Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusiaTosi

urodze wczesniaka

Polecane posty

Gość mamusiaTosi

Kochane mamy! Jestesmy z moja córeczka w 31 tc. Wizyte mialam we wtorek. Do tej pory ciaza bez zadnych problemow, szyjka dluga na 4 cm. I nagle dowiaduje sie, ze czop sluzowy odszedl (dlatego tez przyspieszylam wizyte), szyjka 21mm i rozwiera sie... wod plodowych na szczescie duzo. Moja malutka od wizyty malo *****iwa jest a wiem ze to moze swiadczyc o zbliżającym sie porodzie. Biore 2x2 luteiny i 2x nospe forte , leze ale mimo to mam skurcze jak na miesiaczke caly dzien. Kontrola we wtorek i lekarz zdecyduje czy klasc mnie do szpitala. Czy miala ktoras tak? Boje sie o coreczke, chcialabym poznac opinie pan, ktore przeszly cos podobnego i czy donosily ciaze. Dodam, ze mam tez bole w krzyzu od rana.

Gość gość
ja w 24 tyg mialam skurcze i szyjke 15mm zalozyli mi pessar i dostalam silne leki rozkurczowe, ciaze donosilam, twoja sytuacja jest inna bo odszedl ci czop wiec nie wiem jednak dziwie sie ze dostalas tylko nospe forte przy tak duzej ciazy i silnych skurczach nospa juz nie pomoze potrzebny jest silniejszy lek a takie stosuja na oddzialach czasami z kroplowce, mysle ze u ciebie bylo by bezpiecziej w szpitalu, moja kuzynka lezala od 32 tyg z blizniakami i donosila do 36 tyg, wiec u ciebie tez nie wszystko przesadzone, tylko te skurcze sa niepokojace na to powinas zwrocic uwage lekarzowi moze da ci cordafen lub inny silny lek rozkurczowy poza tym awet jezeli dane bylo by urodzic sie twojemu malenstwu w 32 tyg to jest juz calkiem spore i wielkie szanse na zdrowie

Gość gość
Ja w 21 tyg szyjke mialam 1,5 cm w 31 tyg szyjka 5mm i rozwarcie na palec. Wyladiwalan w szpitalu doatalam cos w kroplowce na skurcze chyba fenoterol. W 32 tyg dostalam stwrydy na pluca dziecka bo grozil mi porod. W 34 wyszlam do domu lezalam caly czas skurcze mialam wiec lekarz powiedzial ze nospa nie pomoze a fenoterol juz byl niedostepny wiec dostslam zamiennik adalat tylko w niemczech mozna go dostac a ja mam tam siostre . Do 37 lezalam w 38 tyf i 4 dni urodzilam. Z tym ze mi czop chyba dopoero na porodowce wypadl nie wiem bo nie widzialam go a nie pytalam poloznych

Gość gość
Chyba jednak zadzwonie do niego a nie bedr do wtorku czekac.. choc przeraza mnie wizja spędzenia 8 tygodni w szpitalu ; (

Gość gość
Masz ochotę na seks?

Gość gość
Moze nie spedzisz 8tyg w szpitalu. Moze tylki kilka dni. Uspokoja skurcze i puszcza do domu. Zsrowie dziecka najwazniejsze.

Gość gość
miałam podobnie tylko w 33 tc nie czekaj zgłoś się do lekarza mi zatrzymali skurcze dostałam magnez w kroplowce i sterydy na plucka leżałam tydzień a potem w domu wyjeżdżam do 37 tc i pod koniec 37 tc urodziłam zabrakło mi tydzień i córeczka nie była by wcześniakiem choć nie jest takim wczesnym to tydzień miałam ja w inkubatorku był to dla mnie koszmar lepiej jedz na IP nie czekaj

Gość gość
Ja w 26 tc nie miałam juz w ogóle szyjki i rozwarcie na palec. Bylam w szpitalu, wyciszyli skurcze, podli sterydy. Doleżałam w domu do 31 Tc ale leżałam sumiennie. Dopiero w 31 Tc pojechalam na kontrolna wizytę do ginekologa i czekałam w kolejce 2 godziny. 2 dni później obudziły mnie bole pleców, ale koszmarnie bolesne. Pojechalam na izbę i sie okazało ze zaczyna sie poród a ze dziecko zle ułożone to mam bóle krzyżowe. 2 dni później urodziłam. Teraz maly ma 10 miesięcy, jest kompletnie zdrowy i rozwija sie normalnie. Nikt by nie powiedzial ze to wcześniak, bo wazy 10 kg i nosi ubranka na 12-18 miesięcy. Tak wiec głowa do góry! Najważniejsze żebyś dostała sterydy na plucka bo bez tego dziecko może miec poważne problemy z oddychaniem. Jedz na izbę i zostan w szpitalu. Jak sie uspokoi to sie wypiszesz.

Gość gość
Jak wygladaja wody plodowe? 32 tc i silne mleczno przezroczyste uplawy :(

Gość gość
Ja urodziłam wcześniaka. Moja Misia ma już 4 miesiace, urodziła sie w 33 tc. Jesteśmy pod stałą opieką neurologa dziecięcego (http://neurologwroclaw.com/). Staram się zajmować się małą jak najlepiej potrafię, a wskazówki p. Wojdyło są bardzo pomocne.