Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Celina123

Jak uzyskać macierzyńskie

Polecane posty

Gość Celina123

Witam Serdecznie. Jestem w 10 tygodniu ciąży ,nie mam zatrudniena ani nie prowadzę działalności gospodarczej. Chciałabym uzyskaś macierzyńskie ? Co w mojej sytuacji jest najlepszym wyjściem?

Gość gość
każdy by chciał :) teraz to tylko założenie własnej działalności ci pomoże albo szukaj pracy na etat póki brzucha nie widać.

Gość Celina123
brzucha nie widać .... A jeśli działalność ile dostanę?

Gość gość jjnb
Możesz liczyć na cud ze od nowego roku wejdzie ten macierzynski 1000 zł dla wszystkich ;)

Gość Celina123
a jak znajdę teraz pracę na umowę?

Gość gość
no na działalności to i 5 tys możesz dostać. Od ciebie zależy na ile sie ubezpieczysz, musisz odprowadzić chyba 3 składki. A facet twój gdzie? chyba ona ma robotę?

Gość gość
Przy działalności trzeba zapłacić jedna składkę, żeby dostać macierzyński, a żeby moc pójść na zwolnienie w trakcie ciąży to trzeba opłacać składkę chorobowa za min. 90dni. Co do składki wysokiej to żeby się na pewno załapać musialabys juz teraz zaczac opłacać składki i od razu po 90 dniach pójść na zwolnienie (przepisy są w trakcie zmian i nie wiadomo kiedy dokładnie wejdą). Jeśli tylko wysoki zasiłek macierzyński bez zwolnienia to radziłabym na razie normalnie prowadzić działalność i wstrzymać się ze zgłoszeniem do chorobowego do czasu kiedy przepisy się wyklaruja.

Gość gość
No i oczywiście ZUS może (i prawdopodobnie tak zrobi) Ci zarzucić fikcyjnosc prowadzonej działalności, wiec musisz zadbać o dowody na to, że tak nie jest.

Gość Celina123
mam opcje pracy od 4 maja za 2800 brutto. ale muszę pracodawcy dawać 800zł na składki co miesiąc Ile dostane macierzyńskiego ?

Gość gość
Po co wy jej odpowiadacie? Trzeba bylo myślec mózgiem i pracować a nie wyciągać łapę do panstwa po pieniądze. To państwo za Ciebie sobie dzieciaka nastukalo??? Teraz zeby w parapet...

Gość gość
to nie jest takie proste dostac macierzynski jezeli ktos cie zatrudnił w czasie ciazy,beada cie sprawdzac jak i pracodawce tak miał moja kolezanka dostała w koncu macierzynski po 4 miesiacach

Gość Celina123
ale mogę dać umowę z wcześniejszą datą ??? A co z składkami ?Czy pracodawca uzupełnić je po terminie