Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie chipsy polecacie? Zeby mialy jak najmniej chemii

Polecane posty

Gość gość

Uwielbiam chipsy ale chcialabym kupowac takie ktore sa mozliwie najzdrowsze z dostepnych na rynku. Ktore polecacie? Zaznaczam ze chodzi o normalne chipsy z ziemniakow a nie jakies tortille czy ryżowe. Acha, czy chipsy solone beda lepsze od zalozmy cebulowych czy paprykowych? Maja mniej barwnikow i sztucznych przypraw?

Gość prawictwo pospolite 137
trudno coś polecić , bo nie jem żadnych chipsów - to jest produkt niezdrowy ma dużo soli i innego dziadostwa spożywam najczęsciej gorzką czekoladę - kostkę dziennie Czasem mleczną , ale rzadko ( raz w miesiącu )

Gość gość
Jak chcesz zdrowsze to kupuj Crunchips i wszystko co należy do Lorenza bo oni robią to z najlepszych przypraw i ziemniaków. Robią też czipsy dla tanich marek ale to robią wiadomo gorszej jakości. Chcesz kupować najwyższą jakość po optymalnej cenie kupuj Crunchips.

w zasadzie to czekolada jest zdrowsza od chipsów . Nawet mleczna mimo ze slodka jest lepsza i nie ma tylu dodatków..

Gość gość
Ok, dzięki :) a istnieja jakies podroby crunchips? Jesli tak to jak rozpoznac oryginalne? a co myslicie o lays?

Gość gość
Nawet lubie czekolade ale generalnie nie przepadam za slodkosciami, bardziej podchodza mi solone rzeczy

Gość gość
lays z pieca kamiennego, mają znacznie mniej niezdrowych tłuszczów bo nie są smażone tylko wypiekane

Gość gość
Ehhh :( no ale musza byc na rynku jakies chipsy ktore sa lepsze jakosciowo od reszty, tak jak z kazdym innym produktem, sa lepsze i gorsze

k, dzięki usmiech.gif a istnieja jakies podroby crunchips? Jesli tak to jak rozpoznac oryginalne? a co myslicie o lays? nie ma za co . .Swiatowa organizacja zdrowia zaleca 2 gramy soli dziennie , a przecietny Polak spożywa 8 gram . To jeden z powódów który sprawia ze zyjemy krócej niż na zachodzie Europy , bo jemy smieci . sol zwiększa cisnienie i zawały .

Gość gość
zrób sobie czipsy z jarmużu

Gość gość
Barwniki i chemię to znajdziesz w Laysach! Zresztą po spożywaniu laysów chorują twoje kupki smakowe! Tracisz poczucie smaku Gdyby chodziło o węch prawdopodobnie nie byłbys w stanie wyczuć największego smrodu:O Wybieraj zawsze jakość i nie sugeruj się reklamą oraz ceną, która dla ciebie nie ma aż tak dużego znaczenia bo, nie kupujesz w ilościach hurtowych!

Gość gość
a na pewno mozna zaufac temu ze sa z pieca a nie smazone jednak? Moze to jakas sciema z tym piecem?

Gość gość
chipsy jem srednio raz na poltora tygodnia, to chyba nie jest jakies przegiecie. Na codzien tez duzo nie sole i nie jem slodkosci.

Ja jem tylko gorzką czekoladę tak około 30 gram dziennie czyli starcza 100 gram na około 3 dni .. http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art262,gorzka-czekolada-najlepsza-dla-zdrowia.html Poza tym nie słodze i unikam cukru

Gość gość
A zebys wiedziala ze mam w planach zrobic sobie chipsy z jarmuzu :) mam nawet Jadlonomie w domu :)

Gość gość
O dziwo najmiej chemi jest w tych o smaku solonych. Bo wszystkie serowe i parykowe i tym podobne to jest najwieksza masakra. sama chemia z laboratorium smaku. Solone są po prostu sole co nie znaczy też ze zdrowe. Ale najmniejsze zło.

co do chipsów , to przyznam ze lubie Ale ostatnio jadłem chipsy chyba miesiąc temu Czyli spożywam , ale rzadko Codziennie wiadomo by szkodziło , bo w skladzie jest syf

Gość gość
teraz nawet te z pieca mają w składzie olej palmowy -syf który zatyka naczynia krwionośne Chcesz czipsów - sama sobie zrób w domu- poszatkuj ziemniaki na szatkownicy cieniutko, opłucz i osusz plasterki, smaż partiami i już. A najlepiej zamiast czipsów upraż sobie pestki słonecznika, dyni czy siemię lniane lekko posolone. Pyszne i zdrowe, a zaspokaja apetyt na słone chrupkie przekąski

Gość gość
Zeby bylo jasne - bardzo lubie chipsy ale mam tez rozsadne do nich podejscie i sie absolutnie nimi nie obzeram. Ale jesli juz jem to chcialabym jesc te mozliwie najlepsze jakosciowo, stad moje pytanie.

