żadnych imion, np. odpowiedź na pytanie: "jak CI minął weekend?" odpowiedź: "byliśmy na wycieczce". Nie coś w stylu: "wybrałam się z Piotrkiem na wycieczkę" czy : "ja i Piotrek byliśmy na wycieczce". Tylko w każdej kwestii odpowiedź w liczbie mnogiej, wszędzie tylko: "my" i "nasze", nawet gdy tak naprawdę nie jest "ich", tylko "jego"/"jej".

Gość gość
No i co z tego? Są razem, pojechali na wycieczkę..liczba mnoga.

Gość gość
Ale mówienie tak o wszystkim, dosłownie o każdej czynności i określanie jakiejś rzeczy jako "nasza", podczas gdy tak naprawdę jest "jej"/"jego". Gdzie tu niezależność? Sama też jestem w związku i nie wypowiadam się w ten sposób o wszystkim.

Gość gość
To zalezy od nich, moze oni uwazaja, ze to sa wspolne rzeczy? Czepialska strasznie jestes.

Gość gość
Haha gorsze są mamuśki, które piszą w imieniu dzieci i (swoim?) np "właśnie zrobiliśmy kupe" albo "właśnie wyszedł nam pierwszy ząbek"

Gość gość
Może i czepialska, ale irytuje mnie to, no nic nie poradzę :p zwłaszcza u osób, które tak się obnosiły swoją niezależnością i tym, że związki nie są dla nich, a jak już są z kimś dłużej niż 2 miesiące to nagle liczba mnoga, wszystko "nasze" i przebąkiwanie coś o wspólnym mieszkaniu czy wspominanie o ślubie bez wiedzy partnera ;) w przypadku jednej z koleżanek to wiem dokładnie, że te "ich" rzeczy to są wspólne tylko w jej mniemaniu ;) no śmieszne to strasznie :) a mamuśki - tak, jeszcze lepsze :D

Gość gość
Mnie irytuja takie czeialskie osoby, jakim cudem w ogole zwrocilas na to uwage?

Gość gość
dlaczego irytujące? przecież nie trzeba być od razu z kimś w związku by pojechać razem na wycieczkę