Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co jedza wasze poltora roczne

Polecane posty

Gość gość

Dzieci bo mi juz jest brak pomyslow. Moj je kaszki , obiadki mu gotuje raz z kaszy jaglanej, jeczmiennej , z ryzem lub makaronem do tego zazwyczaj kurczak lub mielone mieso Gotowane w wodzie wolowina , indyk I kurczak , lubi tez salmona od czasu do czasu makrele z sosem pomidorowym , owoce banan jablko winogrona , dzis wcinal granata pierwszy raz . Lubi tez pestki slinecznika , orzechy , platki kukurydziane corn flakes na sucho bez mleka , serek zolty , jogurty bakusia I zwykle serki waniliowe , jajko na twardo lub jajecznuca ze szczypiorkiem, chlebek do raczki , czasem bulka z serem , wedline tez lubi . Moze ktoras mama ze chcialaby mi napisac jak sie robi kasze manne na mleku (krok po kroku ) bardzo prosze czy moze jakies placuszki bo brak mi pomyslow na jakies inne dania czy jakies inne jedzenie. Bardzo prosze;)

Gość gość
kasza manna - po prostu wrzucasz kasze do mleka i czekasz az bedzie ugotowana. ale ciężko mi podać proporcje, ja zawsze robię na oko. Ja często robie racuszki z owocami . Kroje owoce, robię ciasto ajk na naleśniki tylko że jeszcze dodaję proszek do pieczenia no i pokrojone owoce i smaże. Kasza jaglana z jogurtem naturalnym i owocami tez jest pycha ( dla mnei bo córa nie uznaje żadnych jogurtów)

Gość gość
Golabki, nalesniki z twarozkiem, jajecznice, z zup oraktycznie kazda, ale najbardziej lubi pomidorowa z prawdziwych pomidorow. Pomidory wcina zreszta codziennie bo uwielbia. A jak Autorko dajesz orzechy?mielisz i posypujesz?

Gość gość
Mój ma 2 latka i odkądskończył roczek to je już wszystko. Przykładowy jadłospis: 7-kaszka na gęsto około 250 ml mleczno ryżowa 9-pół bułki z wędliną, bułka i dwa jajka ze szczypiorkiem/bułka z serem/parówka pomidor i chlebek/kasza manna z bananem lub owocami 11:30-owoc tu zależy na co ma ochotę to zje lubi bardzo musy/ew serek ale to sporadycznie bo je słodkie śniadanie 13:30-zupa na gęsto z mięsem około 300 duża miseczka, gotuje to samo co dla nas, nie je tylko grzybów i pieczarek 14-16 śpi 16:30- zupka po raz drugi albo drugie danie, ziemniaki z sosem,kasza z miesem, nie je tylko ryżu:) 19-mąż wraca z pracy i zwykle zje jeszcze z nim coś, albo jakiś owoc albo troche obiadu 20-kasza w butli 200ml

Gość gość
Praktycznie wszystko to co my już jadła w tym wieku, nawet - o zgrozo - ostro przyprawione (bo raz sięgnęła łapką, posmakowało, to nikt jej potem nie bronił, niby czemu). Czyli: obiady normalne (tylko bez grzybów), reszta: omlety, jajecznice, domowe musli (dla niej wcześniej namaczałam lekko), kanapki (cieniutko chleba, dużo dodatków bo tak woli) , sałatki z kaszami, makaronami, ryżem... Owoce praktycznie wszystkie (kochała i kocha mango, ale inne też bez większych problemów), z warzyw tylko kalafior był niejadalny (ale solo, w mieszance warzyw, zupie-kremie, czy jako puree kalafiorowo-ziemniaczane bez problemów).

Gość gość
6.55 - jakby mój synek 20 mcy tyle zjadł dziennie, to bym skakała z radości. Je moze z połowę tego.

Gość gość
ja mojemu jeszcze nie oodawalam zadnych orzechow czy pestek slonecznika.balabym sie ,ze sie zadlawi. je nadal mleko modyfikowane lub kaszki.na sniadanie szynke,jajecznice,parowke... na obiad to co my czyli zupa drugie danie to samo,chyba,ze mamy bardzo doprawione to odkladam malemu do unnego garnka przed przyprawianiem wiec ma lagodniejsza wersje, sporadycznie je lubisie lub ciateczko.jada ciasta ,ktore pieke. z owocow banany,jablka,sliwki,arbuza tez lubi a ostatnio kupuje,gruszke...dodatkowo flipsy,owocowe musy te w saszetkach,wafelki z lodow,paluszki nie solone

Gość gość
W zasadzie "wszystko" już jadło w tym wieku, czyli normalne zupy (w postaci normalnej, takiej jak dorośli), ziemniaki, ryż, makaron, mięsa gotowane czy smażone (pulpety, mielone, kurczak w panierce, makaron czy ryż z podsmażonym mięsem mielonym i sosem własnym lub ze słoika Pudliszki, dania mięsne z woreczka, np. karkówka z ziemniakami i warzywami czy pałki kurczaka), różne warzywa gotowane (fasolka, brukselka, brokuły, marchewka, buraczki, kalafior, groszek) i surowe (papryka, pomidor, ogórek, groszek, sałata, koperek, szczypiorek), także kukurydzę z puszki, owoce (truskawki, maliny, jabłka, gruszki, śliwki, morele, nektarynki, winogrona, czereśnie, porzeczki, banany, ananas z puszki), nabiał (białe serki kanapkowe, twaróg, żółty ser, jogurty naturalne, mleko), naleśniki, racuchy z jabłkami, różne wędliny, parówki z ponad 90% ilością mięsa (z szynki lub z fileta), brzegi od pizzy, jajka na twardo, pasta jajeczna, jajecznica ze szczypiorkiem lub pomidorem, jajko sadzone (smażone z dwóch stron). Jakieś robione w piekarniku zapiekanki ( z gotowym sosem) Do tego też kasza manna, kasza kukurydziana, płatki pełnoziarniste lubelli rozmoczone w mleku na gęsto, takie płatki-pałeczki wielozbożowe bez cukru z mlekiem-też na gęsto.. albo jakieś płatki owsiane Jeszcze budy z torebki bez cukru i kisiel robiony na sokach dla dzieci, sokach domowych lub owocach. Generalnie nie podaję tego, czego nie robię (czyli wątróbka, pierogi, kopytka, pyzy, gołąbki, jakieś pieczenie i największa moja bolączka- ryby... nie robię, nie przepadam, więc dziecko rzadko jada :( ) Dziecko jadło też chyba po raz czy dwa kupne, gotowe pierogi, łazanki czy gołąbki-takie ręcznie robione, nie były mrożone, bez zbędnych dodatków. Kilka miesięcy później zaczęło jesć też orzechy, rodzynki czy inne suszone owoce bez konserwantów. Generalnie nie trzęsę się jakoś szczególnie nad jedzeniem, jednak staram się nie podawać produktów (lub bardzo rzadko) z syropem glukozowo-fruktozowym czy olejem palmowym. Czasem dziecko dostało kawałek gorzkiej czekolady czy paluszki junior. Kupuję też chrupki kukurydziane bez soli oraz wafle ryżowe czy zwykłe wafle, które podaję np. z dżemem (domowym lub jakimś niskosłodzonym kupnym).

Gość gość
Moj uwielbia wselkie owoce a w szczegolnisci banany I mango

Gość gość
Dzis frytki, mielonego i marchewke z groszkiem na deser lody z biedronki na sniadanie byl omlet na boczku