Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zagubiony1212

Alimenty i ucieczka z matką i bratem od ojca

Polecane posty

Witam. Mam 18 lat i szukam pomocy! Moja sytuacja rodzinna wygląda tak. Ja, mój 14 letni brat i moja mama i "ojciec" mieszkamy w dwupokojowym mieszkaniu. Razem z rodzicami i bratem mieszkamy w jednym pokoju bo w drugim mieszka matka mojego ojca. W domu nie ma wgl prywatności i warunków do życia, nauki. Mieszkanie jest kompletnie zniszczone, wszystko jest na wierzchu (kable, dziury w ścianach, popękane ściany)... Mój ojciec całe życie zajmował się tylko sobą (wstawał rano, leżał w łóżku do 15, jadł wszystko z lodówki po czym wychodził do sklepu i wracał wieczorem kompletnie pijany.. budził się i oglądał telewizję do 3 w nocy) mieszkamy w jednym pokoju więc nie możemy spać.. W ogóle się nami nie interesuje. Nie możemy już wytrzymać w tym domu. Nie możemy zaprosić znajomych bo się wstydzimy warunków. Chce żebyśmy się stąd wyprowadzili lecz, mama zawsze mówi że się stąd wynosimy i na tym się kończy. Prosze powiedzcie mi co mam robić żeby uciec z tego piekła! jakie kroki podjąć i gdzie pójść ? jak przekonać matkę do wyprowadzki?

Gość gość
Masz 18 lat, więc możesz decydować sama - rozejrzyj się moze za jakąś szkołą z internatem, idź do MOPS, spytaj czy przysluguje ci jakaś pomoc, może powinnaś się zapisać na mieszkanie socjalne, albo poszukać możliwości mieszkania u kogoś w zamian za opiekę. Na matkę nie masz co liczyć - jest współuzależniona. Ty sama powinnaś isć na terapię, żeby nie powtórzyć jej błędów