Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzieckozdownem

siostra dowiedziała sie, ze urodzi chore dziecko

Polecane posty

Gość dzieckozdownem

Badania wykazały, ze dziecko najprawdopodobniej będzie miało zespół downa, siostra zastanawia się nad aborcją w obawie, że nie podołają z mężem opiece nad chorym dzieckiem. Jak ją odwlec od tej decyzji? Siostra ma 30 lat, jej mąż także. Sugerowałam jej, że może oddać do adopcji, ale ona twierdzi, że to dla niej zbytnie obciążenie psychiczne. Jest w 4 miesiącu ciązy. Przeciez dzieci z downem rozwijaja się niemal tak samo, jak zdrowe. Ja mam 14 lat, ale nigdy bym nie pozbyła się dziecka chorego. Kiedyś ksiądz na religii puszczał nam fil o aborcji pod tytułem "krzyk" tam było pokazane, ze to straszna zbrodnia, że dziecko się boi wtedy, ucieka w macicy. Nie wyobrażam sobie, zeby moja siostra takie coś zrobiła dziecku. Jak jej pomóc? Moi rodzice nic z tym nie robią, powiedzieli, że ta decyzja nalezy do Darii i Rafała, bo to ich ciąża i mama z tatą nikogo nie będą obwiniać lub namawiać do czegoś. Co zrobić?

Gość gość
jak chce niech usuwa to jej decyzja

Gość gość
Powinnaś uszanować zdanie twojej siostry i jej męża. Ja też postąpiłabym jak ty ale każdy ma prawo do swojego zdania.

Gość gość
Ty jesteś jeszcze mloda i głuia :o siostra ma sto procent racji że nie chce takiego dziecka.

Gość gość
Mam dwa latka i uważam tak jak autorka aby dziecko się urodziło. Ja tam życie znam

Gość gość
"Ty jesteś jeszcze mloda i głuia pechowiec.gif siostra ma sto procent racji że nie chce takiego dziecka." Głupia to jesteś Ty z pewnością pisząc coś takiego do dziecka.

Gość gość
masz 14 lat dlatego tak myślisz nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to obciążenie psychiczne jest dla rodziców ja miałam koleżankę nie miał downa ale niedotlenienie podczas porodu nie rozumiała dlaczego jest inna i cierpiała z tego powodu takie dziecko potrzebuje też pomocy w dorosłym życiu to jest straszne życie z takim i bycie takim

Gość gość
lepiej żeby poszło do nieba niż żyło i cierpiało zresztą dusza przychodzi po porodzie z pierwszym oddechem tak pisze w biblii też pisze w biblii że jak ktoś szturchnie kobietę w ciąży a ona poroni to płaci grzywnę a jak się zabije człowieka to kara śmierci jest

Gość dzieckozdownem
Ale przecież zespół downa nie jest cięzka wadą, tacy ludzie normalnie żyją w społeczeństwie, chodza do szkół, nawet pracują, bo raz widziałam ochroniarza w sklepie z downem. Co innego, gdy dziecko jest roślinką, ale z downem te dzieci są prawie normalne, dlatego tak mi żal dziecka siostry, bo mogłoby normalnie żyć, chodzić na rehabilitację, póxniej do szkoły, przedszkola. Rodziny nigdy nie założy taki człowiek, ale może żyć prawie jak zdrowy

Gość gość
dziewczynko nie wtrącaj się do decyzji siostry ja na co dzień pracuję z osobami niepełnosprawnymi /upośledzonymi i powiem ci że niewielu jest z ZD którzy żyją w miare 'normalnie', moze 1 osoba na 100... reszta ma zaburzenia sprzężone i wiele wiele wiele innych upośledzeń i dolegliwości. Większośc taki dzieci ma też mpd, poważne wady serca, wzroku, słuchu, nerek itp . zresztą jak sama nazwa mówi jest to ZESPÓŁ wad... ja siostrę rozumiem... ja nigdy nie zdecyduję sie na dziecko właśnie dlatego, że boję się, ze urodzi się takie jakie spotykam w pracy... sa kochane ale cierpią i one i ich rodzice, to straszne życie

Gość gość
down downowi nie rowny. czasami faktycznie zdarza sie, ze uposledzenie jest niewielkie i tacy ludzie zyja prawie normalnie. a czasami niestety jest tak, ze uposledzenie jest bardzo duze. i to nie tylko psychiczne, ale dochodza do tego tez inne wady. siostra jest dorosla, decyzja nalezy tylko i wylacznie do nich.

Gość gość
Ma racje, też bym tak postąpiła.

Gość gość
Ale mamy wielu na kafe potencjalnych morderców... :(

Gość gość
Znajomego była żona dostała wiadomość że ich dziecko ma zespół Downa i chciała kasę na aborcję. Ojciec się nie zgodził. A dziecko urodziło się w pełni zdrowe. Uważałabym na lekarzy....

Gość gość
ta a zabicie tasiemca to też morderca taki sam pasożyt tylko innego gatunku niż płód ludzki zabijaniem jest też oddawanie krwi bo przecież nasze komórki umierają a to są ludzkie komórki jak zarodek czy zygota :D

Gość gość
20.32 spało się na biologii, co? :D

Gość gość
jaka kasa na aborcje. przeciez kobieta, u ktorej zdiagnozowano dziecko z zespolem downa moze legalnie w szpitalu usunac ciaze.

Gość gość
" gość dziś 20.32 spało się na biologii, co? smiech.gif " x x to chyba ty spałeś

Gość gość
Nie prawda, trudno jest w Polsce nawet legalnie usunąć ciążę. Moim znajomym lekarz wykrył poważne wady u dziecka. Było zdeformowane, maiło liczne wady. Było to wskazanie do aborcji, ale gdzie się nie pojawili, tam lekarze odmawiali tłumacząc się wiarą, klauzulą itp. a czas uciekał. W końcu usunęli w klinice czeskiej. Co do traumy, nie majuą żadnej, ponoć im ulżyło, gdyz dziecko i tak by zmarło po porodzie lub po kilku dniach.Więc z tą legalną aborcją w Polsce nie jest łatwo. BYła to 4 miesięczna ciąża. Znajoma po prostu dostała tabletkę, nikt żywego dziecka w łonie nie rozrywał- jak to pokazują w mediach

Gość gość
Ludzie, przeciez to prowokacja..... :( Łykacie wszystkie bzdury jak pelikany

Gość gość
Walłam wielkiego kloca jest piękny

Gość gość
Zwłaszcza z ta adopcja to bzdury, bo w Polsce nie ma z tego co wiem ani jednej rodziny, która by adoptowała dziecko z zespołem Downa. Nawet tej poparzonej dziewczynki co szukali dla niej domu w tv, nikt nie chciał.

Gość gość
Czasami lekarz źle może osądzić że dziecko będzie miało zespół downa bo znałam przypadki co urodziło się zdrowe a miało być z zespołem więc niech się zastanowi bo dostanie wielką depresje bo to jest zabijanie grzech ciężki. Całą rodziną zmawiajcie NP-różaniec o prośbę by było zdrowe dziecko bo znam przypadki co był cud i zamiast chorego urodziło się zdrowe dziecko...

Gość gość
Walłam wielkiego kloca jest pięknWalłam wielkiego kloca jest piękny y Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest pięknWalłam wielkiego kloca jest piękny y Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest pięknWalłam wielkiego kloca jest piękny y Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest pięknWalłam wielkiego kloca jest piękny y Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest pięknyWalłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest piękny Walłam wielkiego kloca jest piękny

Gość gość
Dla wielu rodziców dzieci z zespołem Downa, takie dziecko to duża radość. Często słyszałam historie kobiet, które w ciąży lub po porodzie dowiedziały się, że ich dziecko będzie miało tę wadę i zastanawiały się nad aborcją lub oddaniem dziecka, ale tego nie zrobiły i wcale nie żałują, wręcz przeciwnie - doceniają każdą chwilę spędzoną z dzieckiem. Aborcja to tak naprawdę duże przeżycie dla kobiety, które prędzej, czy później kończy się depresją(nieraz zaraz po aborcji, nieraz po kilku latach, a nawet po kilkudziesięciu). Tylko kobiety całkowicie pozbawione sumienia mogą sobie spokojni żyć ze świadomością, ze zabiły własne dziecko, a Twojej siostry nie podejrzewam o brak sumienia. O wiele większym obciążeniem psychicznym jest zabicie dziecka niż oddanie je ludziom, którzy dadzą mu ciepło i miłość. Poza tym najprawdopodobniej nie oznacza, że dziecko na pewno urodzi się z zespołem Downa.

Gość gość
Całą rodziną zmawiajcie NP-różaniec o prośbę by było zdrowe dziecko bo znam przypadki co był cud i zamiast chorego urodziło się zdrowe dziecko... x x ty sie sama módł, zeby ci Bóg zesłal rozum..... Co do dzieci z zespołem Downa to maja z reguły uposledzenie umiarkowanego stopnia, czasem znacznego. Majac takie dziecko, to w optymistycznym scenariuszu nauczy sie ono ubierac, mówic- z wysiłkiem, zrobi sobie kanapke, jednak do końca zycia nie bedzie mogło byc pozostawione samo w domu- chocby ze względów prawnych - osoby z uposledzeniem umiarkowanym i znacznym nie moga byc zostawiane same... W pesymistycznym scenariuszu moze nawet nie mówic, cały czas byc w pieluchach

Gość gość
Tylko kobiety całkowicie pozbawione sumienia mogą sobie spokojni żyć ze świadomością, ze zabiły własne dziecko, a Twojej siostry nie podejrzewam o brak sumienia. O wiele większym obciążeniem psychicznym jest zabicie dziecka niż oddanie je ludziom, którzy dadzą mu ciepło i miłość. x x Za gadanie takich rzeczy, oby ci Bóg kiedys zesłał dziecko z Zespołem Downa, mam nadzieje, ze docenisz cud macierzyństwa... LOL

Gość gość
Modlitwa działa cuda a pro po kiedyś pojechałam na wieś i zobaczyłam ładną dziewczynkę a miała zespół downa i fajnie mi się z nią rozmawiało była śliczna i była mądra... Takie osoby też pragną żyć!

Gość gość
Co zrobić? przestać się wtrącać w cudze życie, i strzelać z głupimi radami. To ich życie, ich dziecko, ich decyzja. Ty możesz i powinnaś się jedynie zamknąć.

Gość gość
wszyscy macie dawno dawna