Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Julia1a

Holandia jak przestać być fizycznym

Polecane posty

Gość Julia1a

Załozyłam ten temat przypadkiem na dyskusji ogólnej, więc przenoszę tutaj. Pracuję i mieszkam z rodziną w Holandii od 2 lat. Uczę się języka w szkole, cały czas pracuję fizycznie. Co mogę zrobić żeby znaleźć pracę umysłową ? Widzę po ludziach że siedzą tu 10-15 lat i dalej pracują w tych samych firmach, jako productiemedewerker. Nie słychać o ludziach którzy robią błyskotliwą karierę, awansują społecznie. Może są tu osoby którym udało się zmienić pracę na umysłową ? Czy tutaj już zawsze będzie czekać na Polaków praca fizyczna ? Może po nostryfikacji dyplomów warto zrobić jakieś kursy dokształcajace ?

Gość gość
musisz zerwac znajomosci z polaczkami i poznac holendrów, z nimi sie zaprzyjaznic i z nimi trzymac, byc jak holenderka polaczek = robol taka jest prawda

Gość gość
Zapraszam do grupy na fb "Polskie mamy w Holandii :-)" tam dziewczyny odpowiedzą na wszystkie pytania :)

Gość gość
Bez przesady to nie zależy od tego jakich masz znajomych

Gość gość
Pewnie,ze możesz,a jakie masz wykształcenie?co chciała byś robić?

Gość gość
gość dziś Bez przesady to nie zależy od tego jakich masz znajomych xxx oczywiście, że zależy! tylko dobrzy znajomi mają znajomych, którzy mogą coś załatwić, lub coś wiedzą i pomogą szukać albo wprowadzą cię do firmy, dadzą kontakty na zachodzie również dostajesz pracę po znajomości - jeszcze bardziej niż w Polsce

Gość Julia1a
Nie prowadzę życia towarzyskiego, w domu zajmuję się dziećmi, nie czuję potrzeby wychodzenia. Jedyni znajomi to ludzie z zakładu pracy (polacy) . Wykształcenie mam średnie, kilkuletnie doświadczenie w sektorze bankowym, excel, word, i masę innych programów znam od podszewki. Stworzyłam 2 wynalazki tutaj w Holandii, ale w jednym zakładzie tylko mi pięknie podziękowali, a w drugim mnie wyśmiali. Świadomość że ileś tam lat będę pracować fizycznie mnie przeraża - co jeśli siądzie mi kręgosłup, stracę siły... Mam już 32 lata, muszę myśleć perspektywicznie. Zastanawiałam się nad działalnością, nie przeraża mnie biurokracja, tylko z czym wystartować...

Gość gość
Musialabys tu na miejscu zacząć robić jakieś kursy, do tego naprawdę dobrze nauczyć się języka. Holendrzy nie lubią polakow i kojarzą im się oni właśnie z fizyczną pracą.

Gość gość
Julia1a dziś Nie prowadzę życia towarzyskiego, w domu zajmuję się dziećmi, nie czuję potrzeby wychodzenia. xxx\ czyli co? chciałabym mieć świetną pracę i jednocześnie nie chce się nikim spotykać i nigdzie wychodzić kolejna debilka!

Gość gość
Wykształcenie mam średnie, kilkuletnie doświadczenie w sektorze bankowym, xxx jakim cudem jak do banku przyjmują tylko z wyższym wykształceniem???

Gość Julia1a
z wyższym wykształceniem przyjmowali 20 lat temu. Teraz dla banków nie jest istotne aż tak wykształcenie. Teraz bardziej liczą się kompetencje miękkie. Coś czuję że nie uzyskam tutaj odpowiedzi na moje pytanie. Tylko znajomości się liczą ? Nieistotne jest to jakie się ma talenty ? W Polsce obeszłam się bez wpływowych znajomych, myślałam że tutaj tym bardziej mi się to uda.

Gość gość
nie dość, że głupia to jeszcze do tego naiwna

Gość gość
po co wyjechałaś do Holandii zapieprzać na szmacie skoro w PL miałaś takie super życie i cudowną pracę?

Gość gość
Bez bardzo dobrej a nawet bieglej znajomości holenderskiego nie ma szans, dobrze by było ukończyć tu szkole, choć dla obcokrajowców jest płatna i droga, zrobić jakieś kursy no i znajomości tez się liczą, poza tym chociaż nawet nie wiem jak Polak by się starał to nigdy nie będzie zarabiać na równi z Holendrami, do tego jest to kraj, który nie lubi Polaków i wszystko w NL zmienia się na gorsze

Gość gość
A wiem o tym bo trochę już tu siedzę i szef mnie chwali,mówi, że dobrze mowie po holendersku i w ogóle, ale jasno dał mi do zrozumienia, że na nic więcej nie mogę liczyć bo pochodzę z Polski. .

Gość gość
Nie masz tam skonczonego wyksztalcenia wiec beda cie wykorzystywali jako tania-w kazdej chwili-do zsstapienia-sila robocza. Ja mam 10 m dziecko a jestem na studiach maz juz jest kilka lat po i dopiero teraz zyjemy na przyzwoitym poziomie..jestesmy w USA ale tak jest wszedzie..

Gość gość
W holandii mozna wszystko osiagnac znam duzo polakow na normalnych biorowych stanowiskach,Nie wiedze problemu jezeli znasz dobrze język to spokojnie składaj cv tam gdzie cię interesuje praca

Gość gość
Jaasne, spośród setek cv od holendrow wybiorą polke, która pracuje fizycznie.

Gość gość
Jak będzie wystarczająco zdeterminowana to w Holandi odniesie sukces

Gość gość
Pewnie,ze tak.z odpowiednim wykształceniem i motywacja :)

Gość gość
W takim razie radzę zmienić otoczenie skoro myślisz,ze Polacy pracują tylko na produkcji

Gość gość
Czasy kiedy sie czlowieku dorobiles bez wyksztalcenia juz dawno minely...dokladnie wybiora wlasnie fizyczna z fabryki sorry ale nie bardzo w to wierze:/

Gość gość
Nie kazdy pracuje w fabryce itd .ale emigrantom jest ciezej mojemu mezowi zajelo 6 lat studiow zeby byl tam gdzie przecietny Amerykanin nigdy nie bedzie...czyt ten bez wyksztalcenia,uporu w dazeniu do pracy...kiedy byl przez chwile pracownikiem fizycznym to byl traktowany jak ktos kogo sie nie szanuje teraz jest naukowcem i pracuje w duzej korporacji medycznej.

Gość gość
lepiej postaraj się o następnego dzidziusia. Kariery nie zrobisz.

Gość gość
Ludzie więcej wiary w siebie!!! :)

Gość gość
od wiary w siebie nie przybywa szacunku i pieniędzy wieźcie się w końcu do roboty i zacznijcie się uczyć języków!!!

Gość gość
naukowiec w dużej korporacji medycznej, no to faktycznie czapki z głów - pracownik fizyczny raczej mniej szkód narobi niż naukowiec pracujacy dla korporoacji:) ale nie przejmuj sie podobne zdanie mam o k**** prawnikach

Gość gość
Taaa narobi narobi...nikt nie potrzebuje fizycznych tepych roboli.