Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie chipsy polecacie? Zeby mialy jak najmniej chemii

Polecane posty

Gość prawictwo pospolite 137
tutaj macie jeszcze wkleiłem to z google . Dlaczego chipsy są niezdrowe? · Podczas smażenia chipsów powstają szkodliwe tłuszcze, które wsiąkają w cienkie plasterki ziemniaków i wraz ze zjadanymi chipsami trafiają do organizmu człowieka; · Chipsy zawierają bardzo dużo soli, której nadmiar może powodować choroby serca; · Chipsy zawierają dużo substancji chemicznych przez co wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie; Chipsy to nie warzywa! Mimo, że chipsy wytwarzane są z ziemniaków nie możemy traktować ich jako warzyw. Sposób produkcji chipsów powoduje, że nie są one źródłem dobroczynnych witamin i minerałów lecz przede wszystkim szkodliwych związków. Ta sama reguła dotyczy „smakowych” wersji chipsów – chipsy paprykowe nie mają nic wspólnego z samą papryką (pyszną i bardzo zdrową). Dlatego też warto unikać chipsów jak ognia, a w zamian za to wybierać świeże warzywa pokrojone w cieniutkie plasterki (np. marchew, kalarepa), suszone i świeże owoce czy orzechy. Są to równie smaczne przekąski, lecz w przeciwieństwie do chipsów bardzo zdrowe.

Gość gość
sól to nic - patrzcie jak wszędzie teraz wtykają syrop glukozowo-fruktozowy i olej palmowy. Nawet w markowych produktach, które wcześniej ich nie miały. Tanie zrobić, drożej sprzedać, a później otlość, miażdżyca i inne choróbska

sól to nic bzdury . Sól zniszczy zdrowie i powinno jej się unikać i starać sie jak najmniej solić Ja staram sie sól zastapić przyprawami jak pieprz czy tymianek

Gość gość
Prawictwo pospolite wiesz co to jest glutaminian sodu? To jest związek chemiczny który wytrąca się w trakcie termo obróbki warzyw lub mięsa! Jak opalasz cebulę na rosół to wewnątrz jej wytrąca się ten związek, potem wrzucasz ją do rosołu i wywar przechodzi tym cudownym smakiem-tak samo gotując ten rosołek powolutku -to samo się dzieje z tym mięskiem. Ten związek nie jest trujący -może szkodzić w nadmiarze! Nie wiem czy wiesz że oprócz tego że sól szkodzi to również zakwasza-i to jest bardziej niebezpieczne! A wiesz że już sól morska alkaizuje? Taką morską sól firma Lorenz dodaje do swoich czipsów pewnie dlatego są odrobinę droższe od badziewia.

Gość gość
Prawictwo, nie musisz zarzucac tą ogolnie dostepna wiedza naprawde, kazdy rozumny czlowiek chyba dobrze wie ze chipsy sa niezdrowe. Ale zejdzmy tez tak bardzo z tych chipsow, bo na rynku istnieje cala masa innych rownie albo bardziej niezdrowych produktow ktore tez kupujemy i jemy. A to na chipsy wszystcy tylko tak jadą, nie wiem czemu?? Poza tym kazdy ma jakies slabosci, a ja wole miec slabosc do chipsow raz na 2 tygodnie niz codziennie slabosc do cukierkow batonikow kawy itp.

Prawictwo pospolite wiesz co to jest glutaminian sodu? tak wiem co to sól , wiem co to glutaminian sodu . To chemia . glutaminian jest w zupkach chinskich, w gorzkiej czekoladzie go nie ma

Gość gość
prawictwo polspolite jedź do fabryki i popatrz sobie co sypią jedni a co drudzy .

Gość gość
Chipsy są produktem mocno przetworzonym i nie ma zdrowszych czy lepszych.

Gość gość
Dobra ludzie, czyli rozumiem ze jak kupowac chipsy to polowac tylko na te z Crunchips tak?

pospolitus nie wierzy wam , ze chipsy są zdrowe

Gość gość
chłopie, jesteś tak upierdliwy, ze wieszczę ci prawictwo do końca Twych dni. Weź troch e rozluźnij poślasdy

a co chcesz zdeprawować prawika ?

Gość gość
idź zjedz sobie gorzkiej czekoladki

Gość gość
Goncie sie z ta czekolada. Pytalam o chipsy a nie czekolade. Poza tym napisalam juz ze czekolade tez jadam.

Gość gość
K**** takie chipsy popularne a nikt nawet nie wie ktore z nich najlepsze??

Gość gość
kupujecie badziewie za 1,50 w biedronce i macie wywalone.

Gość gość
kupujecie badziewie za 1,50 w biedronce i macie wywalone. sperma jest za darmo i ma tylko 2 kalorie

Gość gość
sperma jest za darmo i ma tylko 2 kalorie to ją żryj jak lubisz

Gość gość
Żadne!!

Gość gość
Wiadomo ze zadne nie sa zdrowe ale chyba musza byc wsrod nich te gorsze i lepsze do cholery??

Najlepiej takie, które są zrobione samodzielnie i najlepiej z jarmużu.

Gość WR0NA
Najlepsze ze wszystkich są Crunchips reszta to syf.

Gość gość
Czyli crunchips i najlepiej zwykle solone tak? A crunchips karbowane a plaskie sie czyms roznia w jakosci?

Gość gość
prawictwo pospolite 137 dziś Prawictwo pospolite wiesz co to jest glutaminian sodu? tak wiem co to sól , wiem co to glutaminian sodu . To chemia . glutaminian jest w zupkach chinskich, w gorzkiej czekoladzie go nie ma -To powiem ci że mnie taka widza przeraża. Wiesz że jest straszny ale nie wnikasz czym on jest i skąd się wziął -to tak jak ciemny lud wierzył że zaćmienie słońca jest straszne i zwiastuje koniec. Okazało się że są gorsze rzeczy...

Gość gość
gość dziś Czyli crunchips i najlepiej zwykle solone tak? A crunchips karbowane a plaskie sie czyms roznia w jakosci? Możesz jeść wszystkie bo firma ta postawiła na dobrą jakość swoich surowców.

Gość gość
kuźwa, spamuje ci tu ktoś z PRu tymi crunchipsami, a ty łykasz jak młoda gęś :o Takie samo g****o jak inne Pokrój sobie cienko kartofla, rozłóż na blasze i upiecz w piekarniku. Będzisz mieć zdrową, nietłustą przekąskę, którą doprawisz jak lubisz, na przykład papryką (przynajmniej prawdziwą, a nie mieszanką o smaku papryki). Dawno u babci tak robiliśmy, ale na blasze pieca kuchennego, opalanego drewnem. Przepyszne to było, a i ile wspomnień...

Gość gość
11:15 jesteś głupia gęś. Może sam Obama tutaj siedzi na forum? Ktoś był w fabryce i widział co z worów sypią to pisze życzliwie jak to wygląda. Znalazł się tutaj akurat ktoś z branży znający temat od podszewki to się dzieli tym co wie. A ty spadaj z tymi swoimi sposobami babuni bo każdy z nas potrafi gotować i zna różne przepisy na smakołyki domowe.

Gość gość
Tak jest! Temat jest o czipsach a nie ziemniakach i czekoladzie!