Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powiększona wątroba u 13 mc dziecka

Polecane posty

Gość gość

Lekarz na rutynowej kontroli stwierdził że synek ma troszkę powiększoną wątrobę. W przyszłym tyg mam próby wątrobowe i USG jamy brzuszka. Bardzo z mężem się martwimy :( Co może być tego przyczyną? Dodam że ma skazę białkową często choruje i miał dość sporo antybiotyków m in. Sumamed jakies 2 mc temu i 3 tyg temu dożylne w szpitalu i kontynuację doustnych w domu.

Gość gość
a mamusia pijąca?

Gość gość
niespełna rocznemu dizecku sumamed... To zabujca watroby ja zarzywalam kiedys i zle sie czulam po nim

Gość gość
Dawaj mu więcej wit c. Np cebion w kropelkach...

Gość gość
Nie nie pijąca! W ciąży dbałam o siebie teraz karmię jeszcze piersią i zdrowo się odżywiam

Gość gość
Podaję mu cebion codziennie rano ;/ wit d również

Gość gość
A czemu tyle choruje? Witaminy jakieś dawaj, probiotyki, tran, dużo owoców.

Gość gość
Summamed dla rocznego dziecka? Ja, dorosła osoba, 2 tygodnie po tym cholerstwie dochodzilam do siebie, a co dopiero takie małe dziecko.

Gość gość
To po lekach. Staraj się, aby nie brał tyle.

Gość gość
Dziękuję bardzo :) Jak weszłam do apteki i kupiłam probiotyk dr mi kazała podawać jeszcze ciągle i mówię najlepszy poproszę bo dziecko ma powiekszoną wątróbkę a ona o matko. Aż mi nogi zmiękły...

Gość gość
Dużo wit c ale naturalnej, bo tylko taka nie sskodzi i dobrze się wchłania.

Gość hgg
po antybiotyku nie powiększyłaby się u dziecka wątroba- nieraz u małych dzieci jest badalna i nie ma się czym przejmować. Spokojnie czekajcie do badań i nie umierajcie ze strachu :)

Gość gość
Hgg Może się powiększyć jeśli przyjmuje ich kilka w krótki czasie. Moja córka po 3 miesiącach brania antybiotyków miała powiększoną wątrobę, alat i aspat bardzo podwyższony. Dopiero 2 miesiące po skończeniu terapii wszystko wróciło do normy.

Moze inaczej napiszę, rzadko się powiększa, a jeśli już po lekach to zazwyczaj szybko się wycofuje. Nie ma co przewidywać najgorszych scenariuszy. Antybiotyki nieraz są konieczne i trzeba je dawać Najczęściej fizjologicznie u małych dzieci wątroba wystaje spod łuku żebrowego

Gość gość
No zgodzę się. U nas tak się wydarzyło z tym że do antybiotyków doszły jeszcze sterydy. Ale nie ma co panpanikowac masz rację, poczekać na wyniki badań .

po sterydach powiększenie wątroby to się zgodzę :) po antybiotyku to mało prawdopodobne, ale w medycynie jak w kinie- wszystko się może zdarzyć ;D

Gość gość
Zgadza się. Oo ja np po pigulkach anty alat i aspat kosmiczny, moja koleżanka przy tych samych pigulkach wyniki książkowe.