Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mój chłopak jest z biednej, nienajlepszej rodziny. Dać mu szansę?

Polecane posty

Gość gość
Nie chodzi o pieniądze, tylko o zaradnosc. Pieniądze zarabia sie w pracy do której on sie nie spieszy

Gość gość
Byłam z chłopakiem z takiej rodziny, zarabiał, miał pieniądze, ale, co chwilę ktoś od niego pożyczał, a on nie potrafił powiedzieć nie. Mieszkał z matką, obok cała rodzina, nie chciał się od nich wyprowadzić bo było mu wygodnie. O wszystkim decydowały jego siostry i matka. Potrafiły mnie okłamywać, patrząc w oczy. Skoro nie chce zrobić nic by się stamtąd wyrwać, to tego nie zrobi, jest mu tam wygodnie i dobrze, to hermetyczne środowisko, przyniesie więcej ci złego niż dobrego. Uciekaj, bo będzie tylko gorzej.

ubóstwo i patola to hermetyczne środowisko ? :D Nice...:D Ludzie, weźcie się zapoznajcie z semantyką słów, których używacie bo potem nie wiadomo co na to odpisywać.

A tak swoją drogą autorko to niezbyt wiele napisałaś o sobie. Bo wiesz...żeby wymagać samemu trzeba sobą coś tam prezentować nie. Rozumiem, że Ty masz wyższe wykształcenie, solidną, stałą pracę dobrze płatną i prawo jazdy ?

Gość gość
zanim zaczniesz poprawiać zapoznaj się ze znaczeniem sformułowania hermetyczne (odizolowany, otwarty dla małej grupy ludzi) środowisko :) i tak uważam, że osoby z rodzin patologicznych właśnie w hermetycznym środowisku żyją.

acha...i sądzisz, że w biedzie i patologi żyje tak skrajnie mały procent ludzi, że można je uznać za środowiska hermetyczne :) ?

Gość gość
ot inteligent, a kto tu mówi o procentach? uważam, ze większość ludzi żyjących w patologii jest odizolowana od reszty. sama się izoluje, łączą się zwykle z osobami swojego pokroju, raczej nie spotyka się ich na salonach. zwykle bywa też tak, że rodzina nie dopuszcza do siebie nikogo z zewnątrz.

No tylko, że jakieś 70 % ludzi w Polsce żyje poniżej poziomu więc ciężko tu mówić o jakimś "izolowaniu się". Bo przed kim się izolują jak dookoła biedni/przeciętni ludzie ? Ja przez środowisko hermetyczne bardziej zawsze rozumiałam takie, które jest zastrzeżone dla wąskiej grupy osób, do którego ciężko się dostać - a o ubóstwie czy patoli raczej nikt nie marzy, żeby się tam dostać.

Gość gość
Studiuję, mam ciężki i dobrze płatny zawód po studiach. Obecnie mam również staż, za który dostaję pieniążki. Ponadto w weekendy i popołudniami pracuję. Mam na miesiąc trochę grosza. Mam prawo jazdy, książeczkę sanepidowską, znam języki. Moja rodzina to nie patologia, żadna szlachta, zwykła normalna kochająca się rodzina, zupełnie inna w porównaniu z jego.

To w takim razie Twoje obawy są uzasadnione...więc zrób sobie tę przyjemność i kopnij nieroba w du/pę.

Patologia i ubóstwo to dwa różne pojęcia. Chociaż patologia najczęściej występuje wśród środowisk biedniejszych, ale nie wykluczone jest też jej występowanie w środowiskach średnich i bogatych. Przyczyną patologii chyba najczęściej jest alkohol, przemoc domowa, narkotyki, skrajna niezaradność życiowa itp.

Gość gość
Chyba tak zrobię, bo naprawdę nie wytrzymuję już tego, że po całym tygodniu jestem styrana i wszystkiego mam sobie odmawiać wiecznie? Owszem, ja mam kasę żeby iść, ale no dlaczego ja mam zawsze stawiać jemu, a kiedy ja nie mam to muszę rezygnować z tego. Kiedyś pamiętam jak się podniecał, że dostał od mamy 50zł, które mu oddała po roku czasu, to poszedł kupić za 40zł słuchawki i za 10zł poszedł przepić z kolegami, na piwko nad jezioro posiedzieć czy coś. No śmiech, a łudziłam się że nas gdzieś zabierze szczególnie wtedy kiedy zrobiłam prawo jazdy i obroniłam ważny dla nas kierunek. Myliłam się, nigdzie mnie nie zaprosił. Wszystkie zakupy w galerii to tylko moje zakupy, on nigdy sobie nic nie kupuje w galeriach, bo wszystko za drogo, bo go nie stać. Nie kupuję w jakiś mega markowych rzeczach, ale bluzka za 50zł w reserved to dla mnie norma. a dla niego? dla niego luksus. Zawsze mezalians czułam na plecach i to mnie boli.

Gość gość
W tym związku to ty masz jaja. Gdyby mu na tobie zależało to postarałby się o znalezienie lepszej pracy. No ale cóż, jak ktoś wyżej napisał są osoby z biednych rodzin które wiele osiągnęły, mają własne biznesy. Twój to leń, może ma nadzieje że będziesz go sponsorować? Na chwilę obecną podstaw go pod ścianą i pytaj o jego plany na przyszłość. Jak to sobie wszystko wyobraża. A potem rób co uważasz za słuszne.

Gość gość
Wiecie co, nawet to że poszedłby do pracy nic by nie zmieniło, bo on połowę oddawałby swojej mamusi i swojej rodzince. Oni wiedzieliby że idzie do pracy, to zaraz by się zaczeło a pożycz, a bo opłata, a bo tamto i suma sumarum wyszedłby znów na zero. Musielibyśmy się odizolować kompletnie od jego rodziny, wyjechać na drugi koniec Polski, a to nie jest możliwe, bo on jej nie zostawi.

50 zł to się podniecałem wiele lat temu, teraz to jest prawie nic, myślę że chyba jeszcze nie dorósł , też jestem zdania, że potrzebuje jakiegoś impulsu, jeśli nadal będzie marudził to niestety czarno to widzę

Gość gość
Kiedyś podjęłam temat tego co sądzi o przeprowadzce, o zamieszkaniu gdzieś zdala. Tak aby obrócić życie o 180st., to powiedział że on nie wyobraża sobie życia w innej miejscowości, że jego mama będzie miała z nim kontakt i że on nie nadaje się do życia w wielkomiejskim bloku.

Gość gość
"Dać mu szansę?" idiotka

Gość gość
Sam jestem z nie zamożnej rozbitej rodziny i mówię ci zakończ to w trybie natychmiastowym znam takich jak on to patologia umysłowa

Gość gość
to leszczyk bez kasy, a ty przecież jesteś kobietą, po co miałabyś się interesować kimś takim

Gość gość
Zgadzam się z każdą rada co do zerwania z tym chłopakiem. sama kiedyś mialam podobna sytuację, gdzie nie stać bylo go nawet na buty. Chodzil jak wiesniak po czasie bylo mi go wstyd, jadlam wstyd za niego a byłam z litości a nie z miłości . nie warto. oskubia cie z każdej zlotowki bo sami sa golodupcami.

Gość gość
Nie dawaj mu szansy! Twoj facet jest zwyklym spolecznym smieciem ! A ty ksiezniczka zaslugujesz na kogos wyjatkowego z pieniedzmi! My bogaci nie chcemy sie integrowac z nizszymi warstwami spoleczenstwa bo dojdzie do skundlenua...;)

Gość gość
14,21,dokładnie,!ja to samo przechodziłam i nadal przechodzę,posłuchaj ich bo dobrze Ci radzą.Facet Cie wykozysta,bedziesz pracowała na niego,kupowała mu buty i skarpety ze swoich pieniedzy bo jemu bedzie szkoda swoich,bo wszystko za drogie itp A pracy porzadnej nie poszuka bo tak mu jest wygodnie.Najgorzej bedzie jak pojawia sie dzieci i bedziesz musiała odchować,to nawet majtek sobie nie kupisz bo nie bedziesz miala za co ,bo nie bedziesz mogła isc do pracy,oj znam to znam /.s

Gość gość
Na ogol jestem zdania ze warto dac szanse ale tylko jesli cholak sie stara, pracuje, robi cos przyszlosciowo- wykszatalcenie nie zawsze jest potrzebne do zaradnosci.. Ale w Twoim przypadku autorko radze odpuscic chlopaka. Moja przyjaciolka takiego miala, zaczeli byc ze soba jak miala 15 lat, on zawsze siedzial u niej, - sytuacja zupelnie jak wasza, i tak tkwili w tym, jemu wygodnie, praca raz na jakis czas a jej to wisialo uczyla sie i rodzice jej dawali kase. Problem sie zaczol kiedy skonczyla studia, slub, i planowane dziecko.. Ech no i porazka - ona pracowala, zamieszkali z jego mama i ona zajmowala sie dzieckiem a on przy kompie- bo jeszcze mu wziela na raty. Nie pracowal i dzieckiem sie nie zajol. Jak ograniczyla mu kase to potrafilnja okrasc i zamiast za ostatnia kase kupic mleko dziecku kupowal gierki... Wreszcie znalazl inna sponsorke ;) to najlepsze co sie przydazylo mojej przyjaciolce ;) Teraz od kilku lat ma fajnego faceta, kupila sobie mieszkanie i wreszcie zyje.. Nie wpakuj sie autorko w bagno

Gość gość
czytając waszą historię mam od razu w uszach cytat nie wiem z czego, wiem że kiedyś usłyszałam: czas ucieka i patrząc przez jego pryzmat, dochodzę do wniosku że ten związek to był niewypał. zegar dla nas tykał, ale ten czas był nam niepotrzebny.

dac mu szanse wg mnie, bo z takich rodzin powstają najlepsi ludzie, zalezy jeszcze jaki on jest, ale tacy mogą wyznawać wspaniałe wartości, mieć mocne zasady, nie znaczy, ze będzie on taki sam, np. w Robbinsie było, ze jak ojciec miał 2 synów i był alkoholikiem to jeden z nich był taki jak ojciec a drugi jego przeciwienstwem, obaj na zadane pytanie czemu są właśnie tacy odpowiedzieli tak samo - A kim mozna zostać mając takiego ojca. Polecam swojego bloga http://www.krystianwojtowicz.pl

Gość gość
sluchaj chlopak nie wybieral sobie rodziny ...jezeli bedzie mial motywacje moze wszystko ma dopiero 23 lata .Zyciem rzadza przypadki i wcale nie jest powiedziane ze musi zostac w patologii/Ty jezeli go kochasz musisz byc sila sprawcza i dac mu ultimatum aby zaczal sie usamodzielniac sytuacja na rynku pracy nie jest najlepsza ale pozytywna motywacja to duzzo ZNAM GOSCIA Z DOMU DZIECKA BEZ RODZICOW SKONCZYL STUDIA I JEST DOBRYM PRAWNIKIEM TO wsztstko zaczynna sie i konczy w naszej glowie jak bardzo chcemy mozemy miec wszystko .

Gość gość
no co to z tym no na serozne no w********ic chyba latwo te sprawe o a jakze kazdy facet penisem pomacha 333 www.youtube.com/watch?v=i7qW3FUz_Eo

Gość gość
tak, daj.