Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Czy takie zachowanie papużki falistej jest spowodowane stresem?

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj w sklepie zoologicznym kupiłam dwie papużki faliste. Wiem, że przeprowadzka do nowego mieszkania z wielkimi i strasznymi ludźmi jest dla nich ogromnym stresem, ale zachowenie jednej z nich trochę mnie martwi. Samica często się drapie, kicha (nie wiem czy to na pewno ona, bo nie podchodzę blisko aby ich jeszcze bardziej nie wystraszyc), siedzi osowiała i śpi na dwóch nóżkach lekko pochylona do przodu (tej pozycji niestety tez w 100% pewna nie jestem). Na szczęście spożywa pokarm. Od czasu do czasu któraś z nich wydaje odglosy jakby przegryzała ziarenka. Samica od kilku godzin siedzi w jednej pozycji i patrzy się na ścianę, nie reaguje nawet jak przechodzę obok klatki. Prawie zapomniałam...poprzedniej nocy po zgaszeniu światła papużki zaczynały wariować, uspokajały się dopiero po zapaleniu światła. Musieliśmy spać przy zapalonej lampce. Czy to możliwe, że boją się ciemności? Jest coś jeszcze-hałas. Czytałam,że przez pierwsze dni papużki potrzebują spokoju, aby oswoić się z nowym otoczeniem. Niestety u mnie w domu cicho nie jest, mimo że proszę domowników o ciszę, oni mnie nie słuchają i rozmawiają dosyć głośno, podchodzą bardzo blisko klatki, trzaskają drzwiami i zachęcają psa do szczekania. Czy takie zachowanie może nasilić stres u nowych domowników i utrudnić oswajanie? Jak myślicie, powinnam pójść z nimi do weterynarza, czy poczekać parę dni, aby nabrać pewności?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować