Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pokreconazona

Problem z matematyki.Prosze o pomoc.

Polecane posty

Gość pokreconazona

Witam mam do rozwiazania 7 krotkich zadan a jestem kompletnie lewa z matematyki. Czy mogl by mi ktos pomoc w rozwiazaniu ewentualnie wytlumaczyc. W tych zadaniach mam uzupelnic brakujace liczby. I. 4 8 16 32 _ A)48 B)64 C)40 D)46 II. 8 8 12 20 _ A)32 B)34 C)36 D)38 III. 54 49 _ 39 34 A)47 B)44 C)45 D)46 IV. _ 19 23 29 1 A)12 B)15 C)16 D)17 V. 3 6 11 18 _ A)30 B)22 C)27 D) 29 VI. 48 46 42 38 _ A)32 B)30 C)33 D)34 Do tego mam jeszcze lipne zadanie z ulamkow.Teoretycznie wynik wychodzi mi 11/16 ale mam udzielic ktorys z ponizszych odpowiedzi ktore nie zgadzaja sie z moim wynikiem 1/2+1/4 x3/4= A)3/8 B)13/8 C)9/16 D)3/4 Bardzo prosze o pomoc dla tumana z matmy.

Gość zakreconazona
Czy pomoze ktos baranowi z matmy.Pliiiiissss .

Gość gość
Spróbuję wytłumaczyć. :) W pierwszym zadaniu to są ciągi liczb. Ciągi, czyli takie ustawienia, gdzie każda kolejna liczba różni się od poprzedniej o jakąś określoną cechę. Trzeba tę cechę znaleźć - to jak zgadywanka. :) Popatrz na pierwszy przykład. Masz tam liczby: 4 8 16 32 To bardzo łatwe - jaka jest relacja między 4 i 8? Jaka między 8 i 16? Jaka między 16 i 32? Każda kolejna jest dwa razy większa od poprzedniej. Jaka w takim razie powinna być kolejna? Albo przykład nr 4. Tu trzeba inaczej, od tyłu, bo brakuje pierwszej liczby. :) Jaka jest relacja pomiędzy 23 a 29? Tym razem na pewno nie mnożenie - za mała między nimi różnica, widać od razu. Ale widzimy, że 29-23=6. A co z 23 i 19? 23-19=4. Aha, czyli już widać, że tym razem układ będzie bardziej skomplikowany, ale też przecież do odgadnięcia. :) Jeżeli pomiędzy trzecią i czwartą liczbą różnica wynosi 6, między drugą i trzecią - 4, to jaka będzie między pierwszą i drugą i ile powinna wynosić ta pierwsza...? :) Spróbuj sama pozostałe. A co do ostatniego - pamiętaj, że żeby liczyć na ułamkach, trzeba je sprowadzić do wspólnego mianownika. I że w kolejności wykonywania działań mnożenie jest pierwsze. :)

Gość gość
PS Jeżeli boisz się, że źle myślisz, to spróbuj rozpisać to tak, jak ja rozpisałam. Mogę ci pomagać w międzyczasie. :)

Gość pokreconazona
Dzieki za pomoc w mysleniu logicznym z matmy jestem totalna noga.Myslalam podobnie ale i tak mialam zly wynik. to wiec tak : I. 64 II. 34 III. 44 IV.15 V. 29 VI. 34 Jesli jest cos zle to prosze popraw mnie