Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tesknie za polska przedwojenna

Polecane posty

Gość gość

Wlasnie obejrzalam zdjecia i fikmiki. To byly czasy. Istniala polska kreatywnosc , kino , kultura, przepych. Polska byla taka krolewska. Zofia Batycka, Jan Kiepura...komunisci zamordowali polske i arystokratow. Czesto narzekacie na chamstwo polskie i brak usmiechu, wscibstwo, chamstwo...to sa wyniki tego morderstwa. Dzisisiaj w polsce przewaga ludzi chlopskiego pochodzenia z prymitywnym DNA. Ajak ktos jest arystokratyczny i kreatywny to czesto wyjezdza...a polsa przedwojenna to byl centrum Europy. Chcialabym by tak znowu bylo. Ale polacy to rzadko chyba wierza w kariere tylko w prace jak za komuny uczono dlatego tez te klopoty 333 www.youtube.com/watch?v=Ppy6mJsIwxA

Gość gość
Jakimż trzeba być osłem, żeby wyrabiać sobie opinię na jakiś temat na podstawie kilku filmików i zdjęć... Polska przedwojenna to był kraj gigantycznych różnic i rozwarstwienia. Potwornej biedy, zapóźnień gospodarczych i nierówności. Oczywiście była też piękna, w końcu to czas modernizmu, art deco itd. I na marginesie; jak można tęsknić do czegoś czego się nie doświadczyło..., chyba nie znasz znaczenia słów, których używasz... Ja akurat znam kilka osób, które są potomkami dawnej szlachty i arystokracji. Dziś żyją jak zwykli ludzie, nierzadko biednie. Ale to szlachectwo się nadal w nich wyczuwa, w każdym ruch, geście, słowie. Coś w tym jest, że frak dobrze leży od 3. pokolenia. Żeby nie było, ja jestem dzieckiem chłopa z awansu społecznego lat PRL-u. I za to ten system należy docenić, że dał taką możliwość ludziom, którzy wcześniej takiej szansy nie mieli.

Gość gość
Ja też uważam, że lata 20. i 30. nie tylko w Polsce, ale w ogóle na świecie musiały być naprawdę magiczne, z całym tym szykiem i elegancją, z nowymi nurtami w sztuce (katastrofizm, futuryzm) i architekturze (modernizm). Do tego ówczesny film, muzyka, rewie... No a w Polsce dochodziła do tego jeszcze radość z odzyskanej niepodległości. Z drugiej strony to były czasy dość dużej presji obyczajowej, znacznie większe znaczenie miała religia i podziały społeczne, zwłaszcza w naszej części świata, rozwarstwienia majątkowe były wielkie, a zwykły człowiek był biedny (naprawdę biedny, dzisiejsza bieda w Polsce to przy tym pryszcz) i znaczył niewiele. Więc ten medal miał dwie strony :)

Gość gość
jakim trzeba byc oslem...no wlasnie dlatego tesknie za polska przedwojenna co byla krolewska i kulturalna i pelna arystokratow...niestety ty czlowieku co napisales pewnie masz przodkow chlopow

Gość gość
szanse innej warstwie jak? prez wypedzenie arystokratow? no i wlasnie jakie byly i sa skuti tej szansy widzimy... swiatu potzrebni sa arystokraci moim zdaniem i zawsze beda potrzebni bo wtedy jest wiecej kultury i sztuki...aaah te przedwojenne polskie filmy i piosenki! cuda!

Gość gość
moim zdaniem medal powinien miec dwie strony ale fajnie napisane dziekuje za te slowa...wyczuc mozna ze twoi przodkowie na pewno nie byli chopami moze nawet arystokracja

Gość gość
wystarczy poczytać książki z XIX wieku, ja tez myślę ze kiedyś było lepiej, po wojnie wszystko było budowane byle jak, najtańszymi materiałami, patrz blokowiska, a po 89 to już w ogóle nawet kościół nie wygląda jak kościół tylko jak jakaś aula wykładowa,

Gość gość
trzeba pamientac ze polska dopiero sie rozwijała niedawno odzyskała niepodległosc a wróg działał agentury masoneria została zakanana jej organizacje rozwiazane za szkodliwa działalnosc na rzecz polski

Gość gość
100 lat miala niepodleglosc w latach miedzywojenych

Gość gość
mam juz dosc tego chamstwa w polsce chcialabym wyzszej klasy na ulicach

Gość gość
Tez tesknie

Gość gość
Ella, bo wiem, że to ty. Z tego, co wiem, jesteś polską Greczynką z pochodzenia. Poczytaj trochę o tym, kim byli polscy Grecy zanim tu trafili i dlaczego znaleźli się w Polsce. Myślę, że zwłaszcza w tym świetle nie powinnaś rzucać tekstów o złych genach, chłopskiej krwi, komunistach itd.