skopiowałem to gowno z internetu : Najlepsza gorzka Istnieją badania dowodzące korzystnego wpływu na zdrowie ziaren kakao, a co za tym idzie czekolady. Jednak na początku dwa zastrzeżenia. Nie każda czekolada będzie zawierać tyle samo dobrych substancji. Najlepsza dla zdrowia i najmniej kaloryczna jest czekolada gorzka - taka, która zawiera co najmniej 70% kakao. Równie ważna jest informacja, że to zawsze będzie produkt wysokokaloryczny. Najwięcej kalorii znajdziemy w czekoladzie mlecznej i z dodatkami, na przykład z orzechami czy owocami. Dlatego ich nadmierne spożycie, zawsze spowoduje nadwagę. Ale jeśli zachowamy rozsądek, możemy jednocześnie cieszyć się i smakiem, i prozdrowotnymi właściwościami. Okazuje się, że regularne spożycie prawdziwej, dobrej czekolady gorzkiej, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Dlaczego? Zawdzięczamy to między innymi zawartymi w ziarnie kakaowym flawonoidom (obecnym także w pomidorach, jabłkach czy warzywach strączkowych). Według naukowców walczą one z chorobami przewlekłymi czy chorobą niedokrwienną serca. Poza tym są bardzo dobrymi antyoksydantami, czyli przeciwutleniaczami, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki. Przy okazji zatem opóźniają procesy starzenia się skóry. Działanie flawonoidów jest bardzo istotne, bo dzięki swoim właściwościom hamują proces zlepiania się płytek krwi, a więc tworzenia skrzepów, działając na podobnej zasadzie jak aspiryna. Ponadto, ograniczają utlenianie złego cholesterolu (LDL) przez wolne rodniki oraz wpływają na napięcie ściany naczyń krwionośnych, co decyduje o właściwym ciśnieniu tętniczym. Osoby otyłe czy z grupy ryzyka chorób układu krążenia powinny bezwzględnie pamiętać, że dobrze na nich zadziała jedynie prawdziwa, gorzka czekolada. Inne, a zwłaszcza mleczna i biała, mogą im tyko zaszkodzić. Dzieje się tak dlatego, że wartościowa miazga kakaowa jest w nich za stępowana mlekiem w proszku lub jej w ogóle nie ma (biała czekolada).

Gość gość
W Polsce znajdziesz tylko dwie marki Jedna przodująca to Lays -robią czipsy najgorszej jakości i sypią do nich najwięcej sztuczności-odradzam I firmę Crunchips - bardzo dobra marka, polecam, robią czipsy z najlepszych ziemniorów i sypia prawdziwe przyprawy i to b.dobrej jakości. Obie marki produkują tez czipsy dla biedronek i innych tańszych marek więc tak naprawdę kupijąc jakiekolwiek czipsy, tak naprawdę kupujesz produkt którejś z tych dwóch marek. Zatem frajerstwem jest nie sięgnąć po produkt Crunchips bo wtedy jeszc to co najlepsze-proste i nieskomplikowane.

Gość gość
ale przecież prawik wkleił sklad crunchipsów i widać ze w skladzie sól i jakies wzmacniacze smaku , a wieć syf Gorzka czekolada nie ma ani grama soli , a poza tym jest dobra dla serca

Gość gość
Zrobilam sobie kiedys sama chipsy w domu i byly pycha, ale przyznaje sie bez bicia ze rzadko mam czas na takie zabawy w domu poza tym mam tez lenia i wole sobie je kupic

Gość gość
10:08 Mylisz się Crunchips ma najwięcej naturalnych składników takich jak mieszanki przypraw które w innych czipsach są zastąpione mieszanką chemiczno barwnikową!:P

ja się zajadam białymi serami , bo slyszałem ze sa zdrowe https://www.frisco.pl/pid,5311/n,piatnica-twarog-wiejski-lekki/stn,product i płatki owsiane też jem kilka razy w tygodniu

Gość gość
ja autorka tez jesli juz kupuje czekolade to staram sie gorzką (choc nie zawsze), 60% i wyzej kakao, w biedronce sa takie czekolady z dodatkiem skorki pomaranczowej np i sa przepyszne, polecam :)

Gość gość
Ktoś zakłada temat o czipsach a wy mu o czekoladzie pierdo/licie Idźcie się leczyć!

Crunchips ma najwięcej naturalnych składników takich jak mieszanki przypraw które w innych czipsach są zastąpione mieszanką chemiczno barwnikową!jezyk.gif co ty p********z ? Wzmacniacz smaku , glutaminan sodu , to chemia najwiecej naturalnych skladników to ma gorzka czekolada .

Gość Monika1986
Zajadając się serami uważaj na siarczany. Z czipsów polecam Crunchips

najwiecej soli jest w chipsach i w krakersach krakresy to g****o .