Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elfka1981

Adopcja w UK

Polecane posty

Witam Mam 34 lata i mieszkam w UK. Staramy sie o dziecko ponad 5 lat i juz powoli lapie depresje i trace nadzieje. Dwa podejscia in vitro sie nie udaly i szykuje sie do trzeciego bo mamy jeszcze 3 zamrozone embriony. Szczerze mowiac nie wierze ze zakonczy sie to powodzeniem i bede mogla urodzic wlasne dziecko. Zaczelismy z mezem rozmawic o adopcji ale te procedury mnie przerazaja :-( Czy znacie kogos kto adoptowal dziecko w UK lub sami byliscie w takiej sytuacji i wiecie jak to wszystko wyglada. Ile sie czeka na malenstwo zwlaszcza takie kilkumiesieczne? Czytalam ze adopcja malenkiego zdrowego dziecka graniczy z cudem. Bede wdzieczna za kazda odpowiedz. Pozdrawiam

Gość gość
tez tak słyszałam. probujcie naturalnie najlepszy sposób:)

Chodzi o to z naturalne przez 4 lata sie nie udalo. Problem lezy po obu stronach, mojej i meza :-( Nie mam juz nadziei

Gość gość
a moze adopcja zarodka?

Tez o tym myslalam , tylko u mnie jest problem z implantacja zarodka wiec nie wiem czy to ma sens

Gość gość
no to rzeczywiscie chyba nie ma sensu z ta adopcja zarodka wiem ze, latwo powiedziec, ale nastawienie jest wazne mysl pozytywnie przed kolejnym invitro 3mam kciuki

Gość gość
Niestety nie jest możliwe, żebyś adoptowała dziecko w UK, jeżeli masz polskie obywatelstwo. W tym przypadku musiałabyś adoptować w Polsce, czyli wrócić do kraju. Nikt z Polski nie będzie latał do UK na wizyty przecież. Polak może tylko w Polsce adoptować, w tym wypadku jest regionalizacja. Oczywiście po adopcji możesz wyjechać z dzieckiem gdzie chcesz. Weź też pod uwagę, że cały proces może trwać kilka lat.

Gość gość
Zostaje surogatka, a tak serio nie trać wiary, może jeszcze In vitro się uda, poczekaj na wprowadzenie wszystkich zarodków, jeśli się nie powiedzie to wyjście jest takie, by wrócić do kraju i tu adoptować.

Poczytalam juz troche na temat adopcji na stronie https://www.gov.uk/child-adoption/overview i z tego co tam pisze obywatelstwo nie ma zadnego znaczenia. Moglabym tez adoptowac w Polsce mieszkajac za granica ale koszty sa bardzo duze nawet do 20 tys bo wszystko zalatwia sie przez prywatna firme. Wlasnie dlatego ze ktos musi tu przyleciec i sprawdzic warunki mieszkalne, dochody itp. plus tlumaczenie dokumentow. Do Polski na razie nie zamierzamy wracac bo tu mamy prace i mieszkanie. Najgorsze jest to czekanie bo faktycznie moze to potrwac kilka lat Chcialabym dlatego porozmawiac z kims kto adoptowal tu dziecko zeby podzielil sie swoim doswiadczeniem jak to wlasciwie wyglada

Gość gość
Możliwe, że coś się zmieniło. Wiem, że na pewno kilka lat temu takiej możliwości nie było. Pytanie, jak to praktycznie wygląda? W przypadku adopcji dziecka z Pl traktowani byście byli jako adopcja zagraniczna, czyli raczej dziecko starsze i chore, np. z porażeniem, czy zespołem Downa. Na pewno nie byłoby mowy o zdrowym niemowlęciu.

Wlasnie tez cos takiego slyszalam, to niesprawiedliwe ze Polacy za granica maja mniejsze prawa, przeciez nadal jestesmy Polakami. Dlatego bardziej mnie interesuje adopcja tu na miejscu w UK.

Gość gość
No niby tak, ale adopcja jest głównie dla dziecka a nie dla rodziców. Jeżeli uda ci sie zaadoptować dziecko w UK, to napisz w internecie, bo ciężko znaleźć informację jak to wygląda w praktyce.

Napisze na pewno ale pewnie dopiero za kilka lat bo cala moze tyle potrwac. Poczekamy jeszcze do wynikow ostatniego podejscia ivf i chyba bedziemy skladac dokumenty

Gość gość
Myślę, że in vitro nie przeszkadza, żebyście już zaczęli procedurę. Przecież to i tak potrwa. A myśleliście o adopcji dziecka z krajów 3go świata? Znajomi mojego brata adoptowali w ten sposób córkę, ale w Irlandii. Nie wiem, jak to wygląda w UK.

Gość gość
autorko a IVF miałaś w Polsce czy UK? Jeśli w UK to może spróbujcie w Polce prywatnie. Znam dwie pary, którym się w UK nie udało in vitro a w Polsce za pierwszym podejściem. Prawda jest taka, że jeśli robicie na NHS to niezbyt duże szanse są niż prywatnie. Co do adopcji w UK to jak najbardziej macie szansę. Nie ma znaczenia, że nie jesteście Brytyjczykami. Przepisy/wymagania też nie są tak restrykcyjne jak w Polsce. Musicie mieć tylko stałą pracę, warunki mieszkaniowe i znać dobrze angielski. Co do tego czy macie szansę na niemowlę to się nie wypowiem bo nie wiem. Powodzenia :) PS. A surogatka to też jakieś rozwiązanie :)

Dziekuje dziewczyny Z tego co wyczytalam nie ma sensu zaczynac procesu adopcyjnego jesli jest sie w trakcie leczenia czy in vitro bo wtedy moga nas odrzucic. Biora pod uwage ze wtedy sa duze szanse ze kobieta zajdzie w ciaze w trakcie tego procesu i zrezygnuje z adopcji i wtedy ich praca idzie na marne. Tak czy tak beda potrzebowac dokumentacji medycznej wiec sie dowiedza. Co do surogatki to na razie nie zastanawialismy sie. Mialam in vitro w UK , jeden pelny cykl i jeden transfer mrozaczkow na NHS. Teraz juz musimy placic za kolejny transfer. Mamy jeszcze 3 zarodki i chcemy je wszystke wykorzystac. Nie wiem , moze jeszcze sprobujemy raz w PL ale szczerze mowiac tak mnie to psychiczne wykancza ze nie wiem czy tego chce.

Gość litermatka
Ale przeciez mozesz adoptowac dziecko w UK, majac polskie obywatelstwo!

Gość litermatka
Dziewczyny, ja i moj maz adoptowalismy dziecko w uk. Oboje jestesmy Polakami. A poniewaz sama swego czasu nie moglam znalezc w necie rodakow, ktorzy chcieliby sie podzielic swoimi doswiadczeniami, ja zamierzam to zrobic, bo znajduje w sieci (na polskich stronach najczescij) mnostwo nieprawdziwych informacji na ten temat.Jesli chcecie wiedziec wiecej, dajcie znac na adres litermatka81@gmail.com. To naprawde jest mozliwe! Pozdrawiam!