Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość 12345

Zwolnienie lekarskie a ciąża

Polecane posty

Gość Gość 12345

Witam mam taką sytuację 1 marca 2014 dostałam uwowę o pracę na czas określony do dnia 31 marca 2015 obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim moje pytanie jest takie : Czy gdybym teraz zaszła w ciążę( na zwolnieniu lekarskim) czy pracodawca ma obowiązek przedłużyć mi umowę ? Jeżeli nie to jakie świadczenia należą mi się w takiej sytuacji? Proszę o odpowiedz i z góry dziękuje .

Gość miła jak zawsze
Powinni Ci przedłużyć do dnia porodu. Ile czasu masz to l4? miesiąc?dwa? Lekarz nie da Ci l4 na podstawie dwóch kresek na teście ;)

Gość Gość 1234
zwolnienie mam od 24 marca ale nie z powodu ciąży tylko choroby , chodzi mi o to czy gdybym zaszła w ciążę podczas zwolnienia chorobowego czy pracodawca musi mi przedłużyć umowę do dnia porodu

Gość gość
dopiero po 3 m ciazy nie moga cie zwolnic. a tak to sie dowie w 6 tc i cie zwolni :>

Gość gość
Jak ci ktoś odpowie, że przedłuży to raz dwa rozłożysz nogi żeby iść na L4 z powodu ciąży? chyba nie dlatego zachodzi się w ciążę..

Gość gość
Nic z tego. Lekarz nie daje zwolnienia z powodu ciąży. Jestes chroniona po 3 miesiącu ciąży. Wcześniej ma prawo cie zwolnic

Gość gość
czyki jezeli konczy mi sie umowa 31 marca od 24 maraca jestem na zwolnienu chorobowym np do 23 czerwca i w czasie tego zwolnienia zajdę w ciąże to pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć mi umowy . Więc czy należą mi się jakieś inne świadczenia gdybym zaszła w ciążę ?

Gość gość
uważam że teraz jest dla mnie najleprzy moment zeby zajść w ciążę , i jezeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie udzielaj się bo nie ma sensu , ;)

Gość gość
nie ma obowiązku przedłużać ci umowy

Gość gość
A czy będą należały mi się jakieś świadczenia z zus ?

Gość gość
Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. kp rozdział VIII art. 3

Gość gość
Ale niby jakie ? Piszesz ze to dla Ciebie najlepszy okres na ciąże wiec myślałam ze chcesz dziecka a Tobie chodzi chyba tylko o kase

nie ma obowiazku przedluzenia Ci umowy, ale przeciez nie musisz go odrazu powiadomiac o ewentualnej ciazy. Nie wiem jak u Was, ale u mnie dopiero od 13 tygodnia ciazy, wysyla sie taka karte medyczna do pracodawcy by go powiadomic na pismie o ciazy. Po 13 tygodniu nie ma prawa Cie zwalniac no i w tym wypadku powinien przedluzyc Ci umowe conajmniej do rozwiazania.

Gość gość
tak przysługuje ci tzw. becikowe po rozwiązaniu okrągły 1.000 zł

Gość gość
Gdyby mi chodziło o kase a nie o niecko to nie zdeecydowałabym sie na ciąże jeżeli ty decydujesz sie na dziecko z powodu kasy no to gratuluje .;)

Gość Gość 1234
A jak bym urodziła pięcioraczki to bym dostała 5 tys. Dobrze rozumiem? Jeśli tak to moze ktoś zna sposób żeby urodzić 5 raczki, albo nawet siedmioraczki to bym łazienkę tez wyremontowala

Gość gość
Ja pracowalam na umowe na czas określony. Ciąża byla zagrożona. Balam się isc na zwolnienie zeby nie stracic pracy. Lekarz mnie spytal co wazniejsze dziecko czy praca? Wiadomo co wybralam. Z tym ze ja na zwolnienie poszlam w 4 miesiacu ciazy. Bylam u radcy prawnego ktory w każdym miescie przyjmuje za darmo raz lub dwa razy w tygodniu. Dopytalam co i jak. Proponuje tam sie udac bo ja bylam juz jakis czas temu a przepisy się zmieniają. Mnie umowa skonczyla sie w szóstym miesiacu ciazy i wydluzyla sie do porodu. Na pocieszenie napisze ci ze weszla ustawa ze kobiety ktore urodza w 2016 roku beda braly po tysiac zlotych przez rok. O szczegóły pytaj radce

Gość Gosz 1234
O kuffa tysiąc przez rok to wychodzi 12 tys na jeno dziecko a jakbym se tak 7 zrobiła

Gość Gość 1234
OnlyDreams Widzę że wiesz o co mi chodzi ;) Wieć jeżeli teraz zajdę w ciąże i powiadomie o tym pracodawce dopiero w 3 miesiącu ciąży to nie będzie miał prawa mnie zwolnić mimo że wcześniej byłam na zwolnienu chorobowym ??

Gość gość
Jak chcesz piecioraczki to adoptuj je. Lepiej oplaca się adoptowac niz mieć swoje bo na swoje dostajesz rodzinnego ok 100 zl. Natomiast na adoptowane dostajesz na kazde co miesiąc ponad tysiąc złotych. Oczywiście musisz tego chciec a nie tylko dla kasy, te dzieci potrzebuja miłości

Gość gość
no widzisz poczekaj do 2016 i zrób sobie 5-raczki

Gość gość
A po co ma czekać do 2016? Przecież jak zajdzie teraz to urodzi w 2016. Nie wiesz ile trwa ciąża?

Gość Gość 1234
Po co sie udzielacie jak nie macie nic ciekawego do dodania nie kumam ..

Gość gość
nie przedluzy ci umowy. nawet jak bedziesz na l4 7 mc po zakonczeniu umowy

Gość gość
dziś 9 mcy, ale jak urodzi się wcześniak to będzie w kropce lepiej poczekać

Gość gość
I tak nie musi czekać do 2016 ;)

Gość miła jak zawsze
A gdzie jest napisane o tym, że dopiero jest sie chronionym od 3 miesiąca? Tak sie mówi ale mówi się także że nie można zwolnić kobiety w ciaży. Nie ma podanego konkretnego terminu.

Jak zajdziesz w trakcie l4 to uważam,że powinnaś mieć wypłacane l4 do dnia porodu. Urodzisz w 2016 a od 2016 roku ma wejść jakiś ,,macierzyński" dla kobiet bezrobotnych 1000zł miesięcznie ale co z czym to bys sie musiała podowiadywać;) Mamy kwiecień jak nawet zajdziesz pod koniec maja to lekarz nie da ci l4 z powodu 3 tygodniowej ciaży:)

Gość gość
Moze ci dac zwolnienie na np złamanie nogi lub ręki. Wszystko da się zalatwic ;)

Gość gość
Podla kombinatorka.