Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mleko początkowe a następne

Polecane posty

Gość gość

Witam was. Mam pytanie. Czy któraś mama podaje mleko początkowe niemowlęciu starszemu niż 6 - 7 miesięcy? Moja córka nietoleruje smaku i konsystencji mleka następnego i lekarka poleciła by normalnie nadal kontynuować podawanie mleka początkowego tak długo jak tylko córka będzie chciała i że takie mleko można spokojnie podawać w całym pierwszym roku życia dziecka a jak dziecko innego nietoleruje to tak długo jak zajdzie potrzeba. Powiecie że szukam mądrzejszych od lekarki ale jestem jedynie ciekawa waszych opinii bo przez lata naczytałam się i nasłuchałam że mleko 1 jest do 6 max 7 miesiąca życia.

Gość gość
Teoretycznie do pół roku, ale, jak dziecko nie toleruje-z różnych powodów-zdrowotnych, smakowych czy innych mleka następnego, to nic złego się nie stanie, jak zostanie na pierwszym. A w kaszce toleruje następne czy też nie?

Gość gość
W sumie ja nie mieszkam w kraju dlatego może cenną będzie moja rada jak powiem że na zachodzie karmienie mlekiem początkowym przez rok lub dłużej jest sprawą całkiem naturalną. Mleko początkowe jest lepszej jakości, lżej strawne, ma białko bardziej zbliżone do mleka matki co czyni je wartościowszym. U nas wielu rodziców pozostaje przy mleku początkowym bo raz , zdają sobie sprawę z tego że jest lepsze to jeszcze jest praktycznie w takiej samej cenie jak dwójka. Mleka kolejne, czyli trójka i dalej, są już zbędne całkowicie, zresztą pediatrzy oraz spece od żywienia niemowląt są zdania że mleko następne jest już tylko i wyłącznie propozycją producentów, nie jest koniecznością. Kiedyś z ciekawości wysłałam maila do serwisu Hipp i sami odpowiedzieli bardzo szczegułowo że mleko początkowe jest tak samo dobre przez pierwsze pół roku jak i przez cały okres butelkowania i że to kwestia wyboru czy 6 miesięcznemu niemowlęciu podamy numer 2 czy będziemy kontynuować początkowym. U nas powstał Hipp combiotik 2 bez skrobii by jak najbardziej upodobnić się do mleka początkowego bo ludzie wybierają jednak to pierwsze i dzieci też chyba je wolą bo to znany smak od urodzenia lub lepiej tolerowany po mleku mamy niż mleko następne.

Gość gość
Wszystko super ale ja pierwsze słyszę o takiej teorii i myślę że większość ludzi w PL też i tym nie słyszała. U nas podaje się do 6 mies, początkowe a potem następne i tak chyba było zawsze u matek nie karmiących mlekiem z piersi bądź kończącym karmić jak dziecko skończy kilka miesięcy.

Gość gość
Ale, skoro i pediatra Ci mówi, że ono jest dobre, to coś w tym jest. Albo spróbuj następnego używać na razie do robienia kaszki, a do picia pierwsze. Zobaczysz, czy w kaszy toleruje. Jeśli nie, to dawaj pierwsze. Ono jest dobre. Chodzi o to, że mleko następne bardziej przygotowuje do późniejszego podania mleka krowiego. A nie o to, że jest lepsze.