Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a loperamid

Polecane posty

Gość gość

Witam, zacznę od tego,że od kilku lat miewam problemy żołądkowe. W czasie stresu jest mi niedobrze lub mam biegunkę. Ostatnio zmieniłam pracę,częste szkolenia,całkiem nowe obowiązki, kontakty z trudnymi klientami sprawiły,że moje objawy sie nasiliły. Aby móc normalnie funkcjonować w pracy brałam co rano przez trzy tygodnie po śniadaniu pół tabletki laremidu nie wiedząc,że jestem w ciąży- to był wtedy pierwszy miesiąc. Naczytałam się o tym leku bardzo wiele i bardzo boję się o dziecko bo w tym czasie rozwija się jego organogeneza . Czy któraś z was może coś powiedzieć na ten temat? Jaki to może mieć wpływ? Oczywiście od momentu kiedy sie dowiedziałam, nie brałam już absolutnie żadnych leków.

Gość gość
Nie myśl o tym i nie przejmuj się. Czasu nie cofniesz, więc nie ma sensu tego rozpamiętywać. Często kobiety we wczesnej ciąży nie są jej świadome i robią różne rzeczy, w tym przyjmują różne leki. Ja pracowałam ciężko fizycznie do 6 tygodnia, nie wiedząc o ciąży. Wypiłam drinka, gdzieś w 3-4 tygodniu. Wzięłam kilka razy ranigast. Nie rozpamietuje tego. Wierzę, że natura chroni maleństwo na tym wczesnym etapie. Twój stres teraz może bardziej zaszkodzić. Poza tym wiele leków jest nie tyle niebezpiecznych co po prostu ich wpływ na zarodek jest po prostu niezbadany.

Gość gość
I z dzieciątkiem wszystko w porządku było? Kiedy w ogóle dowiem się,czy te leki miały jakiś wpływ? Staram sie myśleć optymistycznie,bo przecież organy rozwijają sie jeszcze. Jestem teraz w trzecim miesiącu, naprawde sie zawzięłam i nie biorę już żadnych leków.

Gość gość
W sumie loperamid należy do kategorii b i czasem lekarze przy biegunce w ciąży karzą go brać. Tylko ja nie wzielam przeciez tylko jednej tabletki,ale kilkanaście przez ten miesiąc...dlatego sie martwie.

Gość gość
Nic dziecku nie będzie! Nie zamartwiaj się. Na kolejnych usg lekarz będzie sprawdzał różne organy.