Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dowód osobisty dla dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, Mam pytanie- jakie dokumenty są potrzebne do wyrobienia dowodu dziecku? Czytam na różnych stronach i na każdej piszą coś innego, a do urzędu nie mogę się dodzwonić. Córka ma 4 lata, jedni piszą, że tylko pesel jest potrzebny, inni wspominają o akcie urodzenia. Nie mogę też znaleźć żadnej informacji o opłacie? Mógłby ktoś pomóc?

Gość gość
no to na kafe na pewno ie wiarygodnie

Gość aniutkamaniutka
Wyrabiałam dziecku dowód w 2013 r. jak dobrze pamiętam wymagany był akt urodzenia i obecność obydwojga rodziców z dowodami osobistymi. Opłata ok 30 zł.

Gość gość
Aktualny akt urodzenia, zdjęcie (ale nie pamiętam ile sztuk0 oraz obecność obojga rodziców z dowodami osobistymi.

Gość gość
naprawdę nie umiesz wyszukać takich informacji na necie? dziwne. Byłam wyrobić dowód 4-latce 2 tygodnie temu i wszystkie infomacje wskazane w necie się zgadzały... 1. Akt urodzenia - potrzebny, jeśli wyrabiasz dziecku DO w innym mieście niż się urodziło. U mnie było w tym samym, wiec aktu nie szukałam 2. jeden rodzic wystarczy ze swoim dowodem osobistym 3. jedno zdjęcie dziecka wystarczy 4. nie ma opłat za wydanie DO 5. dziecko nie musi być w urzędzie podczas składania wniosku

Gość gość
Jeden rodzic nie wystarczy, musi być oboje. W tej chwili na podstawie dowodu osobistego można wyjechać za granicę, więc to sprzyjałoby nadużyciom w sytuacji konfliktu między rodzicami.

Gość gość
Wyrabiałam córce w 2014 roku. Potrzebne jest zdjęcie, akt urodzenia, pesel i konieczna jest obecność obojga rodziców.

Gość gość
Zdjęcie, akt urodzenia i oboje rodzice z dowodami. Wyrabialam miesiąc temu synowi.

Gość gość
wyrabialiśmy naszej córce na początku roku, musieliśmy być oboje ze swoimi dowodami, oboje złożyć podpisy na wniosku i napisać oświadczenie w jakim celu potrzebujemy dowodu dla córki. nic nie płaciliśmy gdyż dowody już od 6 lat są za darmo. do odbioru dowodu może stawić się jedno z rodziców ze swoim dowodem os.

Gość gość
Na wniosku pisze co potrzeba. 2 fotografie akt urodzenia i oboje rodziców przy odbiorze dowodu. Jak pojedziesz po wniosek to pani wszystko powie

Gość gość
Co Wy piszecie? Byłam wyrabiać córce dowód 2 tygodnie temu i byłam SAMA i nie musiałam się nikomu tłumaczyć po co mi ten dowód. Bo niby kogo to obchodzi???

Gość gość
poza tym teraz już nie ma wniosków! Wszystko wypełnia urzędniczka a rodzic (jeden) tylko podpisuje - stan prawny na marzec 2015 - może wyrabiałyście jeszcze te stare dowody??