Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolina30lat

Mam 30 lat, chcę iść na studia

Polecane posty

Gość karolina30lat

Tak jak w temacie, od października planuję studia, jednak mam trochę wątpliwości, które związane są z opinia otoczenia. Wszyscy znajomi i rodzina mi to odradzają! Swoje zdanie motywuja tym, że mam już swoje lata, że teraz powinnam się skoncentrować na założeniu rodziny, na wychowywaniu dzieci. Kiedyś studiowałam, ale z powodu trudnej sytuacji finansowej musiałam zrezygnować. Obecnie trochę stanęłam na nogi finansowo, dlatego zastanawiam się nad ponownym rozpoczęciem studiów. Jeżeli chodzi o sytuację rodzinną, to nie mam męża, dzieci, ani partnera- choć bardzo bym chciała, ale nie ułożyło mi się w tych sprawach zupełnie i od kilku lat jestem sama. Te reakcje otoczenia na moją decyzję sprawiły, że czuję się jakoś... dziwnie. Wszyscy każą mi się teraz - w tym wieku koncentrować na poszukiwaniach partnera i jak najszybszej decyzji o dziecku, gdyż wiek mam już odpowiedni, a nie na studiach i nauce. Tylko trudno jest koncentrować się na czymś, na co póki co nie mam perspektyw! Zostałam więc uznana w rodzinie i w gronie koleżanek (każda z nich ma już rodzinę) za osobę niedojrzałą i wieczną studentkę. CO mam o tym mysleć? Czy faktycznie moja decyzja o powrocie po latach na studia jest taka niewłaściwa?

Gość karolina30lat
A co do kierunku, to chciałabym rozpocząć studia językowe.

Gość gość
A nie możesz ojszczać koleżanek i rodziny sikiem prostym?

Gość gość
a po co zwierzasz się innym ,rob co chcesz ,tak jest najfajniej ,studiuja nawet babcie na emeryturze dla rozrywki ,poznasz kogos to się rozmnożysz ,jakos nie wierze ze mowia niedojrzala,masz czas i masz możliwość to czemu niby nie bo co

Gość gość
ja tez mam 30 lat ale mam męża i dziecko i jeszcze bym chciala studia to twoja decyzja, uważam, że świetnie robisz, a jak zaczniesz studia to będzie ci łatwiej, bo masz teraz zupelnie dojrzalszy umysł niż 10 lat temu, a zobaczysz że zaraz i partner się znadzie i stabilizacja, potem studia możesz robić indywidualnym tokiem

Gość gość
Studiowałem po 40 ce. Super sprawa ;)

Gość zlato
zależy czy to studia dzienne czy zaoczne na dzienne w takim wieku raczej nie ale zaoczne jak najbardziej

Gość gość
Idź na studia.Nikogo nie słuchaj bo będziesz żałować. A co nauka przeszkadza w założeniu rodziny jeśli znajdziesz tą właściwą osobę. Ja też mam 30 lat i uczę się dopiero w liceum. Za rok matura, a mam dwójkę dzieci(jedno w podstawówce)i męża. Nie obchodzi mnie co myślą o tym inni.

Gość gość
gość 17:37 :D

Gość gość
na dzienne nie idz bo zle ci będzie.. bedziesz jedyna starą osobą na roku a reszta to beda dzieciaki.nie zlapiesz z nimi kontaktu. zaoczne sa okey ale nie dzienne w tym wieku bo beda krzywo patrzyc na ciebie nawet wykladowcy. a ludzie nazywac wieczną styuentką.

Gość gość
bez przesady nie jesteś taka stara, możesz spróbować nawet dziennie. co ci szkodzi.