Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak pomóc alkoholikowi !!!

Polecane posty

Gość gość

Spróbuje streścić moja sytuacje. Jestem bardzo mocno związana z dziadkami , traktuje ich jako bardziej jako rodziców bo to oni tak właściwie mnie wychowali . Jako małe dziecko pamiętam, że mojemu dziadkowi zdarzało sie wracać później z pracy w wiadomym stanie , jednak wtedy nie rozumiałam do końca o co chodzi .. Jednak od kilu miesięcy mój dziadek przeszedł na emeryture . Nie wiem , naprawde nie wiem co sie tak do tego przyczynia .. może nuda , może poprostu sam w sobie nałóg , ale ostatnio dziadek przynajmniej raz w tygodniu wraca do domu w bardzo złym stanie . Czasem są to kilkudniowe ciągi na zasadzie przychodzi popołudnu pijany - idzie spac - rano idzie spowrotem .. i tak do 3 dni .. Zapewne ma na to także wpływ jego brat z którym owe trunki popija - wieloletni alkoholik . Moja babcia już nie ma siły .. całe życie traci przez to nerwy .. Ja też już mam dość , próbowałam rozmów spokojnych i niespokojnych , argumentów , wysyłałam do lekarza na badania żeby chociaż to zdrowie sprawdził , żeby uświadomic mu że nałóg to poważna sprawa .. Za każdym razem konczy sie tak samo . Pare dni - góra tydzień - spokoju a potem znowu .. Naprawde się martwie bo przeciez alkohol ma duzy wpływ na zdrowie .. Czy któs moze borykał sie juz z podobnym problemem ? Bardzo prosze o jakiekolwiek rady , bo ja już nie mam siły . Płacze tylko i zamartwiam się po nocach .. a to nie tędy droga :(

Gość gość
Daj spokój, nie pomozesz. Ani prośbą, ani groźbą. Sam musi sobie pomóc, zrozumiec, ze jest w nałogu